onsdag, september 14, 2011

Vad har S att lära av Golfförbundet

I dag så levererar Carin Jämtin syfte och organisatorisk riktning för det över 100-åriga Socialdemokratiska arbetarpartiet. I samband med att hon bjuder in till delaktighet till organisationsutredningens arbete, via Facebook, skriver hon så här på politikerbloggen: Våra kontakter med det civila samhället ska öka, människor ska bjudas in till dialog. Vår politik ska formas i samarbete med det omgivande samhällets organisationer. Föråldrade strukturer som hindrar partimedlemmars påverkansmöjligheter måste brytas.

Carins ord förpliktar, förpliktar att jag som aktiv Socialdemokrat river murar och bygger broar. Jag har varit medlem under ett antal år, inte 100, men jag känner mycket väl till de föråldrade strukturer som Carin skriver om. Strukturer som bränner den som har uttalade ambitioner, ett utmanade språk och en vilja till förändring. En vilja som inte bara baseras på åsikter, utan även på insikter. Strukturer som återfinns på alla nivåer inom partiet, på gott och ont, men mest ont. Jag har lokalt sett många tappa tron och tappat hoppet, ingen nämnd, ingen glömd.

Carin skriver att vi Socialdemokrater med nyfikna ögon tittar på andra folkrörelser och organisationer i vår omgivning. I mitt engagemang så har jag hittat en folkrörelse som imponerar av sitt mångåriga engagemang och framgångar. Första fröet till sitt liv sattes 1888, ett år innan Socialdemokraterna bildades. I en den traditionella arbetarstaden Göteborg bildades den första föreningen 1902. I dag så finns denna folkrörelse spridd över hela landet och organiserar 500 klubbar och har cirka 498 000 registrerade medlemmar. I denna folkrörelse mäts engagemanget utifrån ditt enskilda bidrag.

Du kan komma och gå som du vill, och den ursprungliga verksamheten har varit den samma sedan 1888. Du kan göra det på heltid eller när lusten faller på. Oavsett nivå på engagemang så bemöts du av organisationen för det du är, en medlem i Svenska Golfförbundet. Carin skriver att tid är en bristvara för många människor. ”För många är det helt otänkbart att tillbringa timmar på möten, flera gången i veckan. Våra arbetsformer måste anpassas så att också till exempel vuxna med barn ska kunna delta i arbetet. För att lyckas bli Sveriges mest ödmjuka, nyfikna och öppna parti kommer vi att behöva lyfta på en del stenar och ifrågasätta hur vår verksamhet fungerar idag”.

Detta förpliktar, förpliktar för mig att se till att mitt parti värdesätter aktivitet i form av bloggande, skrivande av artiklar, motioner och interpellationer mer än att sitta på interna möten där dagordningen till 80 procent utgör dåtid och nutid. Att utåtriktad verksamhet ses med samma ögon som att sitta i forum där redan uttalade åsikter applåderas av redan övertygade. Tack för att du ger mig hopp Carin, och nu är det dags att vi som är aktiva leverar.

Nymedia på detta:
Politikerbloggen / Johan Westerholm / Peter Högberg / Röda Berget / Martin Moberg / HBT-Sossen / Annika Högberg / Sosseväljaren /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Alexandra Einerstam sa...

Bra inlägg!

PeO sa...

Valrörelsen 2014 börjar här och nu. Skall gråsossar och betonghäckar bli historia nu? Verkar inte bättre. Lycka till. Bra skrivet.