tisdag, november 29, 2011

Skillnad mellan partipiskorna

Alla politiker vill ha makten, makten att förändra och forma samhället som han/hon bär av sin ideologiska övertygelse. Alla partier har sina kulturer och sina egna glastak som behöver krossas, men alla skiljer sig åt. Det finns inte något parti där alla tycker lika och det är oftast dessa ”oliktänkare”, som väljer att slåss för sin övertygelse som skapar de största rubrikerna, och den största irritationen inom det egna partierna. Hur dessa behandlas av majoriteten skiljer sig även detta från de olika partiernas interna kultur och dess ledarskap.

















Det finns exempel på råd och uppmuntran till att göra det som är ”rätt”, tills de som öppet och inför andra nämns direkt vid namn och kallas för svikare och att man givit ledarskapet en dolkstöt i ryggen. Den sistnämnda kan säkert den Moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid tala mer om när det gäller frågan om FRA. Min erfarnehet från att arbeta för Socialdemokraterna i riksdagen, och det vittnesmål som den förre Moderate riksdagsledamoten, Ann-Marie Pålsson, ger är ledarskapet.

Tryggheten i ledarskapet är avgörande för hur vi behandlar "oliktänkande" och vad som gör den skillnaden tror jag är att leda, och styra. Vi kan se på det Moderata ledarskapet inom Alliansen, som sett från min horisont handlar om att styra. Att då styra utifrån ett engagemang inom ett toppstyrt parti och att leda en rörelse är två vidt skilda saker. Båda är motiverade av övertygelsen om vad som är rätt och riktigt och båda kan uppvisa problem med att ha högt i tak. För mig så är det uppenbart vilket ledarskap av dessa två som innehåller mest av demokrati och acceptans för oliktänkande, något som säkert Ann-Marie Pålsson delar.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvDDN / Expressen / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
Annarkia / Min sida / Martin Moberg / Anybody´s place / Badlands HyenaJinge / MP / GP / Peter Högberg / Ipse Cogita / Mikael Andersson / Ockulta ögat / RADIKALEN / Håkans blogg / Tokmoderaten / Skäggmesens Atlas / DHE / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face          

fredag, november 25, 2011

Mosa Juholt-kampanjen

I takt med att opinionsundersökningarna presenteras så eskalerar nu medias ”mosa Juholt-kampanj” i en ny fas. Spekulationerna tilltar, ny undersökningar om Juholts förtroende inom partiet levereras och nya experter lyfts för att omöjligförklara Håkan Juholts framtida chanser som partiledare och statsminister. Vi Socialdemokrater må uppfattas som desperata i denna kamp, men om så är fallet så är vi gott sällskap. Desperationen från medias sida är klart påtaglig och nu tvingas man helt enkelt växla upp mosa kampanjen och skjuta till mer resurser.












Jag är inte förvånad, samtliga Socialdemokratiska antagonister hade redan sedan den svarta veckan och efterföljande mediadrevet räknat ut Juholt på knock-out, trots detta står han kvar och fortsätter med sin turné och backar inte från att lyfta Socialdemokratin viktigaste frågor för framtiden. Desperationen hos antagonisterna inom borgerliga media blir ännu mer tydlig eftersom den borgerliga regeringens alternativ mot den Socialdemokratiska sluggern Juholt lyser med total frånvaro. Media vädrar blod och eftersom den borgerliga politiken inte gör jobbet är de själva tvungna att snöra på sig handskarna och börja slå under bältet.

Sedan när började media själva tillsätta analyser av de debattartiklar som borgerliga partiledare skrivit för att på så sätt såga dessa innehåll med fotknölarna, och ha det som huvudrubriker? Socialdemokraterna har förlorat ett par ronder och vår partiordförande har fått ett par riktiga smällar. ALLA vet att fler mätningar kommer visa på minskat stöd! Då passar media och tyckare på att deklarerar att vändningen snart måste komma, annars måste Juholt lämna posten. 

 Men att tro att publiken som ser matchen inte ser alla dessa slag under bältet som media nu levererar är ett misstag, ett misstag som kommer att kosta på medias trovärdighet. Socialdemokraterna vill satsa på välfärden och jobben. Man vill satsa på skolan och klimatet, inte konstigt att de som nu agerar mot detta är desperata. Så länge hotet mot deras agenda, denna Håkan Juholt, står i ringen och slår mot en trött borgerlig allians som har slut på slag och lider av visionsskräck så kommer dom fortsätta, och det kommer väl vara i cirka 1053 dagar till.     

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face

torsdag, november 24, 2011

När det väntade blir det oväntade

I dag så presenterar TV4 sin senaste opinionsundersökning, en undersökning som påbörjades två veckor efter Aftonbladets så kallade scoop att Håkan Juholt brutit mot solklara regler gällande hyresersättningen för sitt dubbla boende. Inte helt oväntat så visar undersökningen på ett kraftigt och säkerställt ras för Socialdemokraterna, och med handen på hjärtat så kan man ju undra om det är att betrakta som en nyhet. Att väljarstödet för oss Socialdemokrater skulle påverkas av det efterföljande drevet har väl ett nyhetsvärde som är lika med noll.













Intressant är att nu hur man från TV4 och eventuellt övriga media skall få denna förväntade utveckling att verka som oväntad. Man kommer lägga tonvikt på att använda förklaringar som att om det vore val i dag, och i dag har den borgerliga regeringen egen majoritet, när det egentligen handlar om ett resultat som är sammanställt för en vecka sedan. Nu tror jag inte att opinionen kanske förändrats så mycket den senaste veckan men faktum kvarstår, att vi Socialdemokrater tappar i opinionen efter det drevet som vi utstått är INGEN nyhet.

Raset i stödet kommer pågå ett antal månader, om utvecklingen kring denna fråga följer liknande ”politiska kriser” som skett genom tiderna. För oss Socialdemokrater så handlar det nu om att hitta tillbaka till att ha det politiska initiativet, vilket i sig inte är en uppgift som bör vara alldeles för svår, den borgerliga regeringen har nämligen inte initiativet utan sitter lugnt och stilla i båten och putsar sina siffror på gamla meriter. Det finns nämligen ingenting som är så enkelt som att hålla fasaden på dansgolvet, utan att röra sig. Men när musik väl börjar kan det rasa snabbt…..

Gammelmedia på detta:
TV4 / Aftonbladet / SvD / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / DN /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Peter Andersson / Martin Moberg / JingeInte min ledamot i Riksdagen / Mats Berglunds blogg / PLCPeter Högberg2 / Röda Malmö / Kent Persson / Anybody´s place / Thomas Böhlmark / Nysossen /

Krassman / In Your Face

måndag, november 21, 2011

Reinfeldt väljer NOGA sitt sällskap

Att välja sitt sällskap syftar till att sätta en viss bild av sig själv, eller att förstärka en sida av sig. Fredrik Reinfeldt har under lång tid arbetat med att odla bilden av sig själv genom att styra vilka han omger sig med och i vilka sammanhang han finns. Det är inget direkt konstigt med det, en person som företräder landet och dess regering skall naturligtvis välja sitt sällskap, men när det handlar om att konsekvent välja bort sammanhang och möten som kan stänka ner den fina kostymen så spelar Reinfeldt i en egen liga.

















Jag tror inte någon begär att Reinfeldt skall medverka i alla sammanhang, men att mer eller mindre systematiskt vägra att sammanfatta sig med situationer då hans ”höghet” statsministern kan få lite smuts på sig är INTE att ta ansvar för Sverige. Låt mig citera två skribenter som tar upp detta faktum om i dagens SvD. - Att tillämpa detta synsätt när det kommer till att svenska staten efter decennier tar sitt ansvar är inte bara ett tecken på svagt ledarskap, det är också otroligt oetiskt. Den som först fick mig att uppmärksamma detta var en annan bloggare, Scaber Nestor, och han har kallat Reinfeldts strategi för associationsprojicering. Har saxat ett par exempel som han valt att lyfta.

2007 - Det är kris i försvarsdepartementet, Odenberg avgår.
Reinfeldt är tyst.

2007 - Ulrika Schenström hånglar med reporter när hon har jour.
Reinfeldt är tyst tills han tvingas uttala sig i en utfrågning.

2008 - FRA-lagstiftningen skapar ett folkligt uppror.
Reinfeldt är tyst.

2008 - Georgienkonflikten inträffar, Carl Bildt jämför Ryssland med Nazi-Tyskland.
Reinfeldt är tyst.

2008 - Frankrikes President vill koncentrera makten genom att Euroländer ska vara ordförandeländer. Reinfeldt är tyst.

2009 –  Christina Husmark Pherson får ta hela smällen med sjukförsäkringen.
Reinfeldt gör sporadiska kommentarer, men inte står han vid sin minister inte.

2009 - Vattenfall pantsätts och Maud Olofsson försöker försvara sitt agerande, eller bristen av det. Reinfeldt är tyst.

Det finns naturligtvis fler tillfällen då Reinfeldt använt sig av denna associationsprojicering, och ett var i dag. I Stockholms stadshus arrangerar i dag regeringen en ceremoni för att framföra en ursäkt till de människor som drabbats av vanvård i statliga barnhem under 1900-talet. Reinfeldt prioriterade ett helt annat möte än detta. ”Reinfeldt har nämligen prioriterat ett möte med den bulgariska premiärministern Barisov i Sofia framför ceremonin i Stockholm. Till skillnad från kollegorna i länder som Australien, England, Skottland och Irland väljer han att inte själv uttala samhällets ursäkt”, skriver Ingvar Persson på Aftonbladet.

Bra där, men testa och gör en riktig kartläggning av Reinfeldts associationsprojicering någon gång.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / SvD / SvD2 /

Nymedia på detta:
Canute Ocean / Kommunisternas blogg / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

söndag, november 20, 2011

Knuffen för vecka 45

Söndag och dags att se på utvecklingen för våra NetRoots-bloggare på Knuff listan.Veckan som gått bjuder på små överraskningar. Veckans klättrare är Alexandra och Åsa på HBT-Sossen som kliver två platser uppåt på listan. Veckans ras gör Kulturbloggen som tappar sju platser på listan. Stort grattis till Johanna Graf som nu äntrar listan på sista och 50:e plats. Övriga NetRoots-bloggare enligt nedan:


1. Röda Berget (oför) 
2. Martin Moberg (oför) 
3. Peter Högberg (oför)
5. Mitt i steget (oför)
6. Alliansfritt Sverige (oför)
7. Peter Andersson (oför)
10.
(S)ebastians tankar (oför)
11. Jinges Web&Fotoblogg
(oför)
14. Roger Jönsson (+1)
16. HBT-Sossen (+2)
18. In Your Face (-1)
22. Svensson (-1)
25. Storstad (-2)
29. Ulf Bjereld (-2)
30. Jämlikhetsanden (+1)
31. Kulturbloggen (-7)
34. Jonas Sjöstedt (oför)
35. Annarkia (+1)
41. Magnihasa (+1)
42. Lena Sommestad (-1) 
50. Johanna Graf  (Ny)

Krassman / In Your Face 

Valfråga 2014?

Läser på OKG:s hemsida att reaktor O1:s stillestånd förlängs för total turbinöversyn. Detta förväntas ta en månad i anspråk uppger man på hemsidan. Det är ju bra att man tar tag i detta ordentligt, men jag kan konstatera att man återigen drabbas av ett oplanerat stopp. Inte blir det bättre när man läser om att den planerade återstarten av Ringhals 1 försenas. Vattenfall skriver på sin hemsida att uppstartsarbete pågår, men att ventilproblemen gör att man behöver kyla ned reaktorn till kall avställning, för kontroll och eventuell åtgärd. Enligt tidigare planer skulle Ringhals 1 startas på nytt den 15 november, efter knappt två månaders revision.

Denna strålande energikälla, kärnkraften, dras kontinuerligt med diverse bakslag. Driftsäkerheten hos våra svenska reaktorer tillhör botten skiktet i världen men det är inte allt , även säkerheten lämnar en hel del mer att önska. Strålsäkerhetsmyndigheten fattade beslut om drift med särskilda villkor för Ringhals i juli 2009. Säkerhetskulturen på Ringhals har man nu arbetat med under två års tid, och SSM meddelar att de problem som ledde till att man förelade Ringhals med särskilda villkor för drift 2009 kvarstår. Man kan ju bara undra hur mycket pengar man skall lägga undan för höjda elpriser på grund av kärnkraften i vinter.

Svensk energipolitik befinner sig i dödläge. Bolagen tänker inte bygga nya raktotrer så länge den borgerliga energiuppgörelsen hänger på en rösts majoritet i riksdagen. Jag har tidigare skrivit om att man borde tillsätta en haverikommission över blockgränserna för att på så sätt hitta en långsiktig uppgörelse för den Svenska energipolitiken. Frågor som avveckling och nybyggnation av reaktorer måste lösas, frågan om de orörda älvarna bör även den addreseras. Nya ingångar i frågan måste tillåtas och gamla ställningstaganden måste omvärderas, frågan om landets energipolitik har potential att bli en avgärande valfråga, men frågan är vart debatten är.    

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / DN2 /

Nymedia på detta:
Rune Lenestrands blogg /

Krassman / In Your Face

fredag, november 18, 2011

Nollvision istället för vision

I dag så har gammelmedia nappat på nätverket Våga Vägra Vargs (VVV) initiativ att starta ett riksdagsparti. Som nätverkets namn antyder så är det ett enfrågeparti som har ett enda mål i dagsläget, att utrota vargen i Sverige. Gunilla Grönvall som varit drivande i nätverket VVV på Facebook uppger följande till media om deras nu partipolitiska engagemang "Naturdemokraterna": - Folk är trötta på att bli överkörda och att plöja ner en till synes outsinlig mängd skattepengar på ett djur som inte ens är utrotningshotat.














Har man nu ett blivande parti som har som mål att utrota vargen i Sverige så är jag rädd för att detta är ett första steg för att vargen blir utrotningshotad i vårt land, inte på grund av detta partis nollvision, men däremot på grund av den bristande dialogen mellan jägare, markägare, boende, politiker, rovdjursvänner och andra som berörs av frågan. Vargfrågan i Sverige är mycket infekterad och som nybliven frälst av frågan så kliver man rätt ut på minerad mark där skyttegravarna grävs allt djupare.

Den rovdjurspolitiken som riksdagen beslutat över innehåller en rad frågor, en av dessa är en regionalisering av förvaltandet. Det betyder att man vill ge de viltförvaltningsdelegationer som finns i varje län större inflytande över den nationella rovdjurspolitiken. För detta krävs det att alla parter tar sitt ansvar och är villiga till att hitta lösningar för att relationen mellan varg och människa går att hantera. Jag tror inte att en målsättning att utrota vargen i Sverige främjar dialogen, inte heller tror jag att det höjda tonläget som detta innebär kommer att förbättra situationen för de som berörs och oroas av vargens närvaro.

I en värld där alla tävlar om att skrika högst för att få sin åsikt hörd eller sin sak prövad så tror jag att en viskning kan vara det effektivaste redskapet. Alla har vi våra hjärtefrågor och dessa ställs kontinuerligt mot varandra. För att ett parti skall bli relevant och skapa sig inflytande och göra skillnad så måste man ha ambitionen att finna kompromisser och lyssna på sina motståndare. Frågan som jag ställer mig är hur mycket kompromisser ett parti som har en nollvision är villig att göra?

Läser nu att Naturdemokraternas talespersoner har fullt upp med att förtydliga deras nollvision för Svenska folket. Nu menar de att handla om att vargen inte skulle få bo i tätbebyggda områden, men om det nu verkligen förtydligar deras vision kring vargen vill jag vara osagt. Om de nu menar att tätbebyggt område inte får finnas inom ett vargrevir så skapar det ju en del funderingar.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / NT / SR / DN2 /

Nymedia på detta:
RADIKALEN / Mr-viktig / Rapporter från min ö / Elias Berg von Linde / Skäggmesens Atlas / Med eller utan flygplan / Varghjärta / Inga Magnusson / Lasses blogg / Bokstavligt talat / Graatass´s blogg / Hofors-bloggen / Frihetssmedjan / Feel in the blogg / Ola Hassbring / Håkans blogg / Självgod och bitter (namnet jag skulle vilja ha på min blogg) /

Krassman / In Your Face

torsdag, november 17, 2011

Klart Ulla flyger business

Den ologiska medialogiken arbetar nu för högtryck för att visa att man kan granska och leverera svarta rubriker för Moderater och inte bara Socialdemokrater. En balans i rapportering och granskning i dagens drevande är avgörande för att medias trovärdighet skall kännas på något sätt relevant. Lever man efter devisen att drevet drivs av folket, läs Eva Franchells förklaring, så måste även rättvisa skipas mellan vilka man riktar drevet mot.













Frågan är ju nu om det egentligen är någon som bryr sig om att skattebetalarna får ta notan för att Libefraumilch drickande Moderater flyger business class till New York och bor på lyxhotell i tjänsten. Eller om detta drev som drivs av folkets vrede, som på så sätt blir medias engagemang, är att kasta pärlor för svin. Finns det ett folkligt vrede mot att trafikborgarråd Hamilton (M) motiverar sin flygbiljett för 33 000 kronor med att hon ville vara utvilad och redo när hon landade? Jag är inte övertygad om detta, jag tror nämligen att hennes agerande är förväntat. Se bara på stormen av upprörda kommentarer och bloggares inlägg...suck.

Visst tycker jag att det är skamligt och ett slöseri med skattebetalarnas pengar, precis som alla andra fall när skattebetalarnas pengar går till taxiresor i överflöd, lyxmiddagar och annat som välbetalda politiker kan betala för ur egen ficka. Ulla Hamlitons agerande kommer inte leda till krav på hennes avgång, det kommer inte leda till en förtroendekris och sjunkande siffror i opinionsundersökningarna. Att Hamilton slösar med skattebetalarnas pengar förvånar nämligen inte, det förväntas. Klart hon skall flyga business class, hon är ju Moderat trafikborgarråd, och dom gör sånt. Inte helt oväntat så ställer sig finansborgarrådet, Sten Nordin (M), bakom Hamiltons agerande och tycker priset är rimligt.

Gammelmedia på detta:

DN / Aftonbladet / SvD / Expressen / DN2 / SvD2 / SvD3 / SvD4 /

Nymedia på detta:
Västgötskan / Röda Malmö / Roggansblogg / Ericas tillhåll / Ett hjärta RÖTT / Jens tyckeri / Kommunisternas blogg / Helena Palena / Thoughts and reflections /
Krassman / In Your Face

onsdag, november 16, 2011

Hatten av för Weiderud

Ordföranden för den Socialdemokratiska rörelsen tro och solidaritet, Peter Weiderud, slår huvudet på spiken när han i dag uppmärksammar att den Socialdemokratiska kriskommissionens dokument som blivit en hyllvärmare. Det glädjer mig att dagar som dessa, då det verkar gå tretton på ett dussin av Socialdemokrater som endast har gnäll att leverera, att det finns de som har ett förslag till en väg framåt, eller i alla fall till en väg bort från det rådande. - Grundproblemet är att vi har varit lite för förtjusta i vår historiska framgång, och det har gjort oss väldigt obenägna att tänka nytt och svara upp mot de krav som väljare i dag ställer, skriver Weiderud i ett sms som läckt till Expressen.

Vi Socialdemokrater vill inget heller än att politiken skall ligga i fokus. Vi vet att opinionsläget och förtroendet för Håkan Juholt skulle sjunka efter den svarta vecka då hans bidrag för sitt boende var medias viktigaste nyhet. Vi vet att läget kommer bli bättre och vi vet att det kommer bli det då vi får tala om de klyftor som växer i Alliansens Sverige. Vi vet att när vi talar om att blöjorna vägs på äldrevården, barnfattigdomen fortsätter att sprida sig, antalet som lever på socialbidrag ökar och att ungdomsarbetslösheten ligger på hissnande nivåer, så lyssnar opinionen.

Vi vet att vi har mycket att göra och viktigare saker att göra än att gnälla. Vi behöver kavla upp ärmarna och se på vårt eget engagemang och komma med idéer som syftar till att återta det politsika samtalet. Dagens tack går till Peter Weiderud som levererar mer än bara det som kallas kärleksfull kritik, han väljer att levererar lite innehåll oxå, ett innehåll som blivit en hyllvärmare. Om materialet är det som kommer få oss att komma loss ur det förlamande greppet som den kärleksfulla kritiken som uttrycks vet jag inte, men det är i alla fall en ansats.

Gammelmedia på detta:
SvDAftonbladet / DN / SvD2 / Expressen / Aftonbladet2 / SvD3 / Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:
DHE / Tokmoderaten / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face

söndag, november 13, 2011

Knuffen för vecka 44

Söndag betyder i dag farsdag och ny Knuff-lista. Veckan som gått bjuder återigen på tronskifte på listan, Röda Berget är igen herre på täppan och Martin Moberg får vackert bära silverpokalen. Annars bjuder veckan på små rörelser, hela 10 bloggar har oförändrad status på listan. Veckans klättrare är Kulturbloggen som kliver tre platser uppåt på listan. Veckans ras gör Lena Sommestad som tappar åtta platser. Övriga NetRoots-bloggare enligt nedan:

1. Röda Berget (+1) 

2. Martin Moberg (-1) 
3. Peter Högberg (oför)
5. Mitt i steget (oför)
6. Alliansfritt Sverige (oför)
7. Peter Andersson (oför)
10.
(S)ebastians tankar (oför)
11. Jinges Web&Fotoblogg
(oför)
15. Roger Jönsson (-1)
17.
In Your Face (+1)
18. HBT-Sossen (+1)

21. Svensson (oför)
23. Storstad (+1)
24. Kulturbloggen (+3)
27. Ulf Bjereld (-1)
31. Jämlikhetsanden (-1) 

34. Jonas Sjöstedt (+2)
36. Annarkia (+1)
41. Lena Sommestad (-8)
42. Magnihasa (oför)
43. Löntagarbloggen (oför)
44. Ett hjärta RÖTT (oför)


Krassman / In Your Face

lördag, november 12, 2011

Lösningen på vargfrågan?

Så kom då beskedet som jag i det närmaste väntat på, organisationen Våga Vägra Varg som har sitt ursprung i ett brinnande engagemang kring vargarna i Rialareviret tar nu nästa steg, de blir delaktiga i att bilda ett nytt riksdagsparti. Ett parti med en ”nollvision” för vargen i Sverige. Just nu pågår namninsamlingen för att bilda partiet för fullt via nätet och jag tror att vi kommer få se ett nytt parti i valet i riksdagen 2014, ett parti som har som mål att Sverige i sin fauna skall ha noll antal vargar.











Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att skyttegravarna mellan de som förespråkar att vargen skall finnas i vår fauna och de som anser att den mer eller mindre skall utrotas grävs djupare för varje dag som går. Desperationen att inte kunna påverka av de som berörs har jag full förståelse för. Oroliga som är boende i reviren, hundägare, jägare och markägare, alla berörs de av frågan och deras engagemang måste tas på allvar. Men att som nu engagera sig i ett parti som vill radera vargen från svenska faunan tror jag inte kommer stärka deras röst för ökat inflytande.

Vad som även är sorgligt är det faktum att den befintliga politiken inte kunnat leva upp till de ställda förväntningarna som finns. Förvaltningen av vargen avgörs i Riksdagen, men det regionala och lokala engagemang som så ofta lyfts från etablerade partier har inte haft kraft nog att klara av sin del av arbetet. Frågan är svår och att tonläget är ibland de sämre i landet, men alla som deltar har ett ansvar att vårda den.

Min gissning är att ett parti för ett utrotande av vargen i Sverige kommer marginaliseras kraftigt. En politik med en nollvision för varg i Sverige tror jag kommer bidra till att fler personer kommer ta ställning i fråga, för vargens bevarande, och de som verkligen berörs kommer få ännu svårare att ses som en part som är villig till att hitta lösningar. Risken med detta är att fler beslut kommer att fattas ovanför de berördas huvuden och de lilla inflytande som det pågående arbetet med att regionalisera rovdjurspolitiken kommer bli lidande. Jag har full förståelse för det engagemang som finns för att bilda ett antivarg parti, men jag tror dessvärre inte att det är någon lösning på vargfrågan, kanske bara ännu ett hinder.

Gammelmedia på detta:
Jakt & Jägare / Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN / DN2 / SvD / Expressen / SvD2 / DN3 /



Nymedia på detta:
Vargförvaltning / Jinge / Trulpens lilla gröna / Alltid rött alltid rätt / A-H Rudberg / VeckoVis / Vargförvaltning /

Krassman / In Your Face

fredag, november 11, 2011

Att åldras med värdighet!

Jag har oftast ingången i debatten kring vård och omsorg att driftsformen inte är det avgörande, utan att kvalitén är det. I den bästa av världar så hade detta varit ett helt hållbart resonemang, men precis som på många andra områden där de privata alternativen ges möjlighet att driva verksamhet som finansieras av våra skattemedel, så verkar det nu som att alternativen själva håller på att stänga den dörren.

Men finns det då någon avreglering eller privatisering som fungerat smärtfritt, nej det gör det inte. Svaret är så enkelt för det finns nämligen ingen verksamhet som fungerar smärtfritt oavsett vilken driftsform den har. Vad som däremot är tydligt hos de stora aktörerna inom branschen är att det jagas kostnader och skärs i verksamheter för att fylla de redan fulla ladorna med mer guld.

Förlorarna är brukarna, anhöriga, anställd, vi skattebetalare och de privata alternativ som gör detta utan vinstintresse. Förlorarna är även de bolag som har verksamhet som håller hög kvalité på sina tjänster utan att väga hur mycket kiss det är i blöjorna så väl inom barn- och äldreomsorg. Det är dags att inse att vinstintressen alltid kommer gå före en värdig omsorg och att den utstuderade profitörens strategi för att sko sig på våra gemensamma skattepengar alltid kommer överträffa bidragsfuskarens.

De vi nu ser är inget annat är resultaten av den borgerliga bidragspolitiken, politiken som syftar till att bidra det privata ägandet av välfärden. Stort grattis till Nordea som med detta halkar ner till girighetslistans silverplats från att toppat de senaste dagarna.

Gammelmedia på detta:
AB / AB2 / AB3 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / SvD /

Nymedia på detta:
Kulturbloggen / Röda Malmö / Röda Berget / Ya(S)mine / Lases blogg / Kent Persson / Roggansblogg / (S)ebastians tankarBadland Hyena / Sideriska siktetJonas Sjöstedt i NT /

Krassman / In Your Face

onsdag, november 09, 2011

Nordea-gate

På en direkt fråga så säger landets nuvarande finansminister, Anders Borg, vad de flesta tycker när det kommer till Nordea. Denna banks ledning verkar uppenbart ha ett omdöme för pensioner och gratifikationer som saknar motstycke. - Är man inte nöjd med sin bank bör man byta, säger Borg till media och vips så har Nordea-gate stigit i graderna. Bankens agerande gällande den våning som man köpt (som saknade badrum och kök) till sin utarmade vd har väckt ont blod, hos många.

Att en bank köper en fastighet, och renoverar den till en kostnad på närmare 30 miljoner är ju i sig inget som är värt att höja ett ögonbryn för, men att göra det för sin vd som tjänar 10 miljoner per år får däremot många att resa ragg. Borgs uttalande är bra, men det skall bli intressant att se vad han tänker göra mer konkret åt saken. Här har språkröret Fridolin för Mp helt rätt i sin kritik mot en saktfärdiga Borg som skall vänta med att ta i frågan tills den kommande bolagsstämman.  

Staten är Nordeas näst största ägare så varför vänta? Det saktfärdiga agerandet pekar som vanligt på ambitioner låga som lågvatten. Några som däremot lägger mer tyngd bakom orden kring Nordeas agerande är Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson som levererar en riktig vass sak i SvD på ämnet. Nordea är med detta på väg att passera ett nytt rekord i negativ media bild på en och samma dag. Sågade av både en finansminister (avgående) och minst två partiledare (en blivande), stort grattis till Nordea.


Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen /



Nymedia på detta:
Jonas Sjöstedt / SSV / Röda Malmö / F! västra Götaland / ActNow / Kildén & Åsman / Lasses blogg / Homo Politicus / Sideriska siktet / Inga Magnusson /


Krassman / In Your Face

måndag, november 07, 2011

1071 dagar kvar till valet


Sitter och läser United Minds/Aftonbladets opinionsundersökning och DN/Synovates förtroendemätning mellan landets statsminister och det största oppositionspartiets utmanare till posten. Analyserna av de båda ser ut att dominera agendan inom gammelmedia så väl som hos bloggare, och genomgående så är det läget för oss Socialdemokrater som ligger i fokus. Vi vet alla att vi kommer se ett ras i opinionen pågrund av frågeställningen kring Håkan Juholts boende, vi vet även att varje gång detta faktum presenteras så kommer det presenteras som en nyhet och vävas in andra typer av tolkningar. 

Jag är inte känd för att ha så mycket tålamod, snarare tvärt om. Vi Socialdemokrater har otroligt mycket att göra både när det gäller vår organisation och vår politik, men att som nu falla in i klagokören att det går alldeles för långsamt tänker jag inte göra. Den budgetmotion som presenterades en vecka innan Aftonbladets scoop kring Juholts boende fick Moderaterna att sätta in en ”blixtkampanj” mot dess innehåll, något som vittnar att Moderaterna ser att den har potential att utmana. Detta verkar dock fallit helt i glömska när man läser tyckare och tänkare som nu deklarerar kris och katastrof.

Efter scoopet om Juholt så har vi Socialdemokrater unisont konstaterat att det nu bara återstår hårt arbete, och mycket av det.Men vad vi inte skall göra är kasta oss ner i verktygslådan och böra agera utifrån det rådande opinionsläget. Den politiska grunden som presenterades i vår budgetskrivelse är bra, och den skall utvecklas. Vår organisationsutredning, under ledning av Carin Jämtin, skall ges möjlighet att bli ett relevant för vårt parti, och även det kräver hårt arbete och tid. Vi Socialdemokrater måste hålla huvudet kallt och ha blicken framåt, dyker vi ner i verktygslådan och börjar leta efter en quickfix så kommer vi aldrig att vara relevanta för väljarna i valet 2014.  

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face