lördag, april 12, 2008

Mycket vill ha mer....

Den 1 juli 2006 höjdes inkomsttaket i föräldraförsäkringen, så att alla som tjänar upp till 33000 kronor i månaden får ut 80 procent av lönen, men det här räcker inte enligt moderatkvinnorna. De faller här in i samma resonemang som jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp). Hon meddelade tidigare att taket borde slopas eftersom rika människor är trendsättare. Oxå ett härligt sätt att argumentera för att de som har de bra skall kunna få det ännu lite bättre. Jag förstår att Magdalena Andersson som är ordförande i moderatkvinnor tänker på barnen i första hand men blir ändå gamla borgerliga värderingar som blir signalen. Att de förträder de som redan har de gott stället blir ännu mer uppenbart. Om man nu skulle ta 1,5 miljader av statskassan för att ge barnen en ökad trygghet och kontakt med sina föräldrar så måste det finnas bättra saker att göra för pengarna?

Jag förstår att det är ett problem att höginkomsttagare inte känner att de omfattas av föräldraförsäkringen precis som Veronica Palm säger till SvD, men jag måste ändå tycka att det handlar om klassisk borgerlig politik och att mycket vill ha mer. Det kan ju oxå reflektera över det är lite olika bud inom den borgerliga alliansen när det gäller familjepolitiken. Kan ju inte glöma Mauds Olofsson lilla utspel om att man skulle inkomstbepröva barnbidraget, och det ligger ju precis i motsatt linje mot moderatkvinnors förslag.

Krassman, In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömmer vem som lagt in de 1,5 miljarder i statskassan. De kommer som skatt från de högavlönade. Är man inte över taket får man ju tillbaka en propotionerlig del. Är man över får man inte tillbaka en del som motsvarar sin inbetalda skatt.

Krassman sa...

MH: Nej då, det har jag inte glömt. Den nedre skiktgränsen är 316 700 kronor för statlig inkomstskatt. Å andra sidan så kommer ju inte bara statens inkomster från de som betalar statlig inkomstskatt. Du har väl inte glömt det?

Anonym sa...

Det är inte bara 1.5 miljarder, det är 5 miljarder i värnskatt. En helt sanslöst korkad skatt som onekligen straffar kompetens, entreprenörskap, utbildning och så vidare. Jag tycker m-kvinnornas förslag är uselt. Vi ska inte ha fler transfereringar, vi ska ha lägre skatt. Transfereringar, med all respekt Krassman, är s-politik, inte m-politik. Den rätta linjen för en moderat torde således vara att avskaffa värnskatten och den statliga inkomstskatten för att på så sätt ge större buffert för familjer att fördela efter eget tycke och smak.

Krassman sa...

Anonym: Det 1,5 miljarder som förslaget från moderatkvinnor kommer att kosta enligt RUT (riksdagens utredningstjänst. Sedan tycker inte jag att skatt är något som hämmar och inte bidrar, tycker det i alldra högsta grad bidrar till vår gemensamma välfärd.

Annars håller jag med dig om att utjämna inkomst skillnaderna genom trenfereringar, alltså skatt efter bärkraft och resurser efter behov är s-politik.

Anonym sa...

Jag vet att det är förslat i sig som skulle kosta 1.5 miljarder, men det som högavlönade bidrar med genom värnskatten är 5 miljarder.

Min poäng är att det är inte rätt att ge ut mer pengar till högavlönade genom ökade bidragsnivåer, det rätta vore att ta bort straffskatten. Mer moderatinternt gnabb än något för dina öron (ögon)...

Tror inte vi är särskilt överens dock ;)

Spiff sa...

Är det jämstäldhet eller konfiskatorisk såsse-politik vi diskuterar här?

I vilket fall som helst haltar sk-n och tenderar att bli ännu en pseudohändelse i världhistorien på ett brant sluttande socialistiskt plan..

Såå tragiskt!

Anonym sa...

Om staten stjäl nästan allt via skatten är det väl inte konstigt att man kräver något tillbaks..

Det sorgliga är just att det är så!

Skatterna i Sverige är sjukt höga och motverkar arbete och företagande.