torsdag, augusti 21, 2008

Unga och äldre göre sig icke besvär

Vi kan konstatera att vissa banker lider av svår åldersnoja. Ikanobanken, lånar inte ut pengar till dem som är under 18 eller över 70 år och Citibank som inte ger ut kreditkort till dem som är över 75 år. I denna hårda värld så får inte ens Ikeagrundaren Ingvar Kamprads låna pengar på sin egen bank (Ikanobanken) med dessa regler. - Nej, han får inga lån om vi följer regelverket. Vi gör inte skillnad på folk och folk, säger Ikanobanken Sveriges chef Stefan Nyrinder till DN.

Bäst att du mjölkar ordentligt nu och inte behöver låna när du är 70!

Jag trycker det luktar diskriminering lång väg och Katri Linna (blivande diskrimineringsombudsman) ifrågasätter den här typen av begränsningar. - Det finns ganska mycket schabloniserade riskbedömningar som kan slå väldigt snett och som både är osakliga och diskriminerande, säger hon till DN. Enligt Linna är dessutom bankernas övre åldersgränser inte alltid den kommersiellt bästa lösningen. Själv så betalar jag en försäkring som löser ut mina lån om jag dör så att det inte drabbar mina anhöriga och den typen av försäkring måste väl även kunna gälla äldre. Skulle nu ålderna vara en risk så får väl det då påverka premien på försökringen precis som trafikförskringen och många andra försäkringar.

Skriver om detta gör:
DN, E24,

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ikanobanken meddelade den 21 augusti att de kommer att se över sin policy om åldergräns för lån utan säkerhet
http://blog.ikanobanken.se/?postid=174


DN skrev om det idag den 22 augusti

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=818983

Krassman sa...

Anonym: Tack för tipset. Deras tidigare hållning föll med andra ord på sin egen orimlighet. Skönt att det finns lite vett kvar i världen. Tack igen för tipset.

Anonym sa...

Ungar under 18 som lånar pengar, är de ens betalningsansvariga? finns säkert sätt att teckna ett lån och sen få "mamma" att betala det om man är minderårig. Och att inte låna ut till pensionärer som snart ska dö, varför? det låter ju som en jättebra affärsidé!