onsdag, juli 13, 2011

USAAB

Efterspelat av den ekonomiska krisen fortsätter i USA. Det högt belånade landet står inför stora prövningar och precis som alltid så är de som är mest behövande som drabbas hårdast. I en intervju med amerikanska tv-kanalen CBS på tisdagen varnade president Barack Obama för att pensionärer och krigsveteraner kanske inte kommer att få sina statliga utbetalningar i början av augusti - om inte parterna innan dess har enats om att höja skuldtaket.


Republikanerna, med majoritet i representanthuset, kräver hårdare nedskärningar än Obamas partikamrater, Demokraterna, och säger tvärt nej till skattehöjningar. Fristen för budgeten går ut den 2 augusti och USA:s väldiga underskott har naturligtvis väckt internationell oro. Internationella valutafonden IMF:s nya chef Christine Lagarde varnade på söndagen för att ett misslyckande kring uppgörelsen om budgeten skadar världen ekonomiska stabiliteten och hon uppmanade USA:s politiker att finna en kompromiss.

I november 2012 är det val i USA och just nu läggs grunden för den kommande kampanjen. Den nationella agendan för USA kommer bli den tongivande och det är uppenbart att USA precis som SAAB har en skakiga väg framför sig. Vladimir Antonov och Barack Obama är båda kraftigt överskuldsatta. USA står inför risken att drabbas av en ny lågkonjunktur och jag tror personligen att denna balansgång som Obama måste göra mellan nedskärningar i de offentliga kostnaderna och samtidigt behålla sina kärnväljare är hans största prövning hittills.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / DN2 / SvD2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN3 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Svenssongalaxen / Jinge / Verklighetens folk /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: