torsdag, februari 12, 2009

Vi måste göra vår hemläxa och göra den väl

Idag så levererar jag och sex av mina bloggande kamrater en artikel på newsmill. Den är fylld med kritik mot ett system där lagar som påverkar människors integritet staplats på varandra och resulterat i en pannkakstårta med lagar och förordningar så att både lagråd och folkvalda har svårt att skaffa sig en överblick på. Det är fler politiska församlingar som bidragit till att klyftan mellan opinion och folkvalda på integritetsområdet och även vi måste göra vår hemläxa om vi skall kunna möta väljarna med självkänsla och självförtroende.

Från vår artikel på newsmill:
Att socialdemokraterna som parti inte gett klara besked var vi tycker har öppnat för en oklarhet i var vi befinner oss i integritetsdebatten. Faktum är att det även inom socialdemokratin finns krafter som kan tänka sig att offra integriteten för en falsk trygghet, som bidrar till allt fler bevakningskameror i vårt offentliga rum och som argumenterar för att gå musikindustrins ärenden. Samtidigt ser vi hur förtroendeklyftan vidgas både inom och utom partiet. Vi är allvarligt oroliga för vart samhället är på väg och signalerna att inte (s) tar detta på allvar.

Det är därför med stor ödmjukhet vi sju socialdemokratiska bloggare vill lyfta integritetsdebatten inom vårt parti. Vi gör det bland annat genom en motion till den socialdemokratiska partikongressen där vi föreslår att partiet sätter ner foten, tar integritetsfrågorna och misstron mot makten på allvar och inför ett moratorium mot mer integritetskränkande lagstiftning. Det är en nödvändig hemläxa innan socialdemokraterna strävar efter väljarnas förtroende i valet 2010.

Vi fick sparken 2006, de orden säger jag till mig själv varje dag när jag sitter på bussen på väg till jobbet. Trots högkonjunktur, god statsfinanser och paroller som "i ständig opposition mot orättvisor" och "alla skall med" så fick vi storstryk av väljarna, Stora grupper av det som vi såg som våra kärnväljare valde att rösta på en moderat allians istället. Vi fick tre tydliga hemläxor av väljarna 2006. Nummer ett var att visa på ett nytt politiskt ledarskap. Nummer två var att reformera vår politik. Nummer tre var att ge väljarna ett trovärdigt regeringsalternativ. Jag tänker göra allt jag kan för att visa att vi gjort vår läxa, och att vi gjort den väl.

Gammelmedia på FRA:
SvD, Aftonbladet, Arbetarbladet

Vi som skrivit motionen bloggar även på detta:
Ann- Catrin Brockman, S-bloggare gör det tillsammans
Erik Laakso, Sossar mot storebror
Johan Westerholm, Ett första steg att göra om och göra rätt
Thomas Hartman, Dags för ett integritetsmoratorium
Ulllis Sandberg, Integritetskränkande politik - gör om gör rätt
Anders Widén,
Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Krassman,
du skriver:

"Trots högkonjunktur, god statsfinanser och paroller som "i ständig opposition mot orättvisor" och "alla skall med" så fick vi storstryk av väljarna, Stora grupper av det som vi såg som våra kärnväljare valde att rösta på en moderat allians istället."

När du ändå är inne på det självkritiska spåret så undrar jag över den paradox som finns i det du skriver. Min reflektion är att ni fick sparken för att ni använde just slagord som "alla ska med", trots att fler än någonsin stod utanför arbetsmarknaden och att "i opposition mot alla orättvisor" är svårt att hävda efter 12 års maktinnehav. Vad har du för synpunkter på det?

I övrigt delar jag dina synpunkter vad gäller Socialdemokraternas behov av förnyelse.

Anonym sa...

Verkligheten är att det inte är ”våra” folkvalda längre, för när man kör diktatur stil mellan valen och fullständigt struntar i vad vi svenska folket regeringens uppdragsgivare tycker och kör sitt eget ”race” behöver dom bytas ut och det snabbt.

Det som nu händer har inget med demokrati att göra och måste uppmärksammas och stoppas snarast nästa val, tyvärr finns ingen skillnad mellan regeringen och sossarna i frågor som FRA lagen och Lissabonfördraget så ingen av dessa är ett alternativ längre.

Krassman sa...

Anonym 00.01: Om det var fler än någonsin som 2006 stod utanför arbetsmarknaden håller jag inte med dig om, och jag tror att du får svårt att hitta någon som faktiskt håller med dig. Däremot så delar jag din synpunkt i övrigt, fina slagord måste även ha en förankring i verkligheten. Speciellt när de är så självförpliktande som dessa var.

Anonym: 00.57: Att hävda att det inte är någon skillnad mellan den moderata alliansen och oppositionen i frågor som FRA och Lissabonfördraget är inte korrekt. Jag tänker inte publicera alla yrkanden och motioner på Lissabonfördraget men att FRA rivs upp av Socialdemokraterna om vi får makten borde du väl känna till?

Anonym sa...

OK. Tar det från toppen

"Vi fick tre tydliga hemläxor av väljarna 2006. Nummer ett var att visa på ett nytt politiskt ledarskap."

Mona Sahlin?!? Kom igen nu Krassman och S. Vad är det för nytt med att vela fram och tillbaka och kohandla med Kommunist-Lasse och Miljömupparna? Det har ju S gjort i 25 år! Nytt?!

"Nummer två var att reformera vår politik."

Och här blev det svårt. Reformera ett gäng betonghäckar som sett MAKTEN som självklar sen 30 talet?! Visioner bortanför "alla ska med" och liknade floskler?

"Nummer tre var att ge väljarna ett trovärdigt regeringsalternativ"

Och där sket det sig totalt. Mona säger si och Lasse säger så och veckan efter säger Mona sisådär.

Har ni inte fattat att ni fick sparken just för att NI INTE KAN UPPFYLLA DESSA TRE MÅLSÄTTNIGAR och att FOLK SER IGENOM ERA FLOSKLER.

Tyvärr.

Anonym sa...

Jaha.
"lärt mig min läxa" säger en självbelåten sosse. Och? Ska ni bli liberaler? Eller var det indoktrineringen av väljarna som inte funkade? Kom ut ur garderoben och inse att samhället går framåt och inte bakåt. Gör inte människor beroende av statliga bidrag. Hur många barnfamiljer klarar sig utan bidrag? Hur många med endast ålderspension (de betalar dessutom skatt)klarar sig utan bidrag? Ta med höger hand och betala tillbaks med den vänstra (solidaritet?) Göra enskilda människor ekonomiskt beroende av en viss sorts politik(sossar). Varför? Vad finns det för njutning i att göra enskilda människor beroende av er, politiskt och ekonomiskt? Det är fan så man får lust att rösta på Sverigedemokraterna bara för att reta er.
Sorry Kassman. Ni lever på att hålla människor i bidragsberoende. Vi andra vill se fria obundna människor. Inte fångna i ett nytt feodalsamhälle styrt av "vi vet ert bästa" politiker.
"Snart pensionär med 10200/mån. Efter 45 år av hårt arbete" (jmf med Kassman)