söndag, oktober 17, 2010

Se filmen "Armadillo"

I dag rapporteras att de Danska trupperna utanför Gereshk, känt från filmen Armadillo, överges av de danska Afghanistanstyrkorna. Uppdraget som de Danska och brittiska styrkorna hade kan inte jämföras med den nu svenska insatsen som pågår. Basen var en framskjuten position mot det som kan uppfattas som fronten mot Talibanerna.För tre år sedan började man upprätta baser i floddalen utanför Gereshk, i provinsen Helmand i södra Afghanistan. Området skulle säkras och återuppbyggas, med skolor, hälsovård och kvinnoprojekt. Området har enligt militärexperten och lektorn Peter Viggo Jakobsen från Köpenhamns Universitet kostat blod, svett och tårar och soldaters liv. Så här säger han om tillbakadragandet av trupperna (fritt översatt från danska utan skyddsnät)

"Det är ett område, som har kostat blod, svett, tårar och soldaters liv, och då vill man ju gärna hålla kvar det område. Men det är inte meningsfullt att offra soldater på något, som ändå inte kan lyckas, och det har de inte klarat under lång tid. Trots att det är djupt olyckligt för civilbefolkningen, så kan jag inte se, att det fanns någon annan väg att gå. Skall vi lyckas med detta, är vi tvungna till att koncentrera oss på de tätast befolkade områdena"

I detta enskilda fall är inte Danmarks sak vår, och just detta fall visar att man haft en strategi och ambition som inte varit anpassad till den rådande verkligheten. Tillbakadragande är ett svårt nederlag för de Danska trupperna och det Afghanistanska folket. Jag hoppas sannerligen att detta resultat inte kommer att vara det rådande för hela operation Enduring Freedom i Afghanistan, men jag är inte övertygad om motsatsen.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Politiken.dk / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på Afghanistan:
Röda Berget / Ulf Bjereld / Kent Persson / Lasses blogg / Jinge / Tour d´Afrique / Rasmus Lenefors /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: