fredag, december 22, 2006

United States of Falukorv

Under valrörelsen så var det många som såg tydliga samband mellan de ”nya Moderaternas” politik och arbetssätt och med George Bush. På en rad områden så ser vi nu bitarna falla på plats. Alliansen för makt ville att valet skulle liknas vid ett presidentsval. Det skulle handla om Reinfeldt vs Persson och tydliga direktiv gick ut till aktiva moderater runt om i avlånga landet Falukorv. – Var närvarande men låt Fredrik Reinfeldt vinna valet åt er.

Bush, teamleader in "Nya Moderaterna" from Sweden
Inom politiken så kan vi se en rad likheter mellan Reinfeldt, George Bush och the American Way of life. Miljöpolitiken är kanske en av de tydligaste. Uttalanden från Reinfeldt och övriga allians gängare går helt i stil med Bush uttalande över varför han inte skrev under Kyotoprotokollet - it will effect the American way of life. Här är ett lysande exempel på denna mentalitet hos de ”nya Moderaterna”.

Angreppen mot fackföreningarna genom förändringarna av A-kassan, privatiserings planerna inom sjukvården och förändringen av trafikförsäkringen är andra tydliga exempel på områden där politiken är kopierad från The Land of the Free, Home of the Brave.

Men nu kan vi även se att det inte bara är politiken som kopieras. För någon dag sedan så publicerade In Your Face inlägget om Milton Friedman och kopplingen mellan hans ekonomiska teorier och förkärlek till marijuana. Likheterna mellan Friedmans teorier och Anders Borgs ekonomiska politik kommer väl inte som någon överraskning men det är inte det enda som förenar dessa två. De har ju även intresset för marijuanan gemensamt. Även Anders Borg har ju enligt egen utsago rökte på och själv velat legalisera marijuana. Det som kan skilja dessa två personer åt är att Milton Friedman fick Nobelpriset i ekonomi, vilket jag har svårt att tro att Anders Borg skall kamma hem.

Knappast något Nobelpris till Borg spår In Your Face.
Men detta är bara början. Vi kan idag konstatera att Fredrik Reinfeldt mer och mer nu ikläder sig rollen som Sveriges George Bush. Det räddas grisar, spelas Bingolotto och Filippa-febern eldas på så det skall gå hem i stugorna. Se även min tidigare trädgårdsmästare Claes Nordmark rapport på ämnet.

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Claes Nordmark sa...

Bra inlägg Kippe! Har precis länkat hit:

http://claesnordmark.blogspot.com/2006/12/president-reinfeldt-gr-en-patetisk.html

Tobias Struck sa...

Kippe. Vad gillade du GP:s försök att bli något slags from översittarlandsfader? Jag gillar idén att Reinfeldt skall bli ungdomlig måbra-statsminister. Jag önskar bara att någon kunde tala om för honom att fingrarna INTE skall vara i ansiktet och att han skall tala tydligt och med eftertryck samt se den han talar med i ögonen. Han är för blyg för att hålla hela vägen. Möjligtvis något som många svenskar kan tycka är charmigt iofs.

Krassman sa...

Tobias: Jag tror aldrig GP hade som ambition att bli stämplad i media som översittarlandsfader. GP hade ett sätt som jag personligen gillar när det gällde att avvisa eller snäsa av politiska motsåndare. Det som jag tycker var märkligt är att under valet så tyckte man att GP antingen var trött eller bufflig. Hur han skulle uppfattas var redan inpiskat av opposition och media. Om Persson var offensiv=bufflig, om han var på defensiven=trött. Detta trots vissa partiledare som är lika buffliga, Maud Olofsson och Göran Hägglund för att nämna några. Reinfeldts profil skiljer enomrmt från Persson. Det tog stylister flera år att få honom att byta glasögon medans jag tror att Reinfeldt skulle göra det mesta som stylister och kampanjmakare skulle komma på. Uttrycket måbra-statsminister gillar jag men vi får väl se med tiden hur "äkta" vår nya landsfader känns.

Tobias Struck sa...

Krassman. I Janne Josefssons film om GP innan valet avslöjades det att GP har kört sin buffliga stil mot medarbetare också. Han har exempelvis drivit med deras handikapp och slagit dem i ansiktet med blomkvastar. För mig har det från början varit uppenbart att GP är en uppblåst översittare. Reinfeldt har varit en ödmjuk och försiktig men analytisk och bestämd ledare ända sedan tiden då han som ungdom tränade andra ungdomar i basket.

Krassman sa...

Tobias: Du kan ha en poäng i att GP har varit "bufflig" även mot medarbetare men din onyanserade bild av att detta skulle vara den enda karaktärsdaraget i hans ledarskap är som du säkert förstår föga troligt. Likaså är det med din onyanserade bild av Fredrik Reinfeldts ledarskap. Mina kontakter inom Moderaterna vittnar om hårda maktstrider och ett klimat under Fredriks Reinfeldts ledarskap där han har fryst ut oliktänkande men det är kanske det du beskriver med orden ödmjuk, försiktig,analytisk och bestämd. Du kanske har bättre kontakter på insidan av Moderaterna än vad jag har så dementera gärna detta så jag kan kontakta mina källor för att få kommentarer på din beskrivning av Fredriks ledarskap.

Anonym sa...

Lite credit måste man ju ge dem - de vann ju makten! Men till vilket pris? F-n tänk dig att vinna på en politik du egentligen inte står för...

Har du läst boken George W Reinfeldt : konsten att göra en politisk extreme makeover?

Inte för att jag tycker att vi behöver göra en speciellt stor politisk extreme makover, men det ska ändå bli spännande att lyssna på Brian Palmer, den ene författaren, som håller seminarium i Almedalen under politikerverckan...