måndag, maj 14, 2007

Kommunal miljöbilspremie

Här är en debattartikel som jag skrivit tillsammans med Vänsterpartiet i Norrtälje. Skickade till NT idag så vi får väl se när den dyker upp. Troligtvis har jag fler läsare här på bloggen än vad jag har i tidningen....

På kommunfullmäktige den 7/5 visade den borgerliga ledningen hur lågt prioriterad miljön är för denna "toppstyrda" moderat kommun. Vänsterpartiet hade lagt en motion om att kommunen skulle införa en kommunal miljöbilspremie för att ge människor ett argument ytterligare för att välja ett mindre miljöfarligt alternativ. Självklart så stöttade Socialdemokrater nu detta och vad tror ni svaret blev från det moderata kommunalrådet? Kjell Jansson meddelade att det är olagligt enligt kommunallagen att ge enskilda ett kommunalt bidrag.

I den moderata kommunen Nacka så införde man under 2006 ett kommunalt vårdnadsbidrag som riktade sig till föräldrar i kommunen. Bidraget var på ca. 3000 kr i månaden och det gavs till den förälder som stannade hemma med sitt/sina egna barn istället föra att använda barnomsorg. Detta beslut anmäldes och fälldes enligt kommunallagen. Nacka kommun utmanade systemet för att de moderata politikerna tyckte att denna fråga var så viktig ideologiskt. Idag så kan vilken kommun som helst i Sverige införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. Lagen har ändrats och Nacka kommun är att tacka för detta, om man nu tycker detta är bra. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är starkt emot vårdnadsbidraget men det visar på att man kan förändra något, om man vill.

Enligt en nyligen gjord undersökning av Sifo så känner 60% av landets befolkning oro för klimatförändringarna och 20% känner mycket stor oro. Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket publicerade nyligen att Svensken fortsätter att både köra och köpa de mest bensinslukande bilarna i Europa. Signalerna är tydliga, vi politiker måste ta vårt ansvar.

Om nu miljön hade varit prioriterad av Kjell Jansson och de övriga i majoriteten så hade de naturligtvis gjort som sina kompisar i Nacka, utmanat systemet. Detta med goda förutsättningar för att lyckas och få rätt till en kommunal miljöbilspremie. Dessutom förhåller det sig så att en sådan här premie kan ses som en åtgärd att minska föroreningarna i luften i Norrtälje kommun. Vid en sådan tolkning föreligger knappast något hinder i kommunallagen. Att sedan en insats av det här slaget kan komma andra delar av vårt land till godo förbjuder inte heller lagstiftningen.

Premien skulle kosta kommunen 2,4 miljoner om man ger 10 000 kr till varje miljöbil och utgår från försäljningssiffrorna på miljöbilarna för 2006. Ställ då denna tänkta investering för miljön och vårt klimat mot det överskott på 116 miljoner kronor som kommunen har.

Socialdemokraterna och Vänsterpartister kommer i opposition att fortsätta sitt samarbete där miljön kommer att vara en högt prioriterad fråga. Det förpliktigar att vara en ekokommun och vi tänker inte låta den moderatstyrda majoriteten smita undan sitt ansvar.

Kristian Krassman (s)
Bertil Karlsson (v)

3 kommentarer:

Catarina sa...

Det var en bra artikel som jag hoppas kunna läsa i blaskan snart

Anonym sa...

Jättebra artikel. Det ska bli spännande att se om herr Jansson bemöter den... eller inte ;-)

Anonym sa...

Jag mår illa över dessa människor som kräver att andra skall minska sina utsläpp men inte själva gör det. Läs City Göteborg 2007-05-16 om alla dessa miljöbovar på myndigheter. Naturvårdsverkets ledning har bilar med 212 g/km i snitt som utsläpp. Inget län eller ens det utskällda Danderyd når upp till samma utsläppssnitt.
Trovärdiga ledare?