måndag, juni 22, 2009

Proportioner kan vara svåra grejer

I Pirate Bay- rättegången dömdes de åtalade för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen till ett års fängelse samt att solidariskt betala skadestånd. Det totala skadeståndet till skivbolagen som de fyra dömda skall betala uppgick till närmare 30 miljoner kronor, plus ränta tills allt är betalt. I USA så har ny dom fallit mot den stora fildelaren Jammie Thomas-Rasset. Han krävs nu på 15,7 miljoner kronor för att ha fildelat 24 låtar. Proportioner när det gäller böter som påföljd kan ju vara svåra grejer.


Vimmerby kommun riskerar nu det högsta skadeståndet någonsin efter det att man inte agerat när en elev mobbats. Fallet gäller en pojke som under hela sin skolgång ska ha utsatts för fysiska och psykiska kränkningar på skolan. Barn- och elevombudet (BEO) stämmer Vimmerby kommun på rekordhöga 285 000 kronor. Även Örebro kommun riskerar höga böter för ett liknande fall. En tredjeklassare blev vid flera tillfällen trakasserad och bland annat sparkad i huvudet av andra elever. Han fick även betala andra elever med leksaker för att få beskydd. BEO kräver nu Örebro kommun på 199 800 i skadestånd för att skolan inte satte stopp för trakasserierna. Att det är skillnad på skadestånd vid fildelning och dessa två fall framgår ju med all tydlighet. Att summorna skall stå i proportion hur grova brotten är skapar ju ändå en del frågetecken.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet, DN, SVD2

Nymedia på detta:
Pezter,

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

zaphod sa...

Håller med helt och hållet. Fildelningsbrott skall bedömas och bestraffas utifrån den skada som skett. Så 24 låtar nedladdade, låter mer som om 350 spänn i böter vore rimligt. Men med tanke på vad artisten, låtskrivaren får så är hundring mer adekvat.

Hans Bergström sa...

Visserligen är det skillnad på ekonomiskt skadestånd och idéellt, men det borde ändå finnas någon rimlig propotion.
Vid fildelningsbrott är det tveksamt om någon, utöver den som pressar skivor lider någon skada. Brott mot medmänniskor,särskilt försvarslösa, borde ge skadestånd som gör det möjligt med kostsam rehabilitering.
Dagens situation speglar de värderingar som är dominerande i rättsväsendet.

minata sa...

Samhället ser strängt på ekonomiska brott. Och till den kategorin hör olovlig fildelning.
Det vanligaste straffet är 80 dagsböter för fildelning. The Pirate Bay är en klass för sig! Om en rättighetshavare bad att The Pirate Bay skulle ta bort en länk fick de tillbaka ett hånfullt svar.
Och The Pirate Bay finansieras med annonser.

Krassman sa...

@Minata
Vet inte om ett hånfullt svar styr bötesbeloppen i rättegångar, men det kanske inte är det du menar heller. Att "samhället" i detta fall ser strängt på ekonomiskabrott ställer jag mig lite undrande inför. Ser man på straffstatsen för ekonomisk brottslighet kontra andra brott så kan jag inte tycka att ditt resonemang hallår kring detta. Jag tycker att de dommar som förkunnats saknar proportioner.