torsdag, februari 26, 2009

Haveri på reaktor Gaphals 1

Den borgerliga regeringens främsta gaphals, Maud Olofsson (c) tycker inte det är meningsfullt att fortsätta att samtalen med den röd-gröna oppositionen gällande energipolitiken. Maud hävdar att fortsatta samtal från "vår sida" är inte är meningsfulla. Hon tycker att (S) vägrat ge besked på frågan om partiet tycker att det är okej att byta ut slut körda reaktorer eller inte. - Vi vill se helheten, svarar de bara, säger Olofsson. Det svaret är alltså inte tillräckligt bra säger den högsta förträdaren för Centerpartiet. Ett parti som om de hade vunnit med sitt förslag i folkomröstningen om kärnkraften skulle dragit ur sladden ur sista reaktorn senast 1990. Att se helheten i energifrågan är alltså inte Centerpartiets ambition i nuläget. Det faktum att den borgerliga alliansen ser lite olika på deras egen uppgörelse förvånar säkert inte så många men Maud verkar helt oförstående till detta.

Hade (c) vunnit hade vi stängt av den sista -90

Att den röd-gröna oppositionen inte nöjer sig att endast försöka resonera med Centerpartistiska företrädare i denna viktiga fråga tycker jag är helt avgörande för en hållbar energipolitik för vår framtid. Att landets energipolitik skall vara beroende på vilken majoritet som bildar regering efter valet är helt oacceptabelt, men med den borgerliga uppgörelsen som nu ligger så är det ett faktum. Vid samtalen som påbörjades i början av veckan överlämnade S-V-MP ett antal frågor inom sex områden som de vill ha svar på. Den fick löftet att svaren skulle överlämnas före helgen. De sex frågorna är: naturgasen, kärnkraften, elmarknaden och elpriserna, Vattenfall, elcertifikaten och det svenska klimatmålet. Det skulle jag kalla som frågor för att se till helheten och till framtiden, men det verkar alltså inte Maud Olofsson vara så intresserad av.

Att den röd-gröna oppositionen vänder sig emot den infrastruktur för naturgas som borgerliga regeringen vill ha är ju inte så märkligt. Det är väl ingen som glömt gaskrisen i Europa och de kommersiella villkor som styrde den politiska agendan. Att resultatet kan bli att den omdebatterade ryska gasledningen genom Östersjön granar av sig till Sverige om den motiveras kommersiellt är ju helt uppenbart. Men det är klart, vill man inte ha lösningar så kan man ju alltid låsa sig vid frågan om gamla kärnkraftsverk skall ersättas med nya. Då talar vi alltså om en fråga där beslut kan behöva fattas om först 10 till 15 år.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, Aftonbladet, Dagen, Sydsvensken, SvD2

Nyamedia på detta:
KP, Alla dessa åsikter, Vitt på svart


Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Exakt. Varför testa nya idéer och kombinera ett vettigt stimulanspaket med visionära och gröna energilösningar när man kan skjuta problemen på framtiden?

Anonym sa...

Klassisk såssepålitik - vi tillsätter en utredning. Då kan vi uppnå a) ge ett antal pärmbärare jobb b)döda frågan i tio år c)skälla på oppositionen för att de inget gör. Maud är ingen favorit skall tilläggas men respekt åt krutet i kärringen! När kommer Mona ikapp?!