fredag, december 05, 2008

Kopian är betydligt sämre än orginalet

Idag så har den moderatat alliansen i ett gemensamt utspel (härligt formulerat) levererat sin reviderade budget för landet Falukorv. Eftersom det tidigare lagda budgeten saknade förankring i verklighet möjlighet att möta och motverka en lågkonjunktur så har man nu valt att lappa ihop det som den moderata regringen kallade för superpaktetet. Det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan Anders Borg öppnade det förra paketet och om detta nu blir ett superduper paket får vi väl allt se. Borg och övriga sjusovare har nu vaknat med tanken att finanskris leder till jobbkris leder till regeringskris om man inte agerar kraftfullt. Tyvärr så har väl dessa sjusovare orsakat onödigt mycket lidande för vanligt folk som de kunnat slippa. Det tog väl i alla fall två månader innan Anders Borg valde att ändra sin rättorik från att det går bra för Sverige till att tala om konjukturavmattning och kris.

Att nu bevittna den moderata regeringen ta till en politik som de så föraktfullt hatat i sin iver att så här sent möta lågkonjunktutren är ju bara tragiskt. Alla dessa åtgärder som nu den moderata alliansen kallat satningar har varit vardagspolitik för Socialdemokratiska regeringar. Den tidigare slakten av arbetsförmedlingens resurser har nu bytts mot att ge tre miljarder till arbetslösa vilket betyder AMS-jobb, det som den moderata alliansen har spytt galla över sedan valrörelsen 2006. Borttagandet av de statliga stödet till Komvux har nu bytts mot utbyggnad. De önskar nu införa det Socialdemokratiska Rot-avdraget och ökade satsningar på järnvägen, vilket är precis vad socialdemokraterna hade i sin budget. Synd att det inte är Mona Sahlin och Socialdemokraterna som styr landet för då hade aldrig nedskräningarna skett i den tid man behöver rusta för sämre tider och satnsingarna hade gjorts långt innan detta förvärrade läge. När kommer investeringsbidraget för hyresrätter, den höjda A-kassan och slopandet av trafikförsäkrings avgiften då Reninfeldt? De klockrena kommentarerna från Thomas Östros (s) till detta superduper paket som den moderata alliansen lagt talar för sig själva och behöver inga ytterligare synpukter.

- En motvillig regering gör en minimal insats. Det enda det här utspelet innehållet är små korrigeringar, inga stora investeringar som skapar nya jobb.

- Regeringen gör ingenting för småföretagen, och ingenting för kommunerna. Det är häpnadsväckande.

- Lars Calmfors och andra ekonomer har krävt stimulanser på upp emot 25 miljarder 2009. Den bedömningen delar jag. Det här räcker inte på långa vägar för att möta jobbkrisen.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, SvD2, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Laakso, Kilden-Åsman, Laakso2, Krantz, Cattis

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vissa av skattesänkningarna som denna regeringen gjort under de första 2 åren borde varit genomförda redan 2004, men å andra sidan så kan man lugnt säga att bortsett från skattesänkningarna, a-kassan och hushållsnära tjänster så har de flesta politiska beslut som alliansen fattat varit påbörjade av socialdemokraterna.
Visserligen har de med Bodströms övervakningssamhälle att göra, men ändå :)

Anonym sa...

Dagens mest förväntade bloggpost! Krassman gnäller på regeringen. Wow, man tappar ju nästan hakan av förvåning. Klart att det bara är skit, för lite och fel. Om S hade gjort exakt samma sak hade det varit "ett kraftfullt slag mot krisen" eller nåt liknande bajsprat. Kom med nåt nytt.

Anonym sa...

När Bildt-regeringen 1993 skulle sänka ersättningen i a-kassan från 90 till 80 procent, var Ingvar Carlsson och dåvarande LO-ordföranden Bertil Jonsson huvudtalare på protestmötet, även detta på Mynttorget. Både herrarna lovade "återställare" till 90 procent om sossarna vann valet. Sossarna vann valet 1994. Dock sänktes a-kasseersättningen ytterligare till 75 procent.

Krassman sa...

Scaber Nestor: Tror vi kan lägga till en lång lista med beslut som den moderata alliansen har beslutat om som knappast har något socialdemokratiskt förarbete. Sänkt bistånd, skatten på trafikförsäkringen, bortre parentesen i sjukförsäkringen, vårdnadsbidraget, slopandet av bidraget till byggande av hyresrätter, privata sjukhus, slopandet av bidraget till vuxenstudier mm mm.

Peo: Ha ha, och din kommentar var faktiskt förväntad från mig. Visste att du skulle gå igång på den. Det som är det nya är väl att det inte bara är vi från oppositionen som är kritiska till att detta paket är för litet. Det är både näringsliv och experter som ställer sig kritiska till paketet.

Sedan så handlade ju mitt inlägg mest om hyckleriet i att den moderata alliansen nu genomför det som dom tyckt varit socialdemokratisk politik. Det som de ständigt tjatat om att det är den politiken som har förstört det här landets chanser och möjligheter.

AP: Du som jag vet hur Sveriges ekonomi såg ut 1994 och att Ingvar Carlsson var tvungen att prioritera bort saker i det "stålbad" som landet fick genomlida. Det kanske ser ut på samma sätt 2010 och jag tror faktiskt att alla förstår att man måste kunna göra nya bedömningar för att hanterar rådande läge. Man kan ju inte vara sämre än att man kan ändra sig eller vad tycker du?