måndag, februari 27, 2012

Unga på undantag, närmast en regel

Vi behöver fler arbetade timmar i Sverige. Det betyder att alla måste beredas plats på arbetsmarkanden, ung som gammal. Båda dessa grupper står inför en arbetsmarkand där förutsättningarna och möjligheterna till ett arbete tenderar att cementerar ett utanförskap. Det är här politikens uppdrag och ansvar ligger, att se till att detta bryts och inte permanentas. För det krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik och en utbildningspolitik som öppnar dörrar istället för att stänga dom.Båda dessa saker har den borgerliga regeringen konsekvent motverkat med sin ”arbetslinje”, understödd av Björklunds elitistiska gymnasiereform. Istället för att likt Bo Lundgren säga att man skall sänka skatterna till Europanivå tog Reinfeldt och Sclingerman fram det skall löna sig att arbeta-mantrat och vips så var grunden i Sveriges politik för fler jobb att sänka skatterna och öka otryggheten. A-kassan som Moderaterna i valet ville göra obligatorisk, fungerar i dag för en tredjedel som är arbetslösa.

Ungdomsarbetslösheten ligger på strax över 24 procent och långtidsarbetslösheten biter sig fast hos de svagaste grupperna på arbetsmarknaden. Regeringen gör sitt bästa att försök sopa problematiken undre mattan med sifferexercis varje gång verkligheten utanför Rosenbad gör sig påmind. Jobben kommer vara en avgörande fråga i valet 2014 och sett till den borgerliga regeringströttheten som råder så bäddar det för maktskifte. Att unga mer eller mindre regelmässigt sätts på undantag kommer straffa sig.  

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvDDN / SvD2 / DN2 /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Alltid rött alltid rätt / Mina Moderata karameller / Thomas Böhlmark / Peter Högberg / Anybodys place / Tok 24 timmar om dygnet / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: