måndag, februari 13, 2012

Duke Nukem

Stefan Löfven har nu gjort sina två jungfruseglatser på den mediala oceanen som partiordförande för Socialdemokraterna. Inte helt oväntat så består det mesta av frågeställningarna av arvegods från sin tid som ordförande för IF-Metall. Frågan om kärnkraften har fått en tydlig renässans, inte heller så konstigt med tanke på att Fp och KD nu förordar en blocköverskridande överenskommelse kring energin då deras egna uppgörelse lämnar mer att önska, nämligen allt.
Är detta bilden av Löfven som media vill sätta?

Visst kan det vara märkligt att frågan om kärnkraften får sådant utrymme, sett till hur stor hela energifrågan är. Men sådan är medialogiken, den är inte logisk, den avgör själv vilken fråga som är mest intressant och exkluderar indirekt frågor som istället bör beredas större utrymme. Frågan om jobben som exempel. Urvalet görs på personliga egenskaper och tidigare engagemang och sett mot detta är jag glad att Stefan tar frågan om energin och kärnkraften nu när media fortfarande verkar tror att det är ordföranden för IF-Metall de talar med.

Stefan har under dessa två intervjuer (Agenda och P1) visat kärnan i det som varit hans engagemang. Vad som komma skall blir dock ännu mer intressant. Det skall bli spännande och se hur media väljer att måla bilden av Socialdemokraternas ordförande då IF-Metall beskrivningen och deras bild av att "Duke Nukem" tagit över inte passar längre. För första gången på månader kan partiledaren för Sveriges största parti tala politik, och att det ger effekt i floden av opinionsmätningar är inte förvånande, trots att frågorna då mestadels varit arvegods.       

Men detta är knappt början på det arbete som vi Socialdemokrater har framför oss. Den borgerliga jobblinjen har reducerats till sänkt restaurangmoms och sifferdribblande om sysselsättning. Grunden i vår politik är lagd i tidigare budgetarbete, med Stefans ledarskap så kommer fokus att stärkas på de jobbskapande åtgärderna och arbetslivets villkor. Något som har mycket starkare verklighetsförankring en Reinfeldts tankar om framtida pensionsåldrar.  

Gammelmedia på detta:SvD / SvD2 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen /

Nymedia på detta:
Peter Högberg / Johan Westerholm / Martin Moberg / Jinge / Anybody´s place / Badlands Hyena / Rasmus LeneforsTokmoderaten / Thomas Böhlmark / Roger Jönsson / Svensson / Röda Malmö / Ulf Bjereld på SVT-debatt / Johan Westerholm2 / Alliansfritt Sverige / Under den lugna korkeken / Erik På uppstuds /
Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: