lördag, januari 10, 2009

Heta nyheter eller en höna av en fjäder?

I SvD kan vi läsa att socialdemokraternas tyngsta partidistrikt gör uppror mot Mona Sahlin och att socialdemokrater från Skåne kräver att partiledningen backar från sin strama budgetprinciper. Morgan Johansson och Heléne Fritzon blir av SvD utvalda till upprorsledare och Morgan säger bland annat att utgiftstaket och det enprocentiga överskottsmålet i de offentliga finanserna måste ifrågasättas. Detsamma gäller penningpolitiken. Riksbankens inflationsmål bör kompletteras med ett sysselsättningsmål. I DN är dock rubrikerna något annorlunda. Själv undrar jag mest om dessa funderingar kan vara någon nyhet. Precis som i många andra frågor så finns det en öppen och historiskt välkänd debatt inom socialdemokraterna om vad som är det bästa för Sverige.

Knappast upprorsledare, däremot en förbaskat duktig politiker.

Att tro att principer och ställningstaganden inte behöver omprövas eller ifrågasättas känns ju knappast som verklighetsbaserat och modernt. Vi har väl alla sett hur principiellt viktiga frågor inom den borgerliga alliansen ändrats och friserats för att kunna genomföras, FRA och könsneutrala äktenskap för att nämna två. Om jag skall vara ärlig så tror jag inte att vi på någon sätt skiljer oss från övriga partier på detta område. Att det finns områden där moderaterna från Stockholm skiljer sig mot sin partiledning tvivlar inte jag en sekund på och naturligtvis är detta normalt. Om nu Socialdemokraterna i Skånes synpunkter kommer att ledat till att budgetprinciperna ändras tvivlar jag dock på.

Så sent som den 9:e december 2008 så hade Heléne Fritzon och Mona Sahlin en gemensam debattartikel om ansvarsfull ekonomisk politik och jag tror knappast att detta synsätt på ämnet har ändrats på en månad. Tycker att Sven-Erik Österbergs kommentar känns som ett klokt förhandsbesked på ämnet gällande budgetprinciperna. -Vi kan inte som oppositionsparti ha en mer lössläppt ekonomisk politik än vad vi hade i regeringsställning. Det håller inte. Det skapar ingen bra trovärdighet i förhållande till väljarna när det gäller vår regeringsduglighet, säger han till SvD.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm - "Precis som i många andra frågor så finns det en öppen och historiskt välkänd debatt inom socialdemokraterna om vad som är det bästa för Sverige".

Och svaret har väl - inom S - alltid varit - S. Makten och att ha den kvar val efter val efer val. Skånesossarnas utspel visar väl på S desperation att få tillbaka makten gör att man är berdedd att ta till dom gamla fula knepen. Dvs köpa väljarna med löften om det som alltid får Svenne Banan på fall. Bidrag.

Vi får verkligen hoppas att Mona S kan hålla emot så vi inte får se ett massivt kastande av våra skattepengar ner i ett svart hål.

Krassman sa...

Peo: Helt rätt Peo, svaret i den öppna och historikt välkända debatten inom socialdemokraterna är naturligtvis att socialdemokraterna har lösningarna.

Vet inte hur andra partier resonerara men Folkpartiet kanske brukar komma fram till att Kd har de bästa lösningarna för Sverige :)

Detta med budgetprinciperna är dock ingen ny fråga för Skånesossarna så därför min rubrik på inlägget och Mona kommer aldrig att göra avkall på budgetprinciperna, det har hon själv sagt.