lördag, juli 23, 2011

Massakern på Utöya

Jag vet inte vilket som var värst. Att gå och lägga sig, trots åskan, och sluta följa rapporterna av stigande dödssiffror från massakern på Utöya och nu vakna upp till de fasansfulla rubrikerna som kavlas ut över världen. I dag så kan vi läsa att Norge har fått sin egen Timothy McVeigh, som så här långt har över 90 personer liv på sitt samvete, om han nu har något. Beskrivningen av denna misstänkta politiska massmördare har alla de delar som kännetecknar en person som är vårt demokratiska och öppna samhälles största fiende.
En ensam galning eller en politiskt motiverad massmördare?

Anders Behring Breivik gjorde sin värnplikt i det norska försvaret och varit medlem i en skytteklubb i Oslo. Han hade flera vapen registrerade i sitt namn och har utmärkt sig som en flitig debattör på flera islamkritiska sajter. Där har han i flera inlägg givit uttryck för nationalistiska hållningar och framstått som kritisk till ett mångkulturellt samhälle. Han har även vänt sig mot svenska medier, som han anser inte är tillräckligt kritiska mot islam. En granne uppger att han var tystlåten och denna misstänkta massmördares historia kommer nu att kartläggas allt eftersom förhören fortsätter.

Det kan mycket väl visa sig att Anders Behring Breivik är ensamt skyldig till detta dåd som han nu misstänks för. Men kommer man någonsin finna en förklaring till hans agerande och vad som format honom. Kommer han att avfärdas som en ensam galning av samhället eller kommer samhället att ta avstånd från de och det som bidrar till att forma den här typen av människor, en politiskt motiverad massmördare. McVeigh sprängde den federala byggnaden i Oklahoma 1995 och dödade då 168 människor. Han avrättades 2001 och hävdade in i slutet att den sanna terroristen var USA. McVeighs psykiatriker, John Smith, slutsats var att McVeigh var en hygglig person som hade tillåtit vrede byggas upp inom honom tills det att den eskalerade i ett fasansfullt illdåd. Vi får väl se vad som är Anders Behring Breiviks historia och motiv.

Hur detta kommer att påverka det demokratiska och politiska systemet i norden har jag svårt att se, men att det kommer att förändras är för mig uppenbart. –Vi har ett öppet och tryggt samhälle där man ska kunna vara politiskt engagerad och föra en debatt utan att känna sig hotad. I många år har ungdomar träffats på Utöya och haft diskussioner, utan säkerhet, utan polis. Det är det som nu har attackerats, och det är det vi nu måste skydda, sade Stoltenberg under morgonens presskonferens.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Aftonbladet5 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Expressen5 / DN6 / SvD5 /

Nymedia på detta:

Kommunisternas blogg
/ Lasses blogg / Jinge / Peter Högberg / Tokmoderaten / Jämlikhetsanden / Johan Westerholm / Roger Jönsson / Svensson / Signerat Kjellberg / På riktigt 2.0 / Alla smutsiga detaljer / (S)ebastians tankar / Röda berget / Peter Högberg2 / (S)ebastian tankar 2 / Ulf Bjereld /
Roger Jönsson 2 / Martin Moberg / Annarkia / Tokmoderaten gästar hos (S)ebastian / Magnihasa / Enn Kokk / Johanna Graf / Jämlikhetsanden2 /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Magnus Aroon sa...

Folk borde inse en stor ideologisk skillnad.
Sionism är inte att betrakta som skandinavisk nationalism.
Att påstå något annat är intellektuellt ohederligt...
Denna terrorist är sionist och ingenting annat!
Han är en extrem pro-Israel och motivet kan ju bara vara Norges stöd till Palestina som kom i början av veckan.

Det är minst sagt hemskt det som har skett. Just därför är det viktigt att sanningen kommer fram i ljuset.

Han beskriver sig själv som antirasist, pro-Israel och är verkligen att betrakta som en sionist. Snälla förväxla inte detta med skandinavisk nationalism, ty det är att förvränga sanningen.

Källa: Han själv på http://www.document.no/anders-behring-breivik/
(sidan kan inte visas emellanåt pga överbelastning)

Steffe P sa...

Mitt i all denna tragik och sorg får man se följande smaklösa inlägg av en S-politiker.

http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/23/st-rsta-attacken-mot-socialdemokratin-i-skandinavien-n-gonsin

Börjar må illa av kärringens totala brist på insikt eller empati eller vanligt jävla hyfs. Komma och försöka ta politiska poäng på en sån här tragedi är ju så dumt, så korkat och så smaklöst. Eller ett utslag av desperation hos S?

Krassman sa...

@Magnus Aroon:
Denna massmördare har själv valt att kalla sig nationalist och varit aktiv i Fremskrittspartiet i 10 års tid. Du kan kalla han ideologiska grund för vad du vill, men för mig så kvarstår faktum att han är en massmördare och att detta var politiskt motiverat och riktat mot Socialdemokrater.

@Steffe P:
Och vad är då ditt jävla problem med Carina Häggs artikel. Du är kanske en av de som ligger bako alla anonyma hot och förföljer som Carin Hägg fått utstå genom tiderna. Kan det vara så att jag hittar en Steffe P i enav alla dessa "hat trådar" som finns mot Carin Hägg på Flashback kanske?

När det gäller politsika poänger från Socialdemokrater som just fått närmare 90 unga personer mördade med politsika motiv så tycker jag att du tona ner din kritik och visa lite respekt inför de som verkligen är drabbade, eller är du kanske drabbad själv på något sätt?

Steffe P sa...

En liten detalj. Vi vet ju faktiskt inte EXAKT vilka grunder han hade, eller hur? Nu är det massiva spekulationer som gäller och det är just det jag reagerar på. Att en ledande S märkt politiker i Sverige går ut och mer eller mindre tvärsäkert talar om för oss vad denna dåres drivkraft var. Hur f*n vet Carina Hägg det? Han kanske "bara" var en totalförvirrad psykopat? Vi vet ju inte, eller hur? Vi bara spekulerar. Alla.

(jag väljer att ta din anklagelse som skriven in stundens hetta och i affekt vilket är föståeligt!)

Krassman sa...

Steffe P:
Visst så kanske det kommer att visa sig att denna, enligt honom själv, initierade och kunniga person och företagsledare var helt sinnessjuk och inte kunde förstå innebörden i sitt eget agerande.

Hur troligt detta nu är vet jag inte, men att att han motiv är politiska törs jag till och med gissa mig till, gör inte du det Steffe P?

Jag utgår således oxå från är din spya till inlägg även det var skrivet i affekt och att du inte hade tänkt färdigt helt och hållet. Att påstå att en person, som inte har skrivit något på min blogg, är en "kärring", har total brist på insikt och empati och försöker ta politiska poänger (på vem?) är korkad och smaklös och att Socialdemokraterna skulle vara desperat inte var illa menat.

Din ursäkt är godtagen.

JonasE sa...

Steffe P
Man kan hur man än resonerar inte frångå det faktum att detta attentat i huvudsak var riktat mot Sossar, för Oslo attetnatet verkar snarast varit en skenmanöver för den efterföljande slakten av just Sossar på Ön!!.

Därmed är det inte Sossar som gjort politik av detta, det gjorde mördaren!!.