tisdag, augusti 19, 2008

Överklassnära tjänsten felbedömd av borgerligheten

Det var detta som skulle rädda alla som hade det svårt med livspusslet och jobben skulle bara strömma in. Regeringen räknade med att staten skulle betala 700 miljoner kronor i skatte­avdrag för hushållsnära tjänster under andra halvåret 2007. Hur blev då verkligheten? Som fallet med vårdnadsbidgaet får man väl säga, lite av en flopp. Reformen som skulle fixa livspusslet har inte ens kostat en femtedel av prognosen på 700 miljoner, närmare 131,5 miljoner.

Något som de flesta ändå klarar och vill göra själva!

Detta är naturligtvis bra på flera sätt tycker jag. Det finns annat som är vettigare än att lägga skattepengar på än avdrag för att få hemmet städat. De konstiga reglerna kring vad som får dras av har säkert bidragit till resultatet men jag tror ändå att den borgerliga regeringen felbedömt Svenska folkets iver att återuppleva en svunnen tid. Den svenska familjen av idag är modern och vill inte gå tillbaka till en romantiserad bild av 1900-talet genom överklassnära tjänster.

Alexandra har naturligtvis bloggat på detta och var dessutom först.
Hartman som är på besök på riksdagen har även han bloggat lite.
Kulturbloggen skriver om IOK och Pirate Bay.

Krassman In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Har du lärt dig en ny fras som inkluderar orden "romantik" och "1900-tal"? Hur många gånger ska vi få höra det den närmaste tiden?

Krassman sa...

Anonym: Ja du anonym, det beror på hur mycket politik det blir hämtad från en romantiserad bild av 1900-talet. Ha, där kom den igen. Visst är den vacker?

Anonym sa...

Hushållsnära tjänster är lika lite en överklassgrej som golf eller segling är idag. Tvärt om har mer än halva landets befolkning helt säkert råd med hjälp i någon form, och många överväger nog städhjälp varannan vecka eller något i den stilen.

Nu är ju det här i första hand en frihetsreform. Sett i det ljuset är det omöjligt att misslyckas. Att relativt få utnyttjar friheten behöver inte betyda att den är fel eller onödig. De nya jobb som skapas är värdefulla för många enskilda människor.

Krassman sa...

Strutsman: Din liknelse mellan olika idrotter och vad som kan ses som överklass i vårt samhälle känns inte klockren men okej. Om få uttnytjar en reform som tar anspåk på så stort ekonomiskt utrymme är det knappast försvarbart tycker jag.

Visst är de nya jobb som bildas värdefulla, inte bara för de enskillda utan även för de som använder tjänsterna som de ger. Jag att flertalet som använder sig av detta avdrag även hade råd innan reformen att betala för detta, precis som med vårdnadsbidraget. Tror ändå att 700 miljoner i en reform att sänka skatten på resturanger/hotell eller varför inte inom byggsektorn skulle ge bra många fler fler arbeten och tillväxt än att städa hemma hos varandra. Det handlar väl om vad man vill uppnå, mer till de som redan har eller något som kan ge mer till alla.

Anonym sa...

Och hur ser du att byggsektorn och hotell/restaurang branchen ger "mer till alla"? Idag byggs mest villor och bostadsrätter - överklassboende enligt S retorik. Och att gå ut på restaurang eller bo på hotell är ju som alla vet ett "överklassnöje". När man tänker efter är det mesta idag ett "överklassnöje". VAR går gränsen mellan över och underklass idag tro?

Krassman sa...

Silverfräs: Ja du baron, de två brancherna är betydligt större och ger en större tillväxt. Dessutom så bidrar den mer till andra branschers utveckling och konkurenskraft. Sedan vad som är en överklassretorik är knappast avhängt på boendeformen. Glöm inte att den borgerliga regeringen tog bort det statliga stödet för byggande av hyresrätter.
Gränserna mellan klasser kan ses genom en kombination av inkomstskillnader och det sätt som man strävar eller väljer att leva sitt liv. Matriellt eller socialt.