torsdag, maj 27, 2010

Om att vara signifikant

Novus Opinion presenterar idag sin andra väljarbarometer för maj månad. Huvudnyheten är naturligtvis inte att Sveriges nya statsminister som vanligt heter Mona Sahlin utan att det nu BARA skiljer 2,2 procent mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. En nyhet som alltså vida verkar överglänsa intresset för skillnaden mellan blocken eller vad som är statistiskt säkerställt.
Hur media väljer att vinkla nyheter är intressant att följa!

Kampen om kampanjen blir allt viktigare och de mätningar som publiceras vrids och vänds ut och in på. Inflationstakten på analyser av mätningarna, vilka som blir vågmästare, vilka som ökar och vilka som vinner valet har för länge sedan slagit i taket. Socialdemokraterna backar i denna mätning 1,1 procentenheter och Moderaterna 0,9 procentenheter, ingen av dessa förändringar är enligt Novus Opinion inte statistiskt signifikanta. Rubrikerna vi ser idag skulle lika gärna ha budskapet att den rödgröna ökar sitt försprång, men det verkar inte vara av intresse.

1,7 procent skiljer mellan blocken i Novus mätning, trots alla rubriker i gammelmedia och spekulationer alltså är en ökning. Kan dock konstatera att skillnaden mellan blocken är så liten så inte den heller är statistiskt säkerställt. Novus Opinion gör även de analysen att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare om detta var ett valresultat. SD har själva sagt att de aldrig tänker stödja en regering med Mona Sahlin som statsminister, Fredrik Reinfeldt har sagt att han aldrig tänker göra sig beroende av SD. Hur då SD skulle kunna avgöra om det blir en rödgrön eller en borgerlig regering som får stöd i riksdagen är något som jag måste få förklarat för mig.

Gammelmedia på detta:
Expressen / TV4 / SvD / DN / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Peter Andersson / Per Ankersjö /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

brodeur sa...

Väldigt enkelt, de snackar goja både Mona och Fredrik. Det är tämligen självklart att Alliansen får söka stöd hos SD. Om Mona fåna försvinner så kan även sossarna förhandla med SD men då måste de lyckas spräcka alliansen.