söndag, oktober 10, 2010

Mer inspiration från SD månne?

Jan Björklund kör över Skolverket i frågan om religionskunskapen. I våras kom Skolverket med ett förslag på att religionskunskapen i grundskolan skulle förändras. Kristendomen tonades ner och de fem världsreligionerna jämställdes, något som fick Jan Björklund att surna till ordentligt.


I torsdags klubbade regeringen kursplanen i religionskunskap och den skiljer sig markant från det förslaget som Skolverket lagt fram. Kristendomen lyfts fram och ges nu en särställning. Björklund vet som vanligt bättre än professionen och använder kristendomens historiska inflytande för att nu möta framtiden. Konservativt så det förslår och det doftar nationalromantik lång väg. Kan det vara så att SD inspirerat Folkpartiet i ännu en fråga?

Jag har full förståelse och acceptans för Skolverkets förslag till kursplan. Kopplingen mellan stat och kyrka har kontinuerligt försvagats och att det är den enskildes val att att välja kyrka i det sekulariserade Sverige skall vara det tongivande. Att med nostalgi som drivkraft framhäva kristendomens rätt till särställning jämfört med andra religioner kan knappast ses som liberalt, men å andra sidan så är väl inte Folkpartiet liberalt i den meningen heller.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / Dagen /

Nymedia på detta:
apg29 / Farmor Gun / Tänkvärt! Eller inte? / Karin Långström / Alliansfritt Sverige / Tysta tankar / Vonkis / Röda Malmö / Adam Cwejman / Rasmus / Peter Högberg / Gester...med ord / Dagens pratisar /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: