onsdag, juli 06, 2011

Dag två i dalen: Centerpartiet och kärnkraften

I dag ser vi ett tydligt resultat av det faktum att Maud Olofsson sålde Centerpartiets själ, i samband med alliansens överenskommelse om kärnkraften. Partiet var det första i världen som i ett nationellt parlament tog ställning mot kärnkraften. Den första motionen mot kärnkraften väcktes av 1973, och samma år framträdde nobelpristagaren Hannes Alfvén vid stämman i Luleå. Centerpartiet krävde stopp för utbyggnaden av kärnkraften och att inga fler kärnkraftverk skulle laddas. Själen är såld av Maud, men det finns en liten glöd kvar, och den brann till i dag.


I dag förkunnar nämligen ett antal Centerpartister, att Mauds initiativ, Alliansen har kostat Centern det egna partiets identitet. Därför vill många att partiet till nästa val bryter sig loss från det borgerliga samarbetet, skriver Svenska Dagbladet. Flera av dem ställer sig positiva till en samverkan över blockgränsen. Att Maud redan lämnat styrhytten är uppenbart och nu ser de traditionella Centerpartister som finns kvar sin chans att återigen ge sitt tynande parti legitimitet för framtiden.

SvD har talat med de 27 centerpartistiska distrikten och merparten av dem menar att samarbetet har varit mycket dyrbart för partiet. Att nu verkligheten kommit i kapp Centerpartiet, och att man nu öppet talar om det, efter fem år pekar på att måttet är rågat med missnöje. Att frågan om kärnkraften finns i detta missnöje är påtagligt. En av Centerpartiets viktigaste profilfrågor genom tiderna kan återigen komma att spela en central roll. Om man nu vågar lämna det alliansbygge som Maud Olofsson så ofta skryter om.

Centerns partisekreterare, Michael Arthursson, är snabb med att tona ner tonerna som nu spelas. Han anser inte att det finns någon allmän stämning inom partiet att man önskar lämna alliansregeringen, till grund för detta så använder han partiets valanlys, som snart har sex månader på nacken. – Där kom det fram att vi inte har varit tillräckligt tydliga i alliansen. Vi har inte fått fram vad Centerpartiets mervärde är till tillräckligt många, men att vi ska jobba med det — inom allianssamarbetet. Att grunden inom alliansen varit att varje parti skall få sin plats i solen har ingen missat, inte ens jag som är Socialdemokrat. Kannibalismen vi sett inom alliansen är ingen nyhet, och att det kan bli alliansens undergång är knappast det heller.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / DN2 / SvD2 / SvD3 / SvD4 /

Nymedia på detta:
Motpol / Fria tider / Martin Moberg / Peter Högberg / Hans Åberg / Kommunisternas blogg / Törnqvist tänker och tycker / Min politiska sida / RADIKALEN / Thomas Böhlmark / Röda Berget / Parkstugan / Roger Jönsson / Holmqvist / Snusidal Socken Veckoblad / Social fobi - Det du behöver veta / Magnus Andersson / Mikael Persson / Tokmoderaten / Alltid rött alltid rätt / Jesper Svenssons blogg /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Peter Wagenius sa...

De centerpartister SvD hittat var väl de som samarbetade med sossarna. Precis de centerpartister som vill glömma att deras samarbete kostade Centern ännu mycket mer.
Och vad fick de ut ?
Apropå energiöverenskommelsen, står över 80% av Centern bakom den.
Det är förankringsprocessen som grumlar beslutet.

Krassman sa...

@Peter Wagenius:
Så kan det säkert vara, men hur mycket skall det nuvarande samarbetet få kosta Centerpartiet? Det är ju det som är den avgörande frågan.

För Miljöpartiet var det rätt att lägga EU-motståndet på hyllan, om det var rätt att lägga motståndet mot kärnkraften på den samma för Centerpartiet tvivlar jag på. Tillsammans med alltså 20 procent av det partiets medlemmar på. Det säger en del om oppinionen det.