onsdag, december 28, 2011

NYHETSTORKA!?

Mellandagarna är här och så verkar även nyhetstorkan att vara. Vissa redaktioner verkar dock klara torkan bättre än andra. DN ser ut att var hårdast drabbat. Under ämnet "S-krisen" kokar DN soppa på samma gamla spikar som använts den senaste tiden gällande Socialdemokraterna. Nu är vinkeln att partiet inte skullle klara att genomföra ett öppen process vid val av partiordförande. Bilden som DN alltså nu skall sätta är att det är aktuellt med ett nyval av partiordförande och att interna motsättningarna inte skulle medge en öppen process.För att stäka sitt case så använder tidningen Jenny Medestam och Daniel Suhonen som vittnen för sin sak, men hela scoopet faller tämligen platt. När det gäller medias rapportering kring partier, och i synnerhet kring Socialdemokraterna, så har ett ämne drabbats hårt av inflation, ämnet är fakta. DN vill sätta bilden vilket uppenbart kräver att ämen som fakta måste devalveras. I detta fall är det mest uppenbara att det inte aktuellt med något val av partiordförande inom Socialdemokratern.

Vad som däremot är fakta är att Socialdemokraterna, under ledning av partisekreterare Carin Jämtin, genomför ett långsiktigt  och övergripande arbete för att se över partiet struktur och arbetssätt. Att då föra spekulationer kring om och hur ledarskap skall tillsättas och utformas inom partiet blir en inget annat än en tydlig indikation på att nyhetstorkan liknar Gobiöknen på DN.

Det framtida stödet från väljare kommer kräva att partier har öppna processer för att ta fram politik och ledarskap. Men att förvänta sig att alla partier skall göra likadant är inte trovärdigt men det är inte heller det som är nyhetsvärdet med artikeln från DN. Det man vill konstatera med artikeln är att partiet i nuläget inte klarar att välja partiordförande på det sätt som Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjort. Frågan är inte aktuell och partiets interna processer är inte beslutade, men fakta som detta verkar inte ligga i DN:s intresse.

För er som inte visste det så hävdar DN följande på sin hemsida: "DN ska vara oberoende, stå fri från partier, organisationer och ekonomiska maktsfärer. Tidningen ska ha en god lönsamhet som säkrar dess oberoende och förmåga att hävda sitt uppdrag på lång sikt". Tro det, om ni törs....

Gammelmedia på detta:
DN / SvD /

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Vi är sossar. Vi sköter oss själva. Så har vi alltid gjort varför skall vi ändra oss? Vi är toppstyrda av tradition och ohejdad vana. Att väljare och allmänhet skulle få insyn och förståelse för våra processer är oss främmande - så länge dom röstar på oss är det bra.

Lite hårddraget där, erkännes. Man ser du inte själv Krassman det uppenbara? Ytterligare ett tecken på att S inte riktigt hänger med i förändringen som sveper med oss alla i sin framfart. Att skylla på media och nyhetstorka är dåligt tycker jag. Att Juholt får katastrofsiffror avseende förtroende ÄR en nyhet vare sig S tycker det eller inte.

Gott Nytt År förresten!

Krassman sa...

PeO:Huuuu...ryser när jag läser ditt första stycke. Har krigar mig blodig (på lokal nivå) mot dessa politiska patriarker och jämför jag så har jag säkert lagt mer tid på att motarbeta dessa än mina politiska motstånadare....men vänta lite. Det är ju faktisk dessa som du beskriver som ÄR mina främsta motståndare.

Förändring tar tid, och det tar olika lång tid beroende på vilket parti det är. Vi är inte ett toppstyrt parti som tillexempel Moderaterna, mycket av vår makt ligger i händerna på förtroendevalda runt om i landet.

Jag skyller inte på media PeO, Jag ger ett exempel på deras tvivelaktiga medialogik. Att jämföra äpplen och päron i syfte att utmåla mitt parti som skit imponerar inte, dessutom så har jag inte skrivit om Juholt förtroendesiffror PeO!

Gott Nytt år på dig med, vi hörs 2012!

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Står man till vänster politiskt kan man mycket lätt skylla mycket på media och det utan att ha dåligt samvete. Media är till för att granska makten och på det sättet medverka till att motverka korruption. Detta har fungerat alldeles utmärkt då vi haft S-regering men de senaste 5 åren har det inte fungerat överhuvudtaget (några mycket få undantag dock). Ägarförhållandena inom media måste ses över och regleras om vi även i fortsättningen vill ha ett demokratiskt och korruptionsfritt samhälle. Även statlig media måste ses över. Med de förändringar och chefsbyten som Alliansregeringen (Moderaterna) gjort i både SVT och SR så är inte PRAVDA så väldigt långt borta.