onsdag, november 12, 2008

Vad gör att vissa fildelare köper mer musik än de som inte fildelar

Nu ser vi att även kulturen tar till starka ord för införandet av Ipred-lagstiftningen. Upphovsrätten är med all säkerhet den största orsaken till att vi har en sådant stort kulturliv i Sverige och hur många har inte inspirerats av alla våra lyckade framgångar till att vilja ta ta klivet och bli nya Europe, Roxette eller Ace of Base. Då kan det ju var på sin plats att fråga Martin Rolinski från BWO i korrektheten i hans påstående att "Kulturen blöder, och den blöder kraftigt" stämmer. Är det verkligen likamedtecken mellan olaglig fildelning och minskade vinster för skivbolag och artister. Jag är inte riktigt lika övertygad över att det är så enkelt, som kanske Martin Rolinski är. World Internet Institute redovisar varje år panelstudien "Svenskarna och internet" och jag vill peka på en intressant del i deras rapport från 2007 och den nya från 2008. Styckena i grått är saxade direkt ur rapporterna och de finns i sin helhet här.

Frågar man de som fildelar om fildelningen medfört att de köpt mindre musik eller film än de brukar svarar en majoritet att de handlar ungefär som förut. En grupp säger att de köper mer och en större grupp säger att de köper mindre. Slutresultatet blir en negativ övervikt. Vilken betydelse det har att mycket musik har fått en mångdubbelt större publik är svårare att svara på. Ser vi till hur mycket fildelarna handlar, och jämför med deras jämnåriga som inte fildelar, finner vi att där finns en grupp som aldrig köper musik (25%). Men vi kan också se att bland fildelarna finns en grupp (23%) som köper mycket musik. Det är en förhållandevis större grupp än hos de jämnåriga som inte fildelar.

Från WII:s rapport "Svenskarna och internet" 2008 som publicerades den 21/10 i år kan vi även se att "datagenerationen" som växte upp med Commodore 64, Amiga 500, Turbo Tape och Mr.Z har även den blivit äldre.

Förra året var det 14% av befolkningen som sa att de fildelade. I år är motsvarande siffra 18% om vi räknar befolkningen från 18 år och 19% om vi räknar från 16 år. Det motsvarar 1,4 miljoner svenskar i vuxen ålder. Det ökande antalet fildelare kommer till stor del från de yngre som blivit äldre och fortsätter att fildela. En stor majoritet av tonåringarna, framför allt bland pojkarna är fildelare. Männens dominans återfinns i alla åldrar med resultatet att mer än dubbelt så många män som kvinnor fildelar.

Självklart skall upphovsrätten få sitt och jag hoppas att förslaget från STIM får ett bredare genomslag i debatten och att vi i framtiden får se en "internetavgift" precis som vi fick se kassettskatten för att kunna se till att upphovsrättsinnehavarna får sitt för de verk som publiceras, med eller utan deras medgivande. Det handlar inte längre om att jaga en ungdoms generation, det handlar om att jaga 1,4 miljoner svenskar i vuxen ålder. Dessutom tycker jak kulturen bör agera mot den moderata alliansens totala avsaknad av politik för att främja kulturen istället för detta.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, DN, DN2, The Aftonbladet


Nymedia på detta:
Troberg, Terra Incognita, Scaber Nestor

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fildelar, men så mycket film som jag och min familjköper kompenserar nog detta.

senare om du köper ett klädesplagg i butiken kan du ju prova detta innan du köper det, för mig är det likadant, jag provar innan jag köper det, gillar jag bandet/låten så köper jag skivan eller deras nästkommande skiva

senare till alla kulturarbetare: Skaffa er ett riktigt jobb som vi andra!

/ Try before buy

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=569

Nu kommer stekeln ur äpplet. Etablissemanget vill till varje pris hejda utvecklingen, skydda sig mot konkurrens och slå vakt om sina oförtjänta privilegier.

Det här är en klassfråga! Den löser vi bara med oförsonlig kamp. Dags för allmän ekonomisk bojkott av "stjärnorna".

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/27/rosta-pa-piratpartiet


Själv föregår jag med gott exempel. Lever som jag lär. Skriver poesi. Håll till godo. Bara koppa av, spara i textfil, gör vad ni vill med det. Mina dikter

tillhör inte mig, de de tillhör folket.

http://kraxpelax.blogspot.com/
http://nattljuset.blogspot.com/

Anonym sa...

Citerar "senare till alla kulturarbetare: Skaffa er ett riktigt jobb som vi andra!"

Detta är ju själva kärnan i problemet. Kulturen skall vara nån slags hobby man gör på sidan av, inte värt att betala för utan snarare nåt man gör "för att man måste". Och fan ta den som ev vill ersättning för sina böcker, sin musik eller sin konst.

Så länge denna uppfattning styr den stora gruppen "fildelare" kommer vi aldrig att lösa kärnfrågan.

Citat "Dessutom tycker jak kulturen bör agera mot den moderata alliansens totala avsaknad av politik för att främja kulturen istället för detta". haha, typiskt S att försöka kasta skit i alla lägen. Börjar ni bli liiite skärrade av att ni inser att Mona Sahlin inte är rätt ledare, att hon blivit lurad av miljömupparna och att Lars "Stalin" Ohly inte vill spela boll.