tisdag, januari 27, 2009

Från GI-diet till vatten och bröd

Eftersom överbefälhavaren, Håkan Syrén den 30 januari skall svara på hur regeringens politik påverkar försvaret så kan vi läsa lejonparten av svaret i SvD idag. Regeringens politik innebär enligt Syrén att en tredjedel av Sveriges armé försvinner och antalet stridsvagnar halveras. Det var i november som regeringen lämnade sina anvisningar till ÖB om försvarets inriktning fram till 2014. Där slås fast att anslagen ska frysas på 38,9 miljarder kronor per år och på fredag så levereras alltså hela analysen till regeringen.

Hälften kvar säger Håkan Syrén, vad säger moderata regeringen?

Att påstså att försvarets tidigare inslagna GI-diet nu gått över till vatten och bröd är ingen underdrift. Dieten har pågåt under en längre tid, så väl under socialdemokratisk och borgerlig styre. Att försvaret måste ställas om är ju ingen nyhet för någon, frågan är ju dock vad den klarar för omställning med dessa pengar och hur folkpartiet tänker agera i frågan. De har ju visat en lite annan bild än de övriga borgerliga partierna. En annan fråga är ju om dessa nedläggningar och avrustningar är rätt att göra under en lågkonjunktur. Många av förbanden runt om i landet är stora och viktiga arbetsgivare och uppdragsgivare till det lokala och regionla näringslivet. Har inga egna svar men gott om frågor som ni märker, mer på ämnet under veckan utlovas.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Ett bra inlägg Krassman. Omställning, javisst men vi måste hela tiden ha i bakhuvudet vad vi skall använda ett försvar till, nämligen att skydda landets innevånare mot de hot som KAN uppstå. Vi behöver något mindre och vassare, mer lättillgängligt än det gamla invasionsförvaret men inte heller en extremt liten styrka som medför att vi låter andra ta ansvar för Sveriges trygghet. Visst kan vi samarbeta med andra, inom EU och som jag ser det inom NATO, men till syvende och sist är det vårt ansvar att själva stå upp. Nu snyltar vi på andras ansträngningar, och detta skedde/sker såväl under sosseriet och den nuvarande alliansregeringen. Själv är jag glad att debatten lyfts och att vettiga argument kommer från såväl von Sydow som Jan Björklund.

Vi har nått vägs ände, ett försvar eller inte - det är frågan. Ett trovärdigt försvar kostar pengar, det är ett faktum.

/Toker

Krassman sa...

Toker: Huvudet på skruven måste jag säga. Vi måste väl även kunna garantera rikets gränser även med en del konventionella medel och inte bara lägga pengar på signalspaning i form av FRA. Jag ser som dig ett snyltande på andras ansträngningar men även ett intvingande i den "trygga" NATO-famnen som en dåld agenda, rätt eller fel men vårt försvar är värd ett bättre öde än detta åderlåtande i bistra tider.

Ställ en sansad satsning på försvaret nya subventioner till GM för att rädda SAAB. Jag vet vilken linje jag stödjer mellan dessa två, tror även att väljer linje ett i den frågan. Detta duger inte på långa vägar.