torsdag, april 03, 2008

Våga ställa frågan

Idag så kommenterar Mona Sahlin medlemsutvecklingen inom Socialdemokraterna, och hon har helt rätt. - Fortsätter utvecklingen finns inte det här partiet om tio-femton år, sade hon, enligt Göteborgs-Posten när hon träffade fackförbundet Unionen i onsdags. Vi Sossar tappade 19 000 medlemmar förra året. Medlemsraset på 16 procent är det största på över tio år. Vid utgången av 2007 hade vi totalt 101 158 medlemmar, jämfört med 177 316 tio år tidigare. En riktig kräftgång med andra ord.

Mona har helt rätt, nu gör vi något åt det

Vi Socialdemokrater håller själva i lösningen på problemet. Ta bara hur dumt vårt medlemsystem har varit uppbyggt. Vi har ställt frågan om medlemskap redan när personer har sagt att de vill bli medlemmar. Resultatet av denna anadra fråga är att vi tappat en tredjedel av alla som redan sagt att de vill bli medlemmar. Nu blir det äntligen ändring. Man kommer även kunna betala via sms och andra bra grejer, men trots allt detta så finns det en sak som slår allt det där och det är att våga ställa frågan. Vänner, släktingar, kompisar på jobbet eller i fotbollsklubben. Vi måste våga ställa frågan. I Norrtälje har vi hindrat tappet av medlemmar genom att just ställa frågan, svårare än så behöver det inte vara. Speciellt inte med tanke på hur opinionen är.

Krassman, In Your Face

10 kommentarer:

Spiff sa...

Det är för att ni är ett elitistiskt och maktfullkomligt parti som inte litar till människors egna förmåga, utan vill styra livet politiskt, med lagar, regler, bidrag, avgifter och ett abnormt högt skattetryck.

Väldigt 1900 faktiskt!

Krassman sa...

Johan: Du har naturligtvis helt rätt, har du läst hela vårt partiprogram Johan? Eller så har du inte en aning om vad du snackar om helt enkelt. Du är rädd och orolig nu när det visar sig att den borgerliga politiken som styr landet inte fungerar som de lovade i valet. Klyftorna ökar och orättvisan som den borgerliga politiken står för hämmar hela nationen. Jag tror mer på det senare av mina påståenden men du kanske kan motbevisa mig?

Catti Ullström sa...

En sak jag har funderat på är de som kommer som nya medlemmar när de är säg 20 till 35, och som inte är studenter (annars är ju s-studenter såklart givet..:-D). Jag gick själv med sent och när man går med efter tonåren vill man oftast inte gå med i ssu, även om medelåldern där är hög. Inget ont om SSU men är man över 20 och inte uppväxt i ssu-kulturen eller student känns partiet som det rimligaste valet (mitt antagande). Och så kommer man till en lokalförening med en medelålder som ofta är väldigt hög och vars medlemmar är erfarna och kanske inte alltid helt... lyhörda för hur man "skolar in" en 25-årig tjej eller kille i det politiska livet och i en politisk org. Jag misstänker, utan att ha siffror på det, att vi tappar en jäkla massa folk på just det där. Unga människor som kanske brinner för någon viss fråga och som kommer till en förening som inte håller på med just det utan som har sin grej sedan rätt lång tid tillbaka. Det där tror jag är ett stort problem på gräsrotsnivå som vi kanske inte gör tillräckligt för att ta tag i.

//Catti

Anonym sa...

Catti ovan pekar väl precis på problemet - det man ibland kallar "betonghäckar" på lokal och regional nivå inom partier av alla färger. Ofta "gubbar" som vet hur det skall vara, som inte vill ha förändring och som vägrar lyssna på andra. S i ett nötskal helt enkelt.

Sen är det väl även en helt annan drivkraft bakom medlemtapp och ointresse för partier. Toppstyrda organistioner som ett traditionellt politiskt parti ligger inte i tiden helt enkelt. Idag upplever många att t.ex sociala nätverk och den transparens som krävs och erbjuds på nätet och i nya kommunikationskanaler idag är mer lockande. En annan sak är ju att många partier, främst på vänsterkanten ältar samma gamla förlegade frågor på samma sätt som man alltid gjort. V säger NEJ till allt. S ligger kvar på samma nivå som på 50-60 talet. Kamp kamp kamp vem fan vill kämpa för nåt som inte längre betyder nåt?

en tänkbar anledning till Allaiansens valseger kan ju möjligen eventuellt vara att man GÅTT IFRÅN vissa traditionella högerfrågor och närmat sig mittfåran av den fårskock som kallas Svenska Folket och som börjat genomskåda S politik efter drygt 50-60 år.

Spiff sa...

Nej Krassman, för egen del är jag inte rädd. Jag har mitt på det torra, och flyttar om det blir för odrägligt. Jag har råd att ta egen sjukförsäkring och betala vad tom en svensk tandläkare kostar.

Men när den stora massan inte får något för alla skatter är det försent! När A-kassan inte har några pengar kvar, när sjukhusen sprängt budgeten med miljarder, när skolpengen inte täcker hyran längre. Då är det för sent och vi blir det nya "östblocket", stackars idioter som litade på att det "enda" partiet kunde låna sig till välfärd i världsklass..

Krassman sa...

Johan: Ah, alltid lika härliga att få bevittna en som lever i det borgerliga ovanförskapet som tycker synd om det fattigefolket. Men någon solidaritet eller ökad jämställdhet mellan fattig och rik verkar det vara dåligt med från din sida.

Om nu inte A-kassan har några pengar kvar, trots att man höjt egenavgiften och sänkt ersättningsnivån så får du nog prata med Reinfeldt och Co. om det.

Om sjukhusen har spräng sina budgetar för att vården kostar för mycket så får du nog prata med Reinfeldt och Co. om det oxå.

Och skulle det nu vara så att skolpengen inte skulle täcka hyran (hur nu det skulle kunna ske) så får du väl snacka med de politiker som styr i din kommun, det är väl säkert kompisar till Reinfeldt och Co. det oxå.

Som du ser Johan så kanske du inte bara kan sitta och gnälla på oss sossar över allt som inte du tycker är bra.

Spiff sa...

Du är för dråplig..

Allt är som vanligt alla andras fel efter 80 års felfri vänsterregim.

Hur mycket kan man ställa till med på ett år egentligen?

Distans någon?

Krassman sa...

Johan: Ha ha ha,och du är för patetisk. 80 årav vänsterregim, är det Kuba du talar om eller. Har du ingen som helst koll på Sveriges historia eller. Ja du ser väl hur mycket mer orättvisa det blivit mellan fattig och rik, sjuk och frisk, arbetare och arbetslös, pensionärer och yngre. Det är ju detta ni väntat på.

Spiff sa...

Var då?!

Fler har arbete, riktigt arbete. Ekonomin och exporten går bättre än någonsin!

Sjukvården är lika halvtaskig som för två år sedan och pensionerna nästan lika låga! Och det mesta äts upp av skatter, avgifter och momsen..

Frågan är vad vi får för alla dessa skatter vi betalar?

Propagandan sinar nu..

Anonym sa...

Kristdemokraterna ärdet enda riksdagsparti somi nte tappar medlemmar sett ur ett meddellångt eller långt perspektiv.