fredag, november 21, 2008

Den lilla högljudda gruppen får Ask att retirera

Nu meddelas det att justitieminister Beatrice Ask (m) vill mildra förslaget till den nya fildelningslagen Ipred. Film/musikbolagen ska inte kunna begära ut IP-nummer retroaktivt som det har talat om tidigare. Hon är dock förtegen om regeringen är beredd till ytterligare eftergifter. Helt uppenbart är väl dok att "den lilla högljudda gruppen och bloggvärlden" som Beatrice tidigare benämnt oppositionen påverkat hennes tidigare hållning.
Ny teknik för fildelning kommer hela tiden att komma

Ask håller nu tummarna så att dom blivit blå att den något mildare attityden i förslaget ska räcka för att få över kritiska riksdagsledamöter till ja-sidan. Jag tror inte att det kommer att fungara för hon kämpar i en klar uppförsbacke. Det pågår troligtvis en förbril verksamhet på det borgerliga samordningskansliet på Rosenbad där de fyra regeringspartierna ska prata ihop sig. Den hårdaste kritiken mot Ipred-lagen har ju kommit från den Moderata alliansen och om det kommer ytterligare justeringar av det ursprungliga lagförslaget ville Ask inte säga. Det gör det dock med all säkerhet är mitt tips.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, SvD, SvD2, The Aftonbladet, SvD3

Nymedia på annat:
Blame it on Laakso skriver om v och LO
Björn skriver om alliansens tillkortakommanden
Hartman skriver om Wibe och hans gäng
Claes rapporterar från Uruguay


Krassman, In Your Face

17 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Att kalla en "utebliven" retroaktiv tillämpning av en lag för en kompromiss, eller reträtt, det är en märklig sak.

Känns mest som ännu ett tecken på rättsstatens förfall.

Retroaktiva lagar är en styggelse. Att då inte bygga in retroaktivitet gör inte en dålig lag bättre.

Krassman sa...

Lars-Erik: Men det är dock en förändring från tidigare, åt ett håll som måste ses som till det bättre. Ask skulle ju kunna lägga den som den är utan förändringar. Det kommer säkert mer skall du se, jag hoppas på formuleringen "i komersiellt syfte" finner sin väg in i Ipred förslaget.

Unknown sa...

Det är redan idag olagligt att fildela upphovsrättskyddat material man inte har rättigheter till.
IPRED-lagen gör det möjligt för rättighetsinnehavarna att - efter domstolsbeslut - få ut vem man ska rikta anspråk mot, s k informationsföreläggande.
Därefter hanteras intrånget på Internet på samma sätt som alla andra upphovsrättsintrång - antingen civilrättsligt (av rättighetsinnehavaren) eller straffrättsligt (av polis och åklagare).
Det handlar alltså inte om någon retroaktivitet eftersom handlingen - illegal fildelning - redan idag i sig är stridande mot gällande lag.

Anonym sa...

Hej Kristian!
Jag hörde en bra låt nyss och kom direkt att tänka på dig och dina fördomar, såhär lyder den iaf ;

"Mein kampf är min frukostlektyr
Förföra ungdom ett av mina dagliga bestyr
Se upp för mina tankar de förgiftar
Det är ju jag som allt hat anstiftar

Främmande folk de hatar ju jag såklart
Att se andra människor lida gör mig glad
Jag vill utrota alla världens folk
Så jag kan åka på semester utan tolk

Till frukost äter jag små barn
Helst kryddigt goda ifrån Pakistan
Man kan ju inte endast leva på hat
Man behöver ju även proteinrik mat

Och efter detta delikata mål
Tvättar jag mina händer i judetvål
För jag är ju en antisemit
Har hela källaren full med judelik

Jag har lampor utav judehud
Och satan han är min herre och gud
För jag tillhör ju mörkrets grevar
Ni vet de som i Salem marscherar

Ja det är ju så här jag ska va
Om man får tro det som skrivs i media idag
Och ni hatar mig för dessa påhitts skull
Sen kallar ni mig för fördomsfull"

Anonym sa...

Men ett domslut borde inte vara ett juridiskt bindande domslut när endast den ena partens bevis presenterats. Dessutom endast från den part som kan ha stora komersiella intressen att fabricera bevis. Det är en oberoende part som polis som ska utreda brott o säkerställa bevis. Allt annat är rättsvidrigt och grundlagstridigt. Ytterst dessutom odemokratiskt och därmed kriminellt enligt vår författning. Ytterst verkar det handla om att taten inte vill ge pengar till åklagarämbetet o polis tex utan tänker sig att spara pengar fast detta kommer skada hela samhällsapparaten. Mkt farligt!!!

Krassman sa...

Joakim Edvinsson: Det var väldigt poetiskt av dig, inte trodde jag att du höll på sådant. Vilka fördomar som du menar jag skulle ha genom att du återger denna text belyser du dock inte. Du kanske har förmåga att utveckla det så kan vi adressera den frågan genom att du pekar på just vilken fördom jag skulle ha och vad det gäller.

Det är som du säkert vet för en anklagad att känna till vad han står anklagad för. Sedan så tycker jag att det är kul att du ger ett livstecken från dig igen, jag undrar naturligtvis när du tänkte svara på min kommentarer som jag givit dig på min blogg tidigare.

Anonym sa...

Dem fördomar du har visat mot oss är mest dina uttalanden om att vi är höger, främlingsfientliga och anti demokrater. Men i allmänhet så är väl det dylika tankar som cirkulerar om oss i era kretsar? för annars så är vi ju inte så hemska?

VIlket inlägg är det? Beklagar om jag har missat att svara, kan du posta det här eller skicka en länk?

Unknown sa...

Claes Leo: så rätt, så rätt. Fildelningsbrott som utförs nu är straffbara nu. Skillnaden med Asks nya förslag blir att fildelningen ända till 1 april kommer att vara nästintill ofarlig att ägna sig åt. Fildelarna kan köra hur fort som helst när fartkamerorna är avstängda.

Krassman: vad menar du med "kommersiellt syfte"? Tror du att man som konstnär blir glad över att fildelning "i kommersiellt syfte" blir måltavla för IPRED. Det är väl närmast självklart att de som tar betalt för stulet material skall sättas dit, precis som hälare.

Det är bra om även alla de som inte har "kommersiellt syfte" blir jagade. Dessa gör precis lika stor eller större skada för konstnärerna.

Folk skall betala för sig:
- tycker du det, Forsgren?
- tycker du det, Anonym (är du feg eller har du ingen fantasi)?
- tycker du det, Krassman?

Krassman sa...

Christina: Det är precis det jag menar. Det är för mig självklart att de som tar betalt för stulet material skall sättas dit, precis som hälare. De som i kommersiellt syfte fildelar skall sättas dit så det bara visslar.

Visst skulle det bästa vara att alla som fildelade betalade för sig. Nu finns det någonstans mellan 1 och 1,4 miljoner fildelare i vårt land och det allra bästa skulle vara om de betalade. Därför så tycker jag att en STIM-avgift skall ingå i avgiften för sitt bredband.

Jag skulle nu vilja ställa några frågor till dig Christina. Tycker du att privata bolag skall få göra polisens förundersökningar? Tycker du att musik/film industrin gjort allt för att motverka denna utveckling genom att erbjuda bra och enkel nedladdning? Tycker du att musik/film industrin ger sina konstnärer den utdelningen som de som upphovsmän är berättigade till? Jag tycker nämligen att båda parter i detta, alltså både bransch och fildelar är orsaken till det rådande läget och de behöver båda ta sitt ansvar. Något som jag tycker saknas i bilden du målar.

Joakim Edvinsson: Vad nu det du kallar för "dylika tankar" som vi Socialdemokrater har om vad ND/NDU står för är ju ingen direkt hemlighet.

Mitt partis och mina egna åsikter om er som organisation och det ni står för är ju redan väl kända, så kända att du nämner dom själv, med skillnaden att du kallar dom för fördomar. Att ni som organisation är högerextrema, era åsikter främlingsfientliga och är odemokratiska tycker jag själv inte är några fördomar.

Era sympatier härstammar från högerextremismen sedan slutet av andra världskriget, men vill ni kalla er för ett centerparti eller ett vänsterparti så får du gärna korrigera mig. Nog för att jag tycker att extremcenter passa absolut bäst på er och era åsikter, vad tycker du om det, skall vi säga extremcenter då?

