söndag, februari 19, 2012

När rämnar blocken?

Sedan dag ett då Socialdemokrater slutade handla om personfixeringen av Håkan Juholt och diverse interna frågeställningar har vi stärkts. Sverige behöver mer Socialdemokrati och nu ser vi att opinionen visar de signaler som vi känt internt. När media övergick från att ha fokus på spekulationer och personfrågor hos oppositionen och istället började granska regeringen så har politiken återigen blivit det dominerade.       

Vi kommer se mätningar tätare än föregående mandatperiod, och det kommer gå upp och det kommer att gå ner för oss Socialdemokrater. Än så länge så är det blocken som ställs mot varandra i mätningarna, men i takt med att regeringen förlorar i enskilda sakfrågor och blocköverskridande uppgörelser kommer fram så bör även detta enkelspåriga resonemang lämnas. Det rödgröna samarbetet pågår inte längre och återigen så befinner sig Kd utanför riksdagen.

Rörelsen inom alliansen är allt jämt den samma och problematiken med den borgerliga kannibalismen verkar än så läge sopas under mattan. De tidigare "rödgröna" har en större frihet att nu skapa sig sina egna politiska profiler och så här långt måste jag säga att det är Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet som är flitigast på den punkten. Vi Sossar har "haft annat för oss" den senaste tiden, men med den känslan vi haft internt sedan valet av Stefan Löfven så kommer nu arbetet med den politiska profilen att intensifieras.

Moderaterna dominerar och Socialdemokraternas stöd växer återigen. Miljöpartiet är tredje största parti och Centerpartiets Lööf- effekt lyser med sin frånvaro. Kristdemokraternas dåliga siffror håller i sig och SD:s självskrivna framtid verkar allt mer osäker. Vittnesmål som alla tydligt talar om att det politiska landskapet i Sverige är under omformning. Hur de tilltänkta regeringsalternativen kommer se ut efter valet är trots dagens blockpolitiska indelning i media en mer öppen fråga.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /


Nymedia på detta:
Håkans blogg / GP / Badlands Hyerna  / Norahfor You´s weblog / Svensson / Veronica Palm / Rasmus LeneforsJohan Westerholm / Kent Persson / Parkstugan / Fanpage för Stefan Löfven / Röda Malmö / Dick Erixson / Monica Green / Leines blogg / Peter Andersson

Krassman / In Your Face

 

6 kommentarer:

PeO sa...

Har själv funderat mycket över det du skriver i rubriken - när blocken skall luckras upp. Speciellt eftersom väljarna är allt rörligare idag vilket visas av den senaste mätningen. S ökar kraftigt utan att den nye ledaren egentligen gjort nåt alls. V går tillbaka trots att den nye ledaren gått ut hårt. Intressant.

Thomas sa...

Oppositionsblocket har ju redan rämnat. Jonas S säger att (s) måste riva upp eventuella blocköverskridande kärnkraftsöverenskommelser i fall (s) vill sitta i regering med V. Åsa Romson (Mp) vägrade i veckan att svara på frågan om det var rödgrönt eller grönblått som gällde för 2014. Så på vänstersidan finns det inget block kvar. Bara Spillror.

Joppe sa...

Jag förstår att du känner att du lagt alla dina ägg i en korg när du satsade din karriär på det socialdemokratiska partiet och känner att du inte vill kasta bort den tiden du satt av och låtsades va "sosse" men om du nu känner mer sympati för den politik som förs av partierna till höger så var vänlig och sök dig till en av dem i stället för att försöka måla vänstern blå.

Krassman sa...

@Thomas:
Det rödgröna samarbetet upplöstes efter valet, INTE i den monolog om kärnkraften som olika partiledara för. Men det är glädjande att du drar samma slutsats som mig att detta med block känns lite 2010, eller hur?

@Joppe:
Din anonyma åsikt saknar som de flesta i ditt slag, helt någon form av insikt. Eller är det kanske en analys av mitt fackliga och politiska engagemang sedan 1995 som får dig att skriva att jag låstas var sosse?

Nej vet du vad, ägna dig åt att skriva skit om mig som person på andra bloggar istället, för här kommer du aldrig att publiceras igen.

Af Dunkelspel sa...

När regimen reinfeldt drev igenom sin energiuppgörelse riksdagen härom året hävdade Centerpartiet att den förbjöd utbyggnad av kärnkraften. Folkpartiet däremot påstod att uppgörelsen handlade om att tillåta utbyggnad av samma kärnkraft. Båda partierna var helt öppna med att de försökte lura varandra.

Är det någon som vet vilken energipolitik högern har?

Propagandaminister Dr Schlinge sitter och filar på lite floskler som täcker in det mesta utan att säga något konkret, enl säkra källor kommer ordet ansvar ingå minst ett dussin gånger.

Slim sa...

Är det verkligen en fråga om när? Är det inte en fråga om hur mycket dom redan rämnat och om det går att köra in några kilar?
Be mig inte vidareutveckla.

@Joppe:
Det är tydligt vad du har gjort med dina ägg. Du har kastat dom i glashus, inget tog skada, det blev bara lite kladdigt.