torsdag, februari 09, 2012

(C)ärnkraften

Den interna debatten inom Centerpartiet kring kärnkraften hade knappt hunnit lägga sig innan den återigen skapar huvudvärk för partiet som var det första i världen att ta avstånd från den strålande energikällan. Centerpartiet med Maud Olofsson tvingades av sina allianskollegor att lämna den blocköverskridande uppgörelsen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och med gråten i halsen och hänvisning till barnbarnen sålde Maud ut Centerpartiets trovärdighet i energifrågan.

Nu vill både Folkpartiet och Kristdemokraterna få tillstånd en blocköverskridande uppgörelse med Socialdemokraterna för en långsiktig energipolitik vilket öppnar för att Centerpartiet återigen kan bli partiet som gör 180 grader i kärnkraftsfrågan. Vi Socialdemokraterna har sedan Centern lämnade den gemensamma uppgörelsen önskat se en blocköverskridande överenskommelse men de borgerliga partierna valde då att cementera frågan till blocken. nu har en lucka öppnats i cementen och KD och FP  är villiga att förhandla. Energiminister Anna-Karin Hatt (C) vägrar, hon vill inte ändra ett kommatecken i alliansens energiöverenskommelse från 2009.

Som att det inte vore nog för det gamla bondeförbundet så hänvisar Aftonbladet till källor inom Moderaterna att de inte främmande för vissa justeringar. – M, FP och KD har ungefär samma åsikter i den här frågan, säger en tung allianskälla. Dessa tre partier vet att Sverige behöver långsiktiga och trovärdiga parter i blocköverskridande uppgörelser. Socialdemokraterna har levererat tidigare, kring kärnkraften, försvaret och pensionerna. De som i dagsläget saknar trovärdiga i ett långsiktigt  åtagande kring energin, är med facit i hand, Centerpartiet.

Nu gör Centern allt dom kan för att lugna alt. skrämma sina alliansvänner att lämna tankarna på blocköverskridande uppgörelser med Socialdemokraterna kring kärnkraften. Den politiska chefredaktören på Norrtelje Tidning, Reidar Carlsson, utgör ett bra vittnesmål till detta. I sin ledare här om dagen deklarerade han att det var meningslöst att förhandla med S, eftersom vi aldrig skulle hålla en blocköverskridande uppgörelse vid en valseger. Intressant resonemang från en politisk chefredaktör, som själv kämpar för partiet som sist bröt en blocköverskridande energiuppgörelse.  

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / NT / SvD / DN / SvD2 / DN2 / DN3 / DN4 /


Nymedia på detta:
Approximation / Rune Lenestrand / Alliansfritt Sverige /


Krassman / In Yuor Face 

1 kommentar:

M. E. sa...

Rent generellt tror jag Centerns svängningar beror på att det bara återstår en tyngdkraft i svensk politik, (M). Dock lär det växa fram en andra tyngdkraft så småningom, en motpol. Om (S) fortsätter sin ökenvandring, har kanske (V) störst chanser att bli denna. Kolla vad som hände i Kanada.