söndag, juli 31, 2011

Kommer Europa lära av sina misstag?

Runt om i Europa så har extremhögern och främlingsfientliga partierna skördat framgångar. I många av Europas länder så tror man att förtryckande av religioner, införande av burkaförbud, och hårdare flykting och migrationspolitik är vägen framåt. Tankar som tidigare varit receptet för att skapa det perfekta samhället, ett enat folk, ett rike som skall blomstra i tusentals år. I dag så redogör Katrine Kielos om dessa strömningar i Aftonbladet och frågan om Europa någonsin kommer att lära sig av sina tidigare misstag har aldrig varit mer aktuell.

Sverige är ett av de senare länderna i Europa att få dessa förespråkare av de homogena samhällets modell i våra folkvalda parlament. Sverigedemokraternas politiks syftar till att redogöra skillnaderna mellan folk, kultur och religion. Syftet är odla misstänksamheten och bidra till att den viktigaste frågan på väljarnas läppar skall vara våra samhälleliga rättigheter och skyldigheterna i en kontext som grundas på "vi och dom". En politik vars likheter är fler än dess skillnader som givit Norge dess värsta politiska massmördare genom tiderna.

Att många delar Anders Behring Breiviks tankar i Sverige är ett faktum, ser vi ut i Europa så är det ännu fler. Visst så kanske har denna attack på demokratin och det öppna mångkulturella samhälle som vi Socialdemokrater förspråkar höjt planket mot denna människosyn. Men priset som alla dessa människor och anhöriga har fått betala är obeskrivligt. Denna excess i massmord kommer resultera i att friheten och demokratin går stärkt ur ett verk som hade motsatt syfte. Den avgörande frågan är hur vi nu skall få övriga Europa att dra samma slutsats och möta dessa strömningar med mer demokrati och öppenhet. Om inte detta görs så är Europa tveklöst inne på en väg som mycket väl kan leda till att tidigare misstag upprepas.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / DN2 / DN3 / DN4 / SvD /


Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Isa sa...

Öppenhet och demokrati är vad du efterlyser. Just därför har vi ju INTE råd med den vidrigt odemokratiska hetsjakten på SD , som är de enda som vågat bryta det stasi-liknande svenska PK-åsiktsförtrycket, dikterat av en mindre ( höger och vänster)s.k. "elitklick", som själv sett till att privat undslippa de negativa följderna av multikulti. Hatet hos gemene man i SV som växt fram av detta över-tyranni, är så mkt farligare än en och annan burka eller minaret...

Krassman sa...

@Isa: Vad menar du med hetsjakt på SD? Det ansvar som vilar på de som väljer att adressera skillnader mellan folk, kulturer och religioner väljer du helt och hållet att förbise.

Ord som åsiktsförtryck, PK, elitklick, multikulti, gemene man och tyranni känner jag väl igen. Beskrivningar hämtade från skrifter som föder det hat som inspirerat många nationalister och rasister till övergrepp och landsförräderi.

Ditt copy-paste inlägg imponerar inte. Ge mig istället din analys och belägg för ditt påstående om hetsjakt på SD. Att det råder ett Stasi-liknande åsiktsförtryck som är politiskt korrekt. Ge mig även belägg för denna elitklick som du påstår undvikit negativa följder, och beskriv även dessa följder som mångkulturen skulle skapat?

När du är klar med det kan du även ge mig siffror på den undersökning som visar att "gemene man" har ett hat över det som du beskriver som tyranni som "gemene man" har identifierat och kanaliserat sitt hat mot. Gör det Isa, så kan vi öppet och demokratiskt debattera sanningshalten i dina påstående.

Jah Hollis sa...

Uttrycket "multikulti” har använts bland annat av Angela Merkel:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11559451

Det var också namnet på en utmärkt musikaffär (dessvärre nedlagd nu) i Stockholm.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=4284940

Anser du att Merkel eller den skivbutiken spred hat, eller skulle ha något med SD att göra?
Jag har inget till övers för SD och deras likar, men inte kan vi väl förbjuda folk att använda vissa ord och uttryck i debatten?
Just nu tävlas det om att mosa just SD, för att det är så uppenbart enkelt. Med tanke på den gamla ”valstugedebatten” kanske det finns anledning att kolla strömningarna inom andra, betydligt större, partier med. Eller kan de så enkelt svära sig fria?

Krassman sa...

@Jah Hollis: Ha ha ha. Med utgångspunkt från dessa två som spridit budskapet "multikulti" så har deras budskap varit att förespråka ett multikulturellt samhälle. Bra att du tog upp detta med musiken, ett lysande exempel på att ett öppet sinne för nya kulturer är vägen framåt, lysande koppling Hollis.

Men du har rätt med orden, tyvärr kan jag väl känna att ordet multikulti inte riktigt är träffsäkert. Vår svenska kultur är ju i sig en multikulti som skapats av internationell påverkan i tusentals år. Såg dessutom en nytt ord från en SD:anhängare på min andra blogg här om dagen. Multikriminell, den typen av kriminalitet som sker inom multikulti, håll utkik efter detta Hollis.

Strömningarna finns i alla partier, varje gång rasismen och främlingsfientligheten visar sitt fula tryne skall den bemötas. Med mer öppenhet och demokrati, så även inom mitt parti....keep it up.

Jonas sa...

Tydligen har inte socialdemokrater, vänstern och muslimer lärt sig något av europas historia för det är deras vidriga handlande som lett till att en stor andel av malmös judar flyttat. Det är inte bara högerextrema vi ska se upp med.

Krassman sa...

@Matte: Visst så finns det många fler odemokratiska strömmningar som man måste ta hänsyn till. Men det har jag inte heller skrivit i mitt inlägg. Inlägget handlar om de rasistiska och främlingsfientliga krafterna på högerkanten som vinner mark i Europa. Ditt inspel känns något främmande och jag tvivlar dessutom på det faktiska sambandet som du beskriver.