söndag, februari 15, 2009

Toppen av ett isberg

På fredagen hade jag ett långt samtal med Johan om vår motion och nästa steg i vårt arbete med den. Jag satt på bussen och jag får be så mycket om ursäkt till mina medresenärer, eftersom det knappast var någon som fick lugn och ro av mitt samtal. Vi talade om det parlamentariska systemet och den ”mismatch” som vi upplever mellan det systemet och de kommunikationssamhälle som vi nu befinner oss i. Vårt samtal har nu mynnat ut i ett antal inlägg på området.

Är parlamentariska systemet hotet mot vår representativa demokrati?


Vårt parlamentariska system och sättet som vår lagstiftande församling jobbar beslutades 1971. Då infördes enkammarriksdagen och man hällde ner 349 ledamöter i den där kammaren och hittade på ett antal utskott som skulle hantera det dåtida samhällets frågeställningar. Detta system baserade sig på hur världen såg ut 1960 och vi kan nog konstatera att bäst före datumet gått ut.tt datumet gått ut blev tydligt med de lagstiftande krumbukter som FRA och Ipred har bidragit till.

Vi kan läsa i WII:s (World Internet Institut) rapporter att endast 14% instämmer i att Internet kommer göra det lättare att påverka politikerna och endast 7% anser att Internet kommer att ge medborgarna mer politisk makt. Det är fler (26%) som anser att Internet är ett hot mot den personliga integriteten, och att den leder till ökad övervakning och kontroll (39%). Trovärdigheten till att det politiska systemet lever och verkar i samma tidräkning som dessa avnämare kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Genomförandet av FRA och Ipred har gjort att toppen av ett isberg och brutit ytan. Ett isberg som riskerar att blotta ett parlamentariskt system som kan riskera att den representativa demokratin går samma väg till mötes som den så kända atlantkryssaren Titanic, om ingen larmar om detta.


Gammelmedia på detta:

DN, SvD, DN2, DN3,DN4, SvD2, Aftonbladet

Glöm inte heller Hartmans fina sammanställning av vår motions mottagande.


Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anders sa...

Det tokiga är att jag har för mig att man från början faktiskt hällde ned 350 ledamöter, vilket utmynnade i att vi i 3 år som mandatperioden var på den tiden fick en lotteririksdag. Blocken blev nämligen exakt lika stora.

Men detta baserar jag just nu bara på mitt mycket teflonaktiga minne... Men teflonet vill alltså minnas att vi har haft en lotteriperiod innan man kom på att 349 var ett bättre antal...

Anonym sa...

Så intressanta funderingar ni kommer med, ser fram emot nästa steg i debatten!

Anders- det stämmer helt och fullt. 350 ledamöter och lotteririksdag!

Anonym sa...

"miss match"
Härligt felstavad särskrivning.
Varför dra ner brallorna på detta viset Herr Krassman?

Krassman sa...

Anonym: Om nu den felstavningen skall grusa hela innebörden av inlägget så kanske det inte var något vettigt jag hade att säga. För den delen så brukar jag inte skämmas med mina brallor nere.

Anonym sa...

Dessa siffror från WII blottar och bevisar ju det allt fler börjar inse. "Internet" har i sig självt en inbyggd paradox. Möjligheter till total frihet å ena sidan men även möjligheter till total kontroll å den andra. Helt följdriktigt då det vi idag referar til som "internet" har sin bakgrund hos den amerikanska universitetsvärlden och de som under tidigt 60 tal utgjorde alternativet eller "the counter culture" - därav friheten och möjligheterna till informationsutbyte och åsikter. Den andra drivkraften kom från det amerikanska försvaret som under 50 talets kalla krig ville bygga upp ett kontroll-verktyg och en kommunikationskanal som medgav oändliga möjligheter till kontroll och övervakning.

Idag har vi historielösa muppar som "piratpartiet" drivna av nån slags religiös tro på total frihet å ena sidan. Samtidigt som vi har FRA och Ecehlon å andra sidan. Och en massa bloggare som för det mesta inte fattar nåt av det verktyg dom har i sina händer.

I det större historiska perspektivet har vi knappast börjat skrapa på ytan än av detta "internet". Om 50 år kommer man att skratta åt oss.

Krassman sa...

Turing Luring: Vet inte hur din tyska är men kolla gärna denna länk till en utredning från Deutschen Bundestag. Den handlar tydligen om att blockera visst informationsflöde på internet. Någon parlamentariker i Deutschen Bundestag har beställt denna, man kan ju undra varför. Är det samma tankar som kom fram i Italien tidigare och senast från Marianne Mikkos i EU-parlamentet.

http://wikileaks.se/leak/german-parliament-accessblocking.pdf

Anonym sa...

När jag växte upp i 50-talets Stockholm så kallades de som drog ner byxorna, utan att skämmas, för blottare. Men ni sossar kanske tycker det är obsolet?

Krassman sa...

Anonym: Nja, nu tror jag du blandar ihop begreppen. En blottare drar ner sina byxor för sexuell njutning. Nu blottade du allt din okunskap, men det kanske du gillar å andra sidan ;) Hade du någon synpunkt på det parlamentariska systemet eller hur var det med det egentligen?