tisdag, juli 26, 2011

En ensam galning, i gott sällskap

I dag så har jag denna artikel publicerad i Norrteljetidning. Tyvärr så tidningen valt att INTE publicera den på nätet, synd med tanke på hur viktig frågan ändå är.

-------------------------------------------------------------------------

Vi har nu fått bevittna det värsta terrordåd med politiskt motiv utfört i Norden någonsin. En kraftig sprängladdning har detonerat i Oslos politiska hjärta. Samma gärningsman, Anders Behring Breivik, har sedan begett sig till Norges unga Socialdemokraters sommarläger på ön Utöya. Här har han dödat 76 ungdomar inom loppet av två timmar, innan han greps av polis. Frågorna om vad som motiverat detta fruktansvärda massmord staplas nu på varandra.

Gärningsmannen beskrivs oftast som en ensam galning. Om samhället kommer att beskriva detta massmord som utfört av en ensam galning i framtiden får vi se, men denna ensamma galning är i gott sällskap. Vad som drivit fram detta hat hos Breivik, vet jag inte. Men vad som framkommit om hans tio år långa engagemang i det främlingsfientliga och rasistiska Fremskrittspartiet i Norge känner jag väl igen, efter kontakter med personer i dess svenska systerparti, Sverigedemokraterna.

Det är samma typ av resonemang som jag stötte på hos de rasister som ringde och mordhotade mig efter att jag föreslagit att vi i Norrtälje skulle hålla ett seminarium om de främlingsfientliga och rasistiska nätverk som finns i kommunen. Drivkraften är det kulturella krig och de kulturer som enligt dem hotar radera vår identitet som nation och som folk. Och det främsta hotet ser de i islam.

1995 sprängde Timothy McVeigh den federala byggnaden i Oklahoma, och dödade 168 människor. Han psykiatriker drog slutsatsen att han var en reko person som hade tillåtit vreden växa inom sig till dess den eskalerade i ett fasansfullt illdåd. Breiviks historia och motiv lindas nu upp. Förhoppningsvis kommer vi få en bild över vad som gjorde att han byggde upp det enorma hat som han riktade mot de unga norska Socialdemokraterna, det norska folket och demokratin.

Varje gång ett liknande brott kallas verket av ensam galning väljer vi att bortse från källan till detta hat, ett hat som får människor att döda. Otaliga är de artiklar, flygblad, kommentarer och anföranden jag tagit del som syftar till att spä på detta hat. Ett samhälle som accepterar alla våra olikheter skapas inte genom att införa burkaförbud, språktest och hårdare flyktingpolitik. Att genomföra sådana förslag vore att ge efter för dem som vill fokusera på skillnader och ge hatet näring.

Jimmie Åkesson och hans gelikar anser att det största hotet mot vårt samhälle och vår demokrati är islam, och de tar alla tillfällen i akt att påpeka detta. Men bara tre av de 249 terrordåd som begicks inom EU 2010 hade islamistiska kopplingar. Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna kanske är räddas för islam, men sett till vad som hänt i Norge och mina egna erfarenheter så är det dem vi ska vara rädda för. Sverigedemokraterna och andra nationalistiska rörelser föder nämligen det hat vi nu bevittnat.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 /SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 /

Nymedia på detta:
Svensson / Kildén & Åsman / Peter Högberg / Martin Moberg / Markus Wallgren / Thomas Böhlmark / Varghjärta / Håkans blogg / Johan Westerholm / Utredarna / Corporatocracy /

Kristian Krassman (S)

8 kommentarer:

Demokrat sa...

Knappt har blodet hunnit torka på klipporna på Utöya innan Krassman är klar med sin omvärldsanalys.
Det är vissa partier i demokratierna Norge och Sverige som har triggat den bestialiske mördaren i Norge.
Guilt by association.
Skäms, Krassman. Vet sjufalt skäms.
Kanske är det också därför som lokaltidningen valt att inte publicera ditt inlägg.
Det luktar unket brunrött 30-tal.
Lyssna ännu en gång på vad Jens Stoltenberg har sagt. Möjligen kan du då förstå innebörden av hans ord.

Patrik sa...

Det har varit allmänt accepterat att kalla Sverigedemokrater för rasister.

Jag har växt upp och upplevt mångkulturen på plats i förorten i över 20 år.

Nu vänder jag mig mot det jag växt upp i. Politikerna har utfört ett oförlåtligt experiment med mångkultur som i framtiden kommer att straffa sig.

Jag röstade på SD för första gången i den senaste valet och kommer så att göra i framtida. Klassa inte SD väljare som arbetslösa unga män på landsbygden.

Jag bor i centrala Stockholm, har en universitetsutbildning i juridik, har två utlandsfödda föräldrar och är egenföretagare.

De vänner jag har som röstade på SD är absolut inga unga arbetslösa män på landsbygden. Det är människor från hela världen. De flesta med högskoleutbildning och lång livserfarenhet.

Kalla inte mig och dessa människor för galna!

Problemet är att politikerna själva inte bor i de segregerade områdena som domineras av människor från mellanöstern med tvivelaktig värdegrund. Om ni själva hade tvingats ut och uppleva allt detta på plats, hade ni bytt uppfattning rätt så omgående.

Ta mig inte på ett felaktig sätt nu, jag är för invandring och mänsklig utbyte. Men det som sker just nu är inte en ansvarig invandringspolitik.

-Ifrågasätter man den, är man per automatik rasist!

Anonym sa...

Det är du och dina meningsvänner som fött och fortsätter att föda detta hat. Genom din/er demonisering av demokratiska folkrörelser som SD och Frp. Genom er så kommer Sverige och Norge slitas sönder av importerade konflikter.

Du själv och dina vänner är alltså källan till hatet och bär ansvaret för att hatet uppståt och fortsätter. Ansvaret för gärningen vilar på ABB.


Evilius

Krassman sa...

@Demokrat: Om du inte delar min analys så var god och konkritisera vart den faller någonstans. Att du sedan hänvisar till att det är "någon annan" som har skuld till Breiviks agerande är föga förvånande. Precis som Tomithy Mcvigh hävadade att USA var den sanna terrorsiten. Breivikär som min rubrik antyder, i gott sällskap.

Lyssna du istället på Jens Stoltenbergs ord och hans Socialdemokratiska arv, och försök förstå innebörden i alla folks frihet, hela världens fred. Skall jag lägga ditt inlägg till handlingarna som ytterligare en anonym landsförädares förvirrade tankar?

@Patrik:
Delar man inte FN:s resolution för mänsliga rättigheter utan delar in människors rättigheter och skyldigheter efter ras, kultur och sexuelläggning så är man nämligen rasist. Inte så konstigt att man då kallar Sverigedemokrater för rasister och landsförädare.

Jag hoppas verkigen du inte sysslar med jordbruk som din broder Brevik, och planerar eller har gjort stora inköp av konstgödsel. Lev för din övertygelse du att dina egan föräldrar inte har något i vårt vackra land att göra. Jag hoppas att dom är stolta över sin son Patrik när du berättar för dom om ditt politiska val.

Känner igen din kommentar sedan tidigare och antingen så har våra vägar mötts tidigare eller så är detta bara ännu ett anonymt inlägg från en landsförädare. Kul att du skriver om alla invandrares tvivelaktiga värdegrund när din egen verkar lämna en hel del mer att önska.

@Evilius: Nämen, ytterligare en anonym landsförädare som anser att Anders Behring Breivik är oskyldig till sitt egna agerande och att han tvingats till detta. Var det kanske en ung tjej från AUF som höll en laddad pistol mot hans huvud?

Har du samma förklaringsmodell för att fukunna ditt eget hat som du beskriver i inlägget på min blogg? Är det oss Socialdemokrater som gjort att du hatar detta land så mycket som du själv bor i?

Anonym sa...

Varför har ingen nämt att Ander B:sfar ( som han förövrigt inte vill bli kallad) inte haft någon som helst kontakt med sin egen son under hans vuxenår. Att hans far inte heller någonsin fick (varför tog han inte) en djupare kontakt med sin son? Att denne massmördare haft en helt osylig far under hela sin uppväxt. Sen har hans far mage att uttrycka sig att " jag har ingen som helst del i detta och vill inte bli i.hopkopplad med Anders" Har hans far någonsin varit ihopkopplad med sin son annat än på pappret? Ville bara uttrykca min synpunkt i debatten. Den är endast en liten tråd av alla som format massmördaren till den han kom att bli. Dock tror jag att alla småtrådar är lika viktiga att ta i beaktining i en analys av "VARFÖR" och hur kunde det ske?

Soffinom

Steffe P sa...

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt_6349506.svd. Antalet kommentarer är uppe i snart 1000 st! Det fruktansvärda som hänt i Norge kanske blottar en klyfta mellan "folket på gatan" och våra politiker och makthavare? Hur man än vrider och vänder på det hela är detta en slutsats man kan dra av de känslostormar ABBs terrordåd skapat. När vi börjar analysera och fundera efter de första reaktionerna kanske resultatet av detta blir nåt helt annat än vi tror? Jag vet inte. Men den debatt som rasar på nätet just nu och det faktum att allt fler tar upp frågan om det verkligen går att skuldbelägga ett kollektiv för ABBs gärningar hur mycket man än hatar detta kollektiv. Samt det faktum att dessa argument är exakt de samma som använts om och mot islam/islamister. Jag blir mer och mer förvirrad och skrämd över gapen mellan folk som blottas.

Anonym sa...

"Delar man inte FN:s resolution för mänsliga rättigheter"

Har inte riktigt koll på var SD skiljer sig från FN:s resolution. Var är detta?

Krassman sa...

@Anonym: Vi kan ju börja med dessa. Sveridemokraternas politik att göra skillnad på att olika kulturer och folk inte skulle sakna samma värde och rättigheter beröra dessa artiklar.

Artikel 1
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Artikel 2
Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.

Ingen åtskillnad får heller göras på grund av den politiska, rättsliga eller internationella status som råder i det land eller det område som en person tillhör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke-självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet.

Artikel 18
Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.

Artikel 19
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Artikel 22
Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet, förverkligas genom nationella åtgärder och mellanfolkligt samarbete i enlighet med varje stats organisation och resurser.

Artikel 26
1. Var och en har rätt till utbildning. Utbildningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära utbildningen skall vara obligatorisk. Yrkesutbildning och teknisk utbildning skall vara tillgänglig för alla. Den högre utbildningen skall vara öppen för alla med hänsyn till deras förmåga.

2. Utbildningen skall syfta till att utveckla personligheten till fullo och till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Utbildningen skall också främja förståelse, tolerans och vänskap mellan alla nationer, rasgrupper och religiösa grupper samt främja Förenta nationernas verksamhet för fredens bevarande.