fredag, februari 06, 2009

Wag the Dog

Det är ju inte så konstigt att Maud väljer att samla sin riksdagsgrupp och nattmangla med de övriga borgerliga innan Centerpartiet håller sina kommundagar i Visby. Hade hon åkt till Visby utan att givit vika för de övriga i den moderata alliansen så hade hon aldrig kunna leverera den överenskommelsen som nu den moderata alliansen med Kd i spetsen tvingat fram. Det är kanske det här som den "nya Centerpartiet" kallar för demokrati och om sanningen skall fram så har jag väl haft den känslan ett tag nu att Centern blir mer och mer topp styrt. En annan spännande sak är ju det faktum att den moderata alliansen hellre nattmanglar och kommer med utspel på det här området när vi är mitt uppe i en jobbkris vars effekter vi inte sett sedan början av 90-talet.

Småborgerlig stolt röksvamp, trivs bra på klöveräng.

Istället för att lösa de problem som arbetslösa, varslade, sjukskrivna och företagare står inför så lägger regeringen krut och engagemang på att få bygga nya kärnkraft. Ett beslut som bör ligga 10 år fram i tiden. Om ni har sett filmen "Wag the Dog" så vet ni alla vad fenomenet betyder men för er som inte gjort det så är handlingen följande. När den amerikanske presidenten hamnar i blåsväder på grund av en sexskandal anlitas en av Hollywoods främsta filmproducenter för att se till så att skandalen hamnar i skymundan. Metoden blir att iscensätta att USA har blivit indraget i ett krig. Vi får väl se om det nu blir en blocköverskridande överenskommelse för i samma ögonblick som den moderata alliansen beslutade sig för gå emot folkomröstningen så cementerade dom kärnkraftsfrågan inom blockpolitiken, vilket de snabbt insåg. Kortsiktigt och populistiskt och knappast det som Sverige och klimatet är vinnare utav så en inbjudan till Mona Sahlin lät inte vänta på sig.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, SvD2, SvD3, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Ett hjärta rött, Radar, Alexandra, Grå himmel


Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

Dessvärre så förhåller det sig så att vänstern är mer splittrade än högern i denna fråga. Medel-svensson vill ha billig el och då bortser man från konsekvenserna, hur den produceras.

Jag tror denna fråga blir och är en riktig tudelare mellan blocken!

Anonym sa...

Om problemen är jobben kanske en ombyggnad/utbyggnad av kärnkraften är rätt väg att gå. Billigare el och vi undviker sådana "rena" källor som tysk kolkraft.

Själva byggandet skapar arbetstillfällen, billigare el skapar industrijobb. Om tio år när våra nuvarande reaktorer måste stänga pga åldersskäl kommer det vara försent att börja bygga nytt.

För när det kommer till kritan och förslaget om vilka ytor som skall reserveras för vindkraftverk kommer på tal - då kommer det att bli bråk och överklaganden om detta också. Framtidens energikälla får inte bli importerad kolkraft, eller importerad gas. Att Sverige inte släpper ut någonting kan inte ha ett egenvärde om vi ökar utsläppen i andra länder.

Krassman sa...

Anonym 23.58: Det finns ingen koppling mellan att bygga nya kärnkraftverk och billig el. Kostnaderna för de nya verken skall betalas vilket kommer att ske genom debiteringen av den levererade elen. Det som gör att kärnkraft elen är billig i Sverige idag är att samtliga reaktorer har varit i drift under många år.

Samtliga av Europas elnät sitter ihop och priset på el bestäms av tillgång och efterfrågan i Europa som helhet och vår elmarknad har en högst marginell betydelse i prisbildningen.

Anonym 00.29: Idag så exporterar vi el från kärnkraft och vattenkraft och köper kolkraft, Jag vet inte riktigt hur handeln går till men eftersom att vi inte lider av ett el-underskott i Sverige så skall vi inte behöva tvingas till att köpa el från kolkraft.

Lika bra jag skriver det igen. Det finns ingen koppling mellan att bygga nya kärnkraftverk och billig el. Kostnaderna för de nya verken skall betalas vilket kommer att ske genom debiteringen av den levererade elen. Det som gör att kärnkraft elen är billig i Sverige idag är att samtliga reaktorer har varit i drift under många år.

Samtliga av Europas elnät sitter ihop och priset på el bestäms av tillgång och efterfrågan i Europa som helhet och vår elmarknad har en högst marginell betydelse i prisbildningen.

Visst blir det bråk om att bygga vindkraftverk, men kommuner och länsrätters erfarenhet och regler för detta utvecklas hela tiden eftersom detta ändå är relativt nytt. Vi skall ju inte heller tro att man inte kommer att stöta på motstånd för att bygga nya kärnkraftverk och utöka slutförvaringen av kärnkrafts avfall. Gotland får 25% av sin totala energiförbrukning från vindkraftverk. Kan dom så kan övriga landet oxå.

Anonym sa...

Ett kärnkraftverk i varje kommun vore det bästa.

Anonym sa...

Intressant att kd kan vara ledande i en moderatledd regering...

ibland slarvar även krassman med flosklerna :)

Krassman sa...

Anonym: Ha ha, det har du rätt i men jag menar ju naturligtvis i den här frågan. Kd:s initiativ har gjort att de gick i sptesen för den moderat ledda regeringen, för visst är den ledd av moderaterna? Väljer att citera mig själv igen på ämnet.

"Hade hon åkt till Visby utan att givit vika för de övriga i den moderata alliansen så hade hon aldrig kunna leverera den överenskommelsen som nu den moderata alliansen med Kd i spetsen tvingat fram."

Anonym sa...

Lyser upp min trista vardag varje gång jag läser det citatet..

Tack för det, Krassman!

Catarina sa...

betong.