lördag, oktober 16, 2010

Ännu en svensk har stupat i Afghanistan

Så har det hänt, återigen. Ännu en svensk soldat har dödats under tjänstgöringen i Afghanistan. Enligt uppgift så var det var det en IED (improvised explosive device) som sprängde det pansarterrängfordon han färdades i. Ytterligare två soldater har skadats och en första bedömning är att deras skador inte är livshotande, uppger Försvarsmakten på sin hemsida.


Frågan om exit för våra svenska trupper i Afghanistan har diskuteras tidigare och det rödgröna överenskommelsen som presenterades under valrörelsen visar tydligt på skillnaden mellan blocken som finns i frågan. Dagens tragiska händelse kommer återigen sätta fokus på frågan och det skall bli intressant och se hur den borgerliga alliansen nu kommer att agera i frågan. USA påbörjar sitt tillbakadragande nästa år och G8-länderna har alla deklarerat sitt.

Skall Sverige vara det sista landet som tar ett beslut i frågan och vilka risker betyder ett saktfärdigt beslut om tillbakadragande för våra svenska trupper. Många frågor kommer återigen att väckas i samband med denna tråkiga händelse och frågan är om detta kommer att vara den sista svenska soldaten som stupar i Afghanistan eller om det kommer att bli fler.

Det parlamentariska läget i riksdagen med SD som vågmästare skapar huvudvärk för den borgerliga alliansens och statsminister Fredrik Reinfeldt, så även i denna fråga. Det är planerat med en förstärkning av trupperna och beslut om detta kommer att tas inom kort. Om dagens händelse påverkar detta vet jag inte, men att det påverkar frågan är för mig uppenbart.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Fredriks blogg / Sten Tolgfors / Chefsingenjören / Jinge / What´s the color om money / Kulturbloggen / Tokmoderaten / Johan Westerholm / Röda Malmö / Thomas Böhlmark /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: