lördag, maj 08, 2010

Den borgerliga arbetslinjen?

Den 28 april ordnades ett seminarium i riksdagen gällande sexköp. Man hade till detta seminarium bjudit in en kvinnlig tysk fördragande för att berätta om förträffligheten med den tyska modellen kring prostitution. I Tyskland är prostitution helt laglig och är en miljon industri. Ni som inte sett filmen "Som en Pascha" bör se den för den tycker jag ger en bra bild av den lagliga prostitutionen i landet.


Någon som uppenbart inte sett filmen är den Folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg. Vet inte om hon inspirerades av seminariet den 28:e april men nu meddelar hon i alla fall att man bör legalisera sexköp. Hon har i alla fall köpt den tyska modellen rakt av och vill ge de prostituerade social trygghet i samhället och menar att bordeller, a-kassa och pensionspoäng kan vara ett sätt att nå det. I och med detta så har vi två borgerliga riksdags ledamöter som vill legalisera prostitution. Fredrick Federley från Centerpartiet och nu Camilla Lindberg från Folkpartiet.

Sexköpslagen i Sverige har funnit i 1o år. Under den perioden så har, enligt forskare på ämnet, 50 000 slutat med att gå till prostituerade. Jag vill inte se prostitution som ett inslag i arbetslinjen och att detta skulle vara en uppgörelse mellan vuxna människor. Vad som däremot måste göras är att lagstiftningen kring sexköp skall skärpas. Om detta utspel är en del av den borgerliga arbetslinjen tvivlar jag på men vad är det som gör att vi ser dessa utspel kring att prostitution skall ses som ett yrke i Sverige? Är det suget efter personkryss till riksdagsvalet eller är det bara ovanligt många riksdagsledamöter som har en snedvriden syn på sexuallitet just nu?

Gammelmedia på detta:

Aftonbladet / Expressen / SvD / Aftonbladet2 / DN /

Nymedia på detta:
Fi Västra götaland /
Röda Berget / Lasses Blogg / Alltid rött alltid rätt / Kommunisternas blogg / Emil Berg / Tokmoderaten / Kent Persson /

Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Näst steg vill väl att sälja sin själ på blocket när somliga tydligen uppfattar prostitution som ett normalt yrke.Stackars stollar.

Robban

thinker sa...

usch vilken äcklig bild (måste säga)

prostitution är inget yrke, det är en sista utväg för desperata kvinnor som inte har ngt "makt" medel förutom deras kropp.

skäms idiot politiker

neon sa...

Om man vill utrota trafficin, är det effektivaste sättet att ta bort marknaden för verksamheten. Eftersom man inte lyckas utrota torskarna och det finns kvinnor som väljer att prosituera sig frivilligt, är min fråga till dig. Hur skall du då utrota prositution? och hur skall du utrota trafficin? Gnäll ser jag gott om, men korkade sexköpslagar har bara gynnat dessa verksamheter? Ge mig realistiska förslag.

Krassman sa...

@Neon
Lagstiftningen har gjort att vi har 50 000 färre sexköpare i Sverige. Det kallar inte jag för ett misslyckande i alla fall, utan en framgång. Däremot så måste lagstiftningen skärpas.

Idag så är det samma straff som snatteri att köpa sex vilket är helt oacceptabelt. Straffet måste skärpas vilket Socialdemokraterna (Thomas Bodström och Claes Borgström) presenterat. Läs brännpunkt i SvD från 9:e april.

Sedan så kommer problemet med trafficing och prostitution aldrig att försvinna om inte män tar debatten och ändrar sitt synsätt på sin sexuallitet. Det är män som köper, närmast uteslutande i alla fall, och så kommer att förbli så länge män tror att det är okej att köpa sex.

Sexköpslagen har inte gynnat prostitutionen, hävdar du det igen vill jag se bevis på hur det gjort det. Forskaren Jari Kousmanen på Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet, ligger bakom forskningen som jag hänvisar till.

Niklas sa...

Varför skulle "som en Pascha" ge en rättvisande bild av situationen? Filmer kan ge det budskap filmmakaren vill genom hur materialet sovras och vinklas.

Thinker, eskortjobb till 2-3000 kr/tim är ingen "sista desperat utväg", det är ett alternativ som ger folk ekonomiskt oberoende och stor frihet att disponera sin tid och som för vissa är mer tilltalande än ett knegarjobb.

Folk mår bättre, blir mer harmoniska och snällare mot sin omgivning om de får sex och beröring. Varför skulle det vara positivt om vi har 50 000 fler sexuellt otillfredsställda och frustrerarde män och kvinnor idag?

Amanda sa...

Att antalet sexköpare minskat betyder inte att de prostituerades verklighet blivit bättre. Tillräckligt många studier visar att de torskar som är kvar är psykopaterna, medan de "vanliga männen" inte längre köper sex på grund av risken att åka fast.
Fler torskar ger större möjligheter till prostituerade att välja bort de män som tänder på att misshandla och köra upp trasiga glasflaskor (sic!) i underlivet på dem.
Argumentet för sexköpslagen brukar vara att kvinnorna ska få det bättre, men i det här fallet är det rent uppenbart att så inte skett, och då är det är enda rimliga att skrota lagen eller i varje fall ge den en ordentlig översyn.
Tack för mig.

Krassman sa...

@Niklas
Jag skrev inte att den visade en rättvis bild, jag skrev att jag tyckte den visade en bra bild av prostitutionen i Tyskland.

Sedan för du ett helt hypotetiskt resonemang kring vad 50 000 saxköpande män har för sexuell drivkraft och varför de köper sex.

Alla typer av sexhandel föder en näring som kostar stora mängder i mänskligt lidande. Jag tycker inte och tror inte att sälja sin kropp för sex eller att köpa någon annans för sex är okej och det är inte ett beteende som leder till bättre liv.

@Amanda
Vet inte vilka studier som du hänvisar till men jag delar inte den uppfattningen. Än sänkt ambitionsnivå kommer inte att ge de prostituerade en bättre situation. Jag förstår inte vad kopplingen med av skrotande av lagen skulle göra det bättre för de prostituerade för att de då skulle vara fler män som utnyttjade dessa kvinnor. Vad är det som är bra med det?

Tror du att män som misshandlar prostituerade slutar med det eftersom det prostituerade har fler torskar eller? Nej du Amanda, det enda rätta är att arbete mer förbyggande med män som har ett riskbeteende, höja straffen för sexköp och fortsätta att hjälpa de kvinnor som säljer sig.

Inställningen i Sverige för att köpa sex har minskat så varför skall man nu sänka ambitionsnivån Amanda?