onsdag, april 02, 2008

Inför nolltolerans mot bollvåldet

Vice chefsåklagaren Per Lindqvist lämnar idag ett förslag till justitieminister Beatrice Ask om hårdare regler mot bollvåldet. Ett huvudförslag är att även polisen ska få ansöka om tillträdesförbud till arenor för stökiga fotbollsfans, något som bara klubbarna kan göra idag. Dessutom ska den åklagare som behandlar ärenden om tillträdesförbud snabbare kunna stänga av en person från att besöka en fotbollsarena än i dag. Ett annat bra förslag för att minska huliganismen är förbud mot att ta med sig pyrotekniska varor in på idrottsanläggningar, och ett förbud mot att obehörigen ta sig in på spelplanen eller kasta in föremål där.
Denna förbrödrande idrott, här är det derby i Solna

Straffet för den som bryter mot förbuden föreslås bli böter eller fängelse i högst sex månader. Lagändringarna är tänkta att börja gälla från den 1 juli-09. Jag hoppas att man kör denna linje fullt ut som ligger i förslaget men även att man ser på andra möjligheter. Problemet med stökiga så kallade "supporters" sker ju inte bara kring arenorna och det är helt oacceptabelt att det skall behövas massiva polisinsatser på vissa derbyn. Se till att få politiker, polis, fotbollsklubbar och riktiga supporters att jobba för nolltolerans mot bollvåldet.

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den som har lite koll vet att det nästan uteslutande bara är killarna i firmorna som löper risk att drabbas av våld i samma med idrott. Dom stämmer träff för att slåss(vilket inte är brottsligt). Dessutom så inträffar dom största skadorna i dessa sammanhang när polis går in och försöker bryta(något som är märkligt eftersom det inte är en brottslig handling att i samförstånd slåss med någon annan så länge det inte övergår i grov misshandel)

Anonym sa...

Erm..."något som är märkligt eftersom det inte är en brottslig handling att i samförstånd slåss med någon annan så länge det inte övergår i grov misshandel)". Och "Den som har lite koll vet att det nästan uteslutande bara är killarna i firmorna som löper risk att drabbas av våld i samma med idrott."

Och det är inte olagligt att vara dum i huvudet heller, dessvärre. X-/

Krassman sa...

Anonym 1: När du skriver idrott så menar du väl fotboll. Annars kan man ju misstänka att det gäller i bandy och skidskytte oxå. Ditt inlägg förklarar ju en del om varför vi behöver nolltolerans mot detta barnsliga agerande.

Polisen förträder lagen och jag tror nog dom har ganska lätt att rättfärdiga sitt agerade, även i en rättegång. Störande av allmän ordning och förargelseväckande beteende tror jag räcker bra för att skingra och gripa förvuxna småbarn som tycker det är ball att slåss.