söndag, oktober 31, 2010

Knuffen för vecka 43

Söndag och vintertid råder, men våra NetRoots-Bloggare har knappast gått i ide. Redan vid Knuffs första justering under veckan så fick vi ett nytt första namn på listan, ett stort grattis till Peter Andersson. Veckans lyft bland våra bloggare gör tveklöst Svensson som kliver inte mindre än fem platser uppåt. Veckans ras görS-Buzz som tappar fyra platser på listan. Övriga NetRoots-bloggare enligt nedan:

1. Peter Andersson (+2)
2. Alliansfritt Sverige (-1)
6. Mitt i steget (+3)
12. Peter Högberg (oför)
15. Martin Moberg (+2)
16. Röda Berget (-1)
17. Kulturbloggen (-1)
18. Storstad (0för)
19. In Your Face (+1)
20. Svensson (+5)
23. HBT-Sossen (+1)
30. Jinges Web&Fotoblogg (+3)
31. S-buzz (-4)
35. Magnihasa (+2)
36. Claes Krantz (+3)
44. Roger Jönsson (+4)
45. Jonas Sjöstedt (+4)
49. Ett Hjärta RÖTT (-2)

Krassman / In Your Face

torsdag, oktober 28, 2010

Sverige åt svenskarna, inte till anhöriga åt invandrare

SD har nu lagt sin motion för att förhindra asyl- och anhöriginvandringen till Sverige. Jimmie "ingen Nobelfest" Åkesson och de andra främlingsfientliga homofoberna i SD skriver i sin motion bland annat att invandringen till Sverige bidragit till en samhällsupplösande mångkulturalism som skapat stora och allvarliga problem i form av segregation, utanförskap, sjunkande kunskaps- och betygsnivåer i skolan, etniska och religiösa motsättningar, ökad kriminalitet, skenande kostnader och en försämrad välfärd. Man kan ju bara gissa vilken idyll till nation som Jimme och hans kamrater skulle bidra med.

Allt är alltså invandrarnas fel och nu så skall Jimmie och hans kompisar rätta till det lilla problemet. Med inspiration från Danmark så skall nu Sveriges liberala asyl- och migrationslagstiftning förpassas till historien. Sverige åt svenskarna, inte till anhöriga åt invandrare är politiken som nu presenteras. De skriver i sin motion att det svenska medborgarskapets betydelse kraftigt har urholkats och många gånger tilldelats människor som bevisligen inte känt någon lojalitet till Sverige eller haft någon ambition att bidra till samhällets bästa. Jag håller verkligen med om detta, och det värsta är att nu sitter 20 av dom i Sverigs riksdag och skriver motioner.

Gammelmedia på dessa svenska ägg:
DN / SvD / Aftonbladet /

Nymedia på svenska ägg:
Kent Persson / Adam Cwejman /

Krassman / In Your Face

Vem f-n vågar bjuda Jimmie på fest?

Nobelstiftelsen har portat Jimmie Åkesson och hans rasistiska parti från Nobelfesten, ett beslut som naturligtvis är helt korrekt och borgar för att vi kommer slippa en internationell skandal av sällan skådade mått. För om sanningen skall fram, vem f-n vågar bjuda Jimmie Åkesson på fest? Med riksdagens öppnande färskt i minnet så borde varje klok festarrangör ställa sig frågan om man önskar att sitt evenemang skall bli en medial språngbräda för det rasistiska, främlingsfientliga och homofobiska SD.


Vem önskar se Jimmie storma ut från prisceremonin när författaren Mario Vargas Llosa smiskar upp rasister och homofober till höger och vänster i sitt tack tal. Eller när de tre pristagarna i ekonomi, Peter Diamond, Dale Mortensen och Christopher Pissarides fullkomligen sågar SD:s siffror och analys när det gäller kostnader för flyktingar och invandrare. Den signal som SD skickade när de lämnade gudstjänsten i Storkyrkan inför riksmötets öppnande tror jag bäddar för fler uteblivna inbjudningar än bara denna till Nobelfesten.

Nu spekuleras det i att detta med utebliven inbjudan skall gynna SD och återigen sätta bilden av att de är i opposition mot etablissemanget. För mig är det ett ofrånkomligt faktum att SD alltid kommer att vara mot etablissemanget, eftersom majoriteten av svenska folket inte delar SD:s rasistiska politik som syftar till att peka ut skillnaderna mellan människor, en politik som inte står för alla människors lika värde. Om den politiken skulle styra Sverige någon gång så är SD en del av det etablissemanget, och då har man väl satt en kula i nacken på mig för länge sedan.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

onsdag, oktober 27, 2010

Fias fascination

Knappt har Fia Arkelsten hunnit bli varm i kläderna och skickat ut sitt tredje nyhetsbrev som Moderaternas partisekreterare innan frågan om hennes omdöme blir en nationell angelägenhet. Likt utrikesminister Carl Bildt så är det olja som nu stänker ner Moderaternas spritt nya partisekreterare. Bjudresor har många gånger tidigare belyst politikers trovärdighet och de påverkansmöjligheter som dessa betyder, och nu är det alltså Arkelstens tur.

M:s politik för bättre klimat presenteras i samarbete med.....

Arkelsten har nämligen fått en resa betald av oljejätten Shell till Sydfrankrike. Shell pröjsade flygbiljetter, hotell och middagar. Inte helt oväntat så skall nu åklagare granska Arkelstens bjudresa. Så sent som igår kunde vi i DN läsa Transparency Internationals artikel där man slår fast att Sverige fortsätter att sjunka i deras index över korruptionen i världen. Nu så finns inte själva benämningen korruption i den svenska lagstiftningen som term eller begrepp. Men oavsett det så skapar Fias fascination för oljebolaget, som hon så tydligt givit uttryck för på sin blogg, en hel del funderingar.

Valet av Sofia Arkelsten som efterträdare till Per Schlingmann är en kalkyl som inte får spricka för Moderaterna. Hon skall locka kvinnorna till att rösta på Moderaterna och hon skall se till att partiet lämnar ett tydligt grönt avtryck i debatten. Det skall bli intressant och se om det är Arkelsten och Bildt som skall skriva Moderaternas vässade klimat och miljöpolitik och om huvudsponsorerna kommer vara Shell och Lundin Petroleum. Det skall bli spännande och se Moderaterna, med Arkelsten i spetsen presentera en framtida klimat och miljöpolitik, och vilket inflytande oljebolagen har haft i den.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / Expressen / Expressen2 / SvD2 / DN2 /

Nymedia på detta:
Fia Arkelsten / Alliansfritt Sverige / Röda Berget / Peter Högberg / Mina Moderata karameller / Johan Westerholm / Tokmoderaten / Jinge / Martin Moberg / Världens bästa blogg / Ett hjärta RÖTT / Svensson / Radar / Alliansfritt Sverige2 / Ann-Sofie Wågström / Annika Högberg /

Krassman / In Your Face

tisdag, oktober 26, 2010

Ett första steg är taget

Det Rödgröna samarbetet läggs på is, det första steg för att arbetarrörelsen skall göra sin hemläxa för de två senaste valförlusterna är taget. Detta första steg är en nödvändighet för Socialdemokraterna att klara en omvälvande förändring mot en modern folkrörelse, politiskt så väl som organisatoriskt.


Allianser kan man vinna val och krig på, men partiers enskilda förnyelse och förändring kommer alltid att vara en fråga som måste lösas och adresseras av de enskilda partierna själva. Det finns idag två partier som är rena vinnare av att vara medlemmar inom var sin allians. Det är Moderaterna och Miljöpartiet, resten är alla förlorare.

Nu ser vi alla kraven och behoven av förändringar hos samtliga av oss som tillhör förlorarna. Vi ser planer på namnbyte hos KD, ledarskapet inom flera partier prövas och en rad nya partisekreterare har sett dagens ljus. Till detta tillkommer kriskommissioner, extra kongresser och tvättande av politiska agendor.

Segern från årets val tillhör den borgerliga alliansen, men det är knappast fyra borgerliga partier som är vinnare. Inom det rödgröna är Miljöpartiet vinnare av framgång, men de är knappast att se som några segrare. Klimat och miljöfrågan hade inte alls den tyngd som båda jag och Miljöpartiet hade hoppats på.

Socialdemokraterna påbörjade ett förändringsarbete genom sina omfattande rådslag, men det rödgröna samarbetet tog kraft och engagemang från att kunna göra hemläxan från valet 2006. Den verkliga förändringen som skulle reformera i grunden kom av sig och vi Socialdemokrater orkade helt enkelt inte leverera både ny politik och ett rödgrönt samarbete värt namnet och värt väljarnas röster. Nu läggs det på is och det är bra, bra så att vi kan börja med att göra hemläxan ordentligt den här gången.

De rödgröna tar en paus, en paus för att komma tillbaka en annan gång...."Med blid och lidlig värma till allt som varit dött. Sig solens strålar närma och allt blir åter fött"

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / SvD2 / DN2 / DN3 / DN4 / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Martin Moberg / Svensson / Annarkia / Jens Holm / Jinge / Thomas Böhlmark / Röda Malmö / Veronica Palm / Peter Högberg / Lena Sommestad / Swedenmark / Röda berget / Kent Persson / Bloggarna / Johan Westerholm / Ulf Bjereld / Peter Andersson /


Krassman / In Your Face

måndag, oktober 25, 2010

När tänder Reinfeldt ljuset?

Samtidigt som tidigare gängmedlemmar nu börjar jaga skytten i Malmö så utfäster SD en belöning på 25 000 kronor till den som lämnar tips som leder till ett gripande. I sin iver att verka rumsrena och motverka debatten kring det faktum att vi fått ett rasistiskt, homofobiskt och invandrarfientligt parti i Sveriges riksdag, så slår SD knut på sig själva. Tilltaget är ett populistiskt utspel och syftet att verka ansvarstagande blir lika oseriöst som SD:s övriga politiska pajaskonster. Förslaget är inte bättre än tankarna från de tidigare gängmedlemmarna.


Våldet skrämmer och på så sätt så är alla Malmös innevånare offer för dessa vansinnesdåd. För att belysa avsaknaden i politiken behöver vi bara sätta frågan i ett annat perspektiv. Tänk om detta hade skett i Stockholm? Då hade vi säkert sett en massiv uppslutning av den politiska gräddan och Sveriges statsminister talat om tolerans och om nationell samling bakom offren för dessa dåd. Han hade kanske till och med tänt ett ljus för de drabbade.

Då hade det varit Justitieministern som hade gjort en blixt visit till Malmö, istället för att som nu integrationsminister Erik Ullenhag åker till Malmö för att höra hur stämningen är efter skottlossningarna. Stigmatiseringen av de drabbade är fullkomlig, det är vi och det är dom, det är inte vi alla som är drabbade. Något som Sanna Rayman mycket förtjänstfullt belyser i sin artikel i SvD. Det är tydligen inte Svenskar som drabbats och frågan vilket statsråd som skall skickas nästa gång verkar vara beroende på vilken grupp offret tillhör.

Om det är en företagare som blir skjuten, skickar man då Maud Olofsson från Näringsdepartementet för att höra om stämningen bland företagarna. Eller om det är en lantbrukare så kanske regeringen skickar Landsbygdsminister Eskil Erlandsson från Jordbruksdepartementet, eller skickar man Anders Borg om det är en ekonom som är offret. Reinfeldt är vanan trogen att bara visa sig i positiva sammanhang och jag bara undrar hur långt det skall gå innan Moderaternas landsfader tänder ljuset den här gången.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / SvD2 / SvD3 / DN3 /Aftonbladet /Expressen / Expressen2 / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Röda Malmö / Svensson / Kommunisternas blogg / Martin Moberg / Peter Andersson / Scaber Nestor /


Krassman / In Your Face

söndag, oktober 24, 2010

Knuffen för vecka 42

Söndag igen och åter dags att titta på utvecklingen för våra NetRoots-bloggar på Knuff listan. Jag gläds sannerligen att förra veckans nya etta, Alliansfritt Sverige, även denna vecka toppar listan. Marginalen till tvåan, Kent Persson, tangerar