torsdag, februari 14, 2008

Högerkannibalismen tar en tugga på SD

Enligt Skops senaste väljarbarometer så minskar ledningen för oss i röd-gröna laget. Vi får 52,1% mot den mörkblå massan som får 44,4 %. Det betyder att vår ledning minskar till 7,7% vilket är Centerpartiets siffror plus en procent. Det enda statistiskt säkra är folkpartiets uppgång med 1,5% till 8,8% och det är nog det som är det mest spännande i denna mätning. Moderaterna tappar 0,4% men den största förloraren i mätningen är SD som tappar o,9%. Då är det extra spännande med Folkpartiets och KD:s ökning som är 0,7 %. Det ser ut som att högerkannibalismen tuggar hårt på SD i den här rundan i Skops mätning.
Kannibalismen på högerkanten kostar SD i Skops mätning

Visst skulle det kunna vara så att våra nya och friska 0,3% kan komma från SD men det är knappast troligt. Om vi tar den senaste raden av utspel från major Björklund och KD:s hållning till könsneutrala äktenskap så tilltalar detta nog SD väljaren. I alla fall om man ställer det mot att Thomas Östros nu är vår politiska talesman eller vår kritik mot att den borgerliga regeringen att den inte klarar en ansvarsfull ekonomisk politik.

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

SD tar flest väljare från (s) om du inte visste det.

Anonym sa...

Jag vet inget parti som hyllar Per Albin Hansson så mycket som SD gör. Men folkhemmet var kanske 'mörkblått' det också?

Unknown sa...

jepp, statistiekt sett kommer de flesta SD-väljare från S. De som röstar på alliansen är i genomsnitt mer välutbildade och har kanske lättare att genomskåda SDs populism?

Krassman sa...

Mr cassy: Så kan det vara men jag skulle nog vilja säg "har tagit" med tanke på dessa siffror.

M : Folkhemmet = Ett hem för folket. Folket= alla personer som bor i landet. Detta oavsett blå, vit, gul grön eller röd.

Mikael: Ja, borgerliga väljare har högre röstbenägenhet och kommer oftare från hem med starkare studietadition. Men denna mätning pekar på en annan rörelse precis som jag påverkar i inlägget. Det är ju inte heller så att det finns någon Socialdemokratiska riksdagsledamot som blivit kommunlaråd för SD. Det är det bara borgerliga alliansen som gör.

Anonym sa...

Jag förstår att du inte vill att ni ska förknippas med främlingsfientliga partier i socialdemokratin. Det vill ingen. Dock är det svårt att att inte raljera över din (o)förmåga att försöka bunta ihop borgerliga partier med sd/nd. Nd i Södertälje, med partiledaren Marc Abramasson säger själv i veckans Dagens Samhälle att deras ekonomiska politik är socialdemokratisk. Så är fallet, ingen tvekan om det. För egen del föredrar jag att ta ett helhetsgrepp på politiska partier och skulle därför inte göra några försök att bunta ihop sd/nd med något block. Det finns väsentliga skillnader i värdegrund mellan alla riksdagspartier (dock med undantag för vissa vänsterpartister - läs partiledare)och sd/nd vilket gör att de inte kan indexeras på samma sätt i höger-vänterskalan. Snarare ska det ställas på en skala auktoritär-demokratiskala. Beroende på vilket håll du föredrar respektive ord kan du kalla dem vad du vill.

Krassman sa...

Anonym: Okej men vad har din analys att göra med mitt inlägg om siffrorna som redovisas. Vilka tror du att SD tappar 0,9% till i undersökningen?

Sedan så får du gärna raljera över det du kallar för min oförmåga att bunta ihop borgerliga partier med sd, själv kan jag tycka det är ganska lätt. Att det finns värdekonservativa inslag inom både SD och borgerliga partier är väl även något som även du måste känna till. Du kanske håller den där ND killen som sanningen själv men jag gör det knappast.De politsika skalan är inte höger och vänster som du säkert känner till utan cirkelformad. Extremhöger och extremvänster ligger varandra närmast på den skalan och jag är ganska van vid att alla vill vara Socialdemokrater nu för tiden. Moderaterna var väl först ut ur garderoben.

Kul att du berättar att är väsentliga skillnader i värdegrund mellan alla riksdagspartierna, det hade jag ingen aning om.......suck.

Anonym sa...

För att vara både folkvald politiker och partitjänsteman verkar du vara osedvanligt dryg mellan människor som försöker komma med inlägg och analyser. Den föregående anonyma menar väl att att det finns skillnad i värdegrund mellan alla partier i riksdagen tillsammans kontra sd/nd.
att det skulle vara skillnad mellan ett demokratiskt block och ett odemokratiskt block.

att det skulle vara en cirkelformad utformning på politisk indelning beror väl på vilken bok i statskunskap du läst.

Jag vet inte om man behöver ta allt nds partiledare säger för sanning för att poängtera att den uppenbara sossepolitiken nd för nu även kallas vid dess rätta namn av dem själva. du verkar ju så påläst och allt...
suck, suck suck

Krassman sa...

Anonym II: Tack för att du med din inledning satte pricken över i. Den här bloggen heter "In Your Face" och visst har den attityd? Det är trevligt att anonyma kommer med inlägg och kommentarer men skriver någon att dom raljerar över min oförmåga så blir man bemött där efter. Här på bloggen kommenterar jag och skriver fritt från förtroendeuppdrag eller yrkesroll. Precis som alla andra.

Måste erkänna att du hade rätt om det där med skillnaderna i värdegrunden som anonym I skrev i sin kommentar. Kopplade det först nu.