måndag, juni 08, 2009

Reflektioner och gratulationer

Tyvärr så lyckades jag inte fullfölja min bloggmarathon som utlovat utan bröt på upploppet. Det skulle bli elva inlägg enligt beräkningarna men jag lyckades bara sätt nio innan vallokalerna stängde. Bättre förberedelser till nästa marathon utlovas, och då tänker jag gå i mål. Nu till EU-valet och valets alla vinnare skall gratuleras. Miljöpartiets beslut att äntligen lämna läktaren och bestämma sig för att vara med i EM i politik har givit effekt. Sverige har varit medlemmar i EU i 15 år och jag är glad över att MP tagit klivet, och nu är med i laget som spelar istället för att bara titta på. Vi kan väl ganska lätt konstatera att valresultatet pekar på att man skördar framgångar om man tror på EU arbetet och medlemskapet i unionen. Gör man det inte, tappar man trovärdigheten i sitt politiska engagemang och får räkna med att endast mobelisera missnöjesröster. Junlistan och Vänsterpartiets resultat tycker jag är bra exempel på detta.

Piratpartiet lyckades att mobelisera sina väljare till att gå och rösta. Den nu mer förbättrade förtidsröstningen har med all säkerhet bidragit till partiets framgång, så det är bara lyfta på hatten för deras väl genomförda valrörelse. En valrörelse som säkert gått stora grupper förbi, men knappast Piratpartiets målgrupp, en målgrupp som befinner sig till stor utstäckning på nätet. Jag tycker Piratpartiet fortfarande är ett stort frågetecken, de är ett smalt parti (inte enfråge dock) och helt uppenbart är att EU-valet är Piratpariets språngbräda till Riksdagsvalet 2010. Folkpartiets Paulseneffekt har givit bra utdelning. Partiets övertydliga EU engagemang har gått hem hos väljarna. Att sedan väljna tyckte att frågan om fred i Europa var den viktigaste har självklart givit FP bra utdelning. Krisen har även gjort att frågan om Euron åter har hamnat i debatten, vilket även det har givit Folkpartiet extra draghjälp. Bara att gratulera här med.

Jag tycker vi Socialdemokrater gör en bra valrörelse men får dålig utdelning för våra insatser. Nu är det viktigt att vi fortsätter valrörelsen in i kyrkovalet i höst och att vi inte tappar fart. Det här valet var startskottet på valrörelsen 2010 och att valen vinns mellan valen är ingen nyhet, men det förpliktar att vi gör jobbet oxå. Vi Socialdemokrater måste lära oss att valet är över när vallokalerna stänger. Våra väljare är den största gruppen bland de som förtidsrösar och jag tror att vi kommer att få se andelen som förtidsröstar kommer att öka. 18% uppger att de bestämmde sig på valdagen. Det betyder att vi Socialdemokrater måste bli mycket bättre på att verkligen bedriva valrörelse tills lyset släcks i vallokalen. Om vi vill vinna val i framtiden alltså.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

http://www.namninsamling.se/index.php?nid=3515

Se vad snäll jag är Krassman... ;-)

Anonym sa...

vad säger du om att det ser ut som att moderaterna blir största parti i kommunen och ni tappar flygfältet stort? intresant att höra din analys.

Krassman sa...

@Anonym
Ja det ser så ut faktiskt, röstningen pågår ju fortfarande men treden pekar på det du beskriver. (M) ser ut att öka 2,4 och (S) tappar 2 %. En ordentlig analys kommer men vårt resultat för Flygfältet ser ut som en ren katastrof.

Krassman sa...

@Anonym
Vi Socialdemokrater är fortfarande det största partiet i kommunen. Däremot tappar vi 4,28% på Flygfältet. Moderaterna ökar på Flygfältet med 1,34% vilket dock är mindre än vad dom ökar i kommunen generellt (2,06%). Vi ser ett ökat valdeltagande på Flygfältet med över 10%. MP ökar på Flygfältet med 4% vilket jag kan misstänka är en viss övergång av (S)-väljare. Vad är din analys då Anonym?