Att ni är främlingsfientliga gör ni själva klart när ni inte ställer er bakom FN:s deklaration för mänskliga rättigheter som alla demokratiska partier gör vilket även gör er odemokratiska. Att gör skillnad på religion, etnicitet och ursprung är faktiskt ett återkommande tema nationalistiska och främlingsfientliga grupper. Läser just nu en bok om kriget i Bosnien och du skall bara veta hur många gånger jag tänkt på dig och ditt gäng när jag läser den. Du kan se det som ett boktips till dig från mig. Mer om boken hittar du på min blogg.

Det där med att jag kallat er Nationaldemokrater för antidemokrater får du nog påminna mig om för jag kan faktiskt inte komma ihåg det. Det är inte ett ord som jag använder, i alla fall vad jag själv kan minnas. Kommentaren som fortfarande väntar på att bemötas från dig är under mitt inlägg som heter "Falukorv mot Paella, tack för det". Det gäller ND/NDU:s odemokratiska och kränkande sätt att hänga ut personer på YouTube som du säkert minns.

Anonym sa...

Kristian.
Kollade nyss på ditt svar som bara var förvirrande, fattar inte hur du orkar ens påstå att ni skulle reagera på något sätt om en video/film/bildspel gjordes för att förlöjliga era motståndare. Förstår även inte varför du alltid försöker göra oss skyldiga till bananens lilla hopklipp, har redan sagt att jag med facit i handen gärna skulle vilja haft minst två kameror med mig som kunde dokumentera händelserna. Tror inte att du skulle försvara lärare som bryter mot grundlagen och påstår att vi inte delar dem grundläggande demokratiska och fri rättigheterna... Eller.. kan anta att du är en av dem som kommer stå sida vid sida med AFA i Södertälje imorgon så är kanske inte så förvirrad över varför du vägrar inse att vi inte kan göra ett onödigt avståndstagande till "filmen".

Du säger att vi är odemokratiska, vad menar du med det? Kan tänka mig att det är sådana formuleringar som gör att jag har uppfattat att du ser oss som antidemokrater.

Jag anser att vi är ett parti som lutar mer åt vänster än åt höger, och självklart tycker ju vi att ni har extrema åsikter, inte kallar vi er för vänsterextremister för det? Ni skulle ju faktiskt kunna driva en ännu sämre ekonomisk linje...

Kom med lite mer fakta ang FN deklerationen så kan vi diskutera det sen. Det står väl inte i den att sverige och svenskarna ska bli påtvingade mångkultur och folklig död? för det skulle ju räknas som folkmord enligt FN?!

Orkar inte skriva mer nu det är sent, vi får synas på politikertorget imorgon eller ta en offentlig debatt?

Krassman sa...

Joakim Edvinsson: Nu är du inte ens rolig längre. Jag tror faktiskt att du börjat inse dina begränsningar inom politiken i våra små debatter på nätet. Tror du inte vi som parti skulle ta avstånd från en person som valde att använda vårt partis namn i en handling som inte var okej från oss? det visar väl bara att vi har lite olika politisk drivkrafter. För er är att nå ut målet till varje pris, oavsett budbärare. För oss är målet något helt annat.

Så du tycker att vi Socialdemokrater har extrema åsikter, kan du vara en duktig och berätta vad det är som är extremt med socialdemokratisk politik? Inte för att jag förväntar mig ett svar på den frågan men den är ju i alla fall kul att ställa en fråga till en person som alltid tror sig ha svar på allt, om han inte är lite för trött det vill säga.

Att berätta för dig vad FN:s resolution om mänskliga rättigheter innehåller är knappast vara min uppgift. Du bör sluta med att försöka lägga bevisbördan i någon annans knä när du själv är ansvarig. Det är faktiskt din och din främlingsfientliga, högerextrema och odemokratiska organisations jobba att göra hemläxan om FN:s resolution om mänskliga rättigheter, om du inte lärt dig den i skolan.

Anonym sa...

Slarv vid förra inlägget gjorde att mitt namn blev "Christina".

Krassman: Hälerisynpunkten - bra.
STIM-avgift på bredband - intressant tanke men: STIM betalar till upphovsmännen men grammofonbolag och filmbolag får inget från STIM. Hur skall man göra med allt annat konstnärligt material - fotografier, litteratur m m? Framförallt skulle folk som respekterar upphovsrätten eller inte fildelar av andra orsaker, få betala mer för att andra under lång tid begått lagbrott.

Dina frågor:

privata förundersökningar: ja.

musik/filmindustrin: Osäkert, men musik har länge kunnat laddas ned från iTunes Music Store. Därifrån köper jag musik numera. Film - nej, men jag tycker att det är lätt att hyra film i närmaste ICA-butik. Begränsat utbud, men jag klagar inte. Nu bor jag i centrala Stockholm, så jag har kanske lättare än de flesta.

Utdelning: har inte funderat på detta, men jag antar att konstnärerna alltid vill ha lite mer av kakan. Men det är å andra sidan en förhandlingsfråga mellan konstnär och bolag, de som är framgångsrika och efterfrågade kan förstås kräva mer. Fast om skivan inte säljs p g a fildelning står både konstnär och bolag som förlorare.

Jag vill påpeka att det inte bara är konstnärer som måste få betalt vid en produktion. Det är inspelningsstudions utrustning och personal, pressning av skivor, omslag och paketering, distribution och diverse andra människor som medverkar för att skapa en musikskiva eller film, för att nu ta två exempel. Titta bara på eftertexterna till vilken film som helst. Alla dessa måste få betalt. Om distribution av dessa sker mer och mer via betalsajter på internet så blir kanske några i produktionskedjan friställda och betalsajtens personal och utrustning kommer istället.

Krassman, tycker du att branschen och fildelarna på något sätt är jämbördiga parter? Det verkar så med ditt uttryck "de behöver båda ta sitt ansvar".

Anonym sa...

Kristian.
Det skulle säkert vara jätte kul att fortsätta skriva med dig om man kunde få svar lite då och då.

Jag kan inte hitta någonstans i våra databaser på nätet där vi motsätter oss någon fn resolution alls, så du kan gärna komma med ett cita eller någon form av fakta så att jag slipper att argumentera om dina hjärnspöken.

Den massinvandring ni har bedrivit och uppmanat till sedan 60 talet kan inte ses som något annat är folkmord! Det är extremt!

Oops! Nu ska jag till Södertälje och "hälsa på"

Kom gärna med mer konkreta argument, inte det vanliga ogrundade bs som du sysslar med, annars ser inte jag någon anledning att fortsätta diskussionen

Krassman sa...

Joakim Edvinsson: Du är ju för sorglig alltså. Du som företrädare för ert lilla parti springer och läser i era egna skrivelser för att se om det är så att ni tar ställning mot FN:s resolution gällande mänskliga rättigheter när du borde leta efter det bevis där ni faktiskt tar ställning för den samma. Var min uppmaning och fråga till dig otydlig på något sätt så kommer samma stycke igen.

"Att ni är främlingsfientliga gör ni själva klart när ni inte ställer er bakom FN:s deklaration för mänskliga rättigheter som alla demokratiska partier gör vilket även gör er odemokratiska. Att gör skillnad på religion, etnicitet och ursprung är faktiskt ett återkommande tema nationalistiska och främlingsfientliga grupper"

Sedan så har jag faktisk inte sett att din okunskap blottats tidigare som den gör nu, eller är du bara lite trött igen? Kan du bläddra lite i dina partidokument och hitta terminologin för ert egna uttryck "massinvandring" till att börja med. När du är klar med det så kan du ju konkret beskriva det för mig och samtidigt förklarar för mig vad ordet folkmord betyder i samma maning som du skriver det.

När du ändå håller på kan du ju bemöda dig med att bemöta mina tre påståenden som jag väl underbyggde när det gäller att ni är höger, främlingsfientliga och odemokratiska. Det var ju det som du började skriva om att det var mina fördomar men då är det faktiskt upp till dig Joakim att överbevisa mig om att de är fördomar och du har så här långt inte presterat ett smack. Det där med tes/ antites och syntes verkar vara nyheter för dig Joakim, och du som skall vara så hög företrädare och sitter i Stockholms Distriktet för ND och är ansvarig för lokalavdelningen i Norrtälje. Har ni inga som helst krav på era företrädare i er organisationen eller?

Här har du en länk till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som du tydligen inte lyckats hitta själv.
http://www.unhchr.ch/udhr/lang/swd.htm

Sedan så kan jag se att du fortfarande inte svarat på mina konkreta frågor i mitt tidigare inlägg.

Frågorna var i ordningen:
1, Varför tar ditt parti inte ställning mot bananlandets publikationer eftersom de kopplas till er?

2, Varför skriver du att ditt parti finns i hela landet när det inte gör det?

Anonym sa...

Kristian.
Vi har höga krav och tester för personer som sitter på olika poster i vårt parti, om det är okunskap av mig att fråga vart du har hittat VÅRT ställningstagande till deklerationen om mänskliga rättigheter är inget som hör till ämnet. Jag har frågat dig om vart vårt ställningstagande i detta finns, har letat överallt utan att hittat det, även i interna baser. Den länken kan du göra få posta.

Sen vill jag veta vad du tycker om FNs syn på folkmord.

Att ta avstånd från bananlandets film skulle vara att förneka det som hände på roden. Och än en gång så vill jag säga att jag skulle gjort det samma om jag hade en kamera.
Faktiskt så har jag inte kvar min kamera då jag blev nerslagen och rånad tidigare idag, i det mångkulturella, fina samhället Södertälje ni har skapat.

ND/NDU har sympatisörer och små grupper över hela landet.
Att bli en lokalavdelning och godkänd för det ställs det stora krav på personerna på orten där den ska bildas, detta är något som många inte klarar av utan bedriver istället den vanliga oorganiserade aktivismen i staden.

Norrtälje är inte heller godkänd som lokalavdelning och NDU Sthlm står fortfarande som provavdelning då det organisatoriska inte är uppbygt.

Du nämner bara ogrundade saker som att vi tex skulle vara odemokratiska, detta går inte att bemöta på ett ordentligt sett då det inte är fakta i grunden för argumentationen. Om du börjar använda fakta så kan jag försvara ND på ett bra sätt.

Orkar faktiskt inte bemöta saker som inte ger mig ett piss, skulle däremot vara roligare att diskutera verbalt med dig.

VARFÖR försöker du organisera resor till Nyköping och deltar i NMRs demos?!

Krassman sa...

Joakim Edvinsson: Jag tycker verkligen synd om dig med alla dina problem. Det största problemet du har är att du aldrig kommer att hitta ett ställningstagande för eller emot FN:s mänskliga rättigheter. Genom er politik bryter ni mot dom och er politik är baserad på att inte skriva under på dessa fundamentala rättigheter som gäller varje människa.

Varför tycker du att ta avstånd är att förneka Joakim? Tycker du att Bananlandet är en bra budbärare för er politik, organisation och era metoder, ja eller nej? Det är bara det jag vill veta.

Den dagen du kan uppvisa i era dokument som är offentliga eller de hemliga att ni ställer er bakom artikel 2 i FN:s resolution för mänskliga rättigheter så kan du höra av dig igen. Här har du den:

Artikel 2.
Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt. Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap,är icke självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.

Varför tror du att det kommer vara skillnad att möta mig i en debatt verbalt mot detta som vi gör på nätet. En debatt mellan oss två kommer inte ge dig ett piss eftersom du själv målat in dig i ett hörn där stämpeln är satt på dig och din organisation att ni är höger, främlingsfientliga och odemokratiska. Inte ens under dessa dagar har du bemödat dig med att försöka motbevisa det som du kallade för mina fördomar. Hur var det med ert egna uttryck "massinvandring" och er tolkning av vad som är folkmord? Kom ihåg att jag frågade dig först och att det är oartigt att bemöta en fråga med en motfråga Joakim. Men det har du väl lärt dig eftersom ni har så höga krav och utför tester på era företrädare.

Anonym sa...

Kristian.
Nu har jag läst igenom FNs syn på vad som är mänskliga rättigheter och jag kan inte se något som vi i ND skulle motsätta oss, vi vet att vi är olika, svarta, vita, grå och kanske gröna, men bara för att vi erkänner det så betyder inte det att vi har en total avsaknad av "internationell solidaritet.
Visserligen sätter vi det svenska folket i första hand men vi kämpar även för tex assyrierna/syrianernas rätt till självständiga nationer, utan förtryck och tyranni.

Jag kan skriva ett förslag till ett ställningstagande i denna resolution, skulle du bli nöjd då?

Jag är tyvärr inte så duktig att uttrycka mig i text, grammatiken och meningsuppbygnaderna blir tokiga och jag går alldeles för lätt "off topic", därför är en verbal diskution, från min sida, att föredra.

Tyckte att artikel sju var väldigt intressant;

Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering.

Efter som att HMF-lagen inte inkluderar svenskar så bryter väl staten mot detta?

Finns det något annat forum vi kan diskutera på? ju fler blogg inlägg du skriver desto svårare blir det att hitta vart man skrivit