tisdag, maj 18, 2010

Piratpartiet köper in sig i debatten

Piratpartiet har allt sedan EU-valet 2009 fört en osäker tillvaro hos opinionen. I mätning efter mätning så har jag väntat på att partiet skall göra ett utslag som på något sätt skulle visa att de var en faktor att räkna med i höstens riksdagsval. Jag har dock väntat förgäves, fram tills nu kanske. Idag så försöker Piratpartiet verklighet av sin politik och nu är frågan om väljarna kommer att strömma till i de kommande opinionsmätningarna.

The Pirate Bay släcktes ner i måndags efter det att deras Internetleverantör tvingats att knyta knut på sladden. Orsaken till det var ett preliminärt beslut i en domstol i Hamburg som enligt uppgifter till gammelmedia agerat efter påtryckningar från de internationella filmbolagen. Piratpartiet upplåter nu bandbredd åt The Pirate Bays hemsida och sökmotor.- För oss är det ett gyllene tillfälle att visa att vi inte är politiker som tillsätter utredningar och försöker hålla oss undan från ansvar, säger riddaren i skinande rustning, Rick Falkvinge till gammelmedia.

Om det nu är den här typen av aktioner som gör att vi kommer se en moderniserad upphovsrätt och en framtid där det inte är privata intressen utför Polisens arbetsuppgifter tvivlar jag på. Politiken måste ta sitt ansvar och ser till att de äger upphovsrätten får sin rätt tillvaratagen och att musik/filmindustrin inte har rätten att agera polis och jaga fildelare. Det ansvaret tas INTE idag, och Piratpartiet gör det INTE heller.

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet / SvD / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
HAX / Nattis 2.0 / Anders S Lindbäck / Fi Västra Götaland / Satmaran / Ericas tillhåll /

Krassman / In Your Face

10 kommentarer:

Jonas sa...

Bra gjort av piraterna!

Anonym sa...

Utan att ta ställning till sakfrågan kan jag inte annat än tycka att Peter Sundes uttalande om att det nu blir svårt att klippa bandbredden är bland det mest korkade jag hört: "Om de klipper av anslutningen så blir det ju faktiskt politisk censur - då klipper de ju även Piratpartiets nät".

Om PP valde att hosta barnporr eller annan olaglig verksamhet så skulle Sunde med samma argument men att det vore omöjligt att klippa av anslutningen eftersom det vore politisk censur? Sålänge man gör något i form av ett politiskt parti så kan man alltså komma undan med vilken brottslighet som helst? (Den dag ett nazistparti kommer på det och börjar bygga ugnar på partikansliet kan man ju fundera lite igen.)

Han har ju tappat bort sitt eget förnuft under alla dessa turer. Vi ska kanske vara glada att han valt att låta miljöpartiet drabbas med sitt medlemskap.

Anonym sa...

"Det ansvaret tas INTE idag, och Piratpartiet gör det INTE heller." <- först här börjar det du skriver bli intressant. Tyvärr utvecklar du det inte. Kan du inte göra det, vore intressant att höra hur du menar att man ska ta ansvar resp hur man just nu inte tar ansvar.

Mattias Andersson sa...

Ta ansvar för att upphovsrättsägare har rätt till polisiära befogenheter idag säger du? Socialdemokraterna har ju absolut inte tagit det ansvaret iaf.

Faktum är att vi har Sossarna att tacka för att de röstade igenom IPRED när det behandlades i Eu _OCH_ i riksdagen. Tack för att ni tog det ansvaret!

Vi vet båda att Piratpartiet inte var satt i beslutsfattande position vid båda omröstningarna och vi vet båda hur Piratpartiet hade röstat.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Piratpartiet kanske inte gör det *heller*, men det gör i alla fall något, till skillnad från våra etablerade partier...

Till Anonym:
Kolla gärna lite fakta innan du gör aggressiva utfall mot Piratpartiet. The Pirate Bay är inte heller olaglig i Sverige. De har fällts i en domstol, men överklagat, och så länge domen inte "vunnit laga kraft", som det heter, är deras hemsida precis lika olaglig som exempelvis min eller Christians.

/Markus, Centerpartist, mm

Krassman sa...

@Anonym
Med ansvar menar jag att både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt uttryckte sig som att man inte skulle jaga en hel generation unga på grund av Ipred.

Nu har man istället infört lagstiftning som gör det möjligt för musik och filmindustrin att jaga tre generationer genom integritetskränkande lagstiftning.

Ansvaret över upphovsrätten tas inte genom att Ifpi och andra skall få polisiära befogenheter. Ansvaret över att få branschen att ta tag i de problem med nedladdning som man kan adressera uppnås inte genom Ipred heller. Jag börjar med det...

@Mattias Andersson
Nej det håller jag med om. Jag är mot Ipred och FRA och anser att annan lagstiftning måste fram på området. Mona Sahlin sade så sent som förra veckan att Ipred-lagen inte funkat, och det håller jag med henne om.

Visst hade Piratpartiet röstat annorlunda, men hade de löst problemet tror du? Jag tror det inte, precis som jag tror att dom inte löser problemet kring lagstiftningen nu heller.

@Lake
Word....hur går snacket i dina grupper i Centern. Lever frågan?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Den är inte död än. I Uppsala är vi exempelvis ganska missnöjda på partiledningens ställningstagande, men troligtvis kommer den interna kritiken bli mer ovanlig under valåret. Förhoppningsvis får den fart igen efter valet, om exempelvis PP kommer in och letar en politisk partner...

PeO sa...

Finns PP egentligen? ÄR det inte bara ett gäng förvirrade tekniknördar som vill fortsätta att porrsurfa utan att bli avslöjade? Ursäkta ironin men dom poppade upp från ingenstans och försvann lika fort tillbaka till ingenstans. Som Ny Demokrati t.ex.

wertigon sa...

PeO:

Såklart PP finns. Men till skillnad från EU-valet har vi inte någon uppbackning av en TPB-rättegång detta år, vilket gör att vi syns mindre i år.

De politiska partierna vill heller inte debattera med oss för fem öre, och inget av gammelmedierna vill ta upp uppenbart pinsamma men viktiga saker som ex. det faktum att SÄPOs avdelning för att upprätthålla vårt grundlagsskydd konsekvent har brytit mot densamma i ett antal år, och kommit undan med det för att "De varit för inkompetenta". Inte ett knyst om det i traditionella media, utom då Rapports stora avslöjande inslag samt en liten 500-rads notis i de flesta dagstidningar...

Av detta kan jag dra två teorier: Antingen är stödet för våra grundlagar så allvarligt skadat att riksdagspartierna inte bryr sig längre, eller så är de jätterädda för att PP ska komma in i riksdagen. Vet inte vad som är värst to be honest, bägge visar på en total respektlöshet för vår demokrati.

Jonas sa...

Du har ju helt rätt i dina slutsatser, men det är ju (s) och (m) och deras nickedockor som försatt oss i den här situationen. De verkar inte ens se något problem med att storföretag får skriva vår lagstiftning på området! Piraterna _gör_ ju i alla fall något, missriktat eller ej.