tisdag, februari 17, 2009

Sätt stopp för valjakten Ingibjorg

Jag har tidigare skrivit på bloggen om Island och deras vansinniga valjakt. Jag har haft ett önsketänkande att Sverige och de övriga länder som är med och stöttar Islands ekonomi villkora ett stopp på valjakten. Tyvärr så har inget av detta skett och vansinnet fortsätter på ön. För några veckor sedan så avgick den sittande regeringen och nytt hopp tändes i mig för ett slut på valjakten.

Den avgående regeringen höjde kraftigt kraftigt kvoterna för valjakten som en sista nationalprotektionistisk dödsryckning. Det var en sexfaldig ökning av de tidigare kvoterna som man haft. Socialdemokraterna och Vänstern-De gröna på Island som då förde samtal om en ny minoritetsregering, motsatte sig då valjakten och motståndare på Island och bakom mitt tangentbord hoppades att den nya regeringen skulle återkalla beslutet.

Nu har närmare tre veckor har gått sedan höjningen av kvoterna och den nya regeringen har inte återkallat beslutet. Nu så verkar dock tålamodet vara slut när det gäller valjakten och Sverige har tillsammans med sex andra länder gjort en kraftig markering mot Island för det gamla beslutet att kraftigt öka valfångstkvoterna. Ambassadörerna från Sverige, Finland, USA, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike har överlämnat en skrivelse till Islands fiskeminister där de bland annat uttrycker besvikelse över att den nya regeringen ännu inte har hävt beslutet om utökade valfångstkvoter som den förra isländska regeringen fattade. Jag hoppas att detta sätter press på den nya regeringen med den Socialdemokratiska alliansledaren Ingibjorg Gisladottir att riva upp det tidigare regeringens beslut. Hoppas verkligen att hon vågar agera trots den djupa kris som Island befinner sig i.

Gammelmedia på detta:
SvD, SR
, Aftonbladet, DN

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Jaha , Då var det dags att sluta äta på japanska resturanger samt att sluta köpa japanskt helt enkelt så att dom små kåta jappsen får suschin i halsgropen. Kan man inte föda en befolkning på inhemsk mat så får man väl sluta knulla helt enkelt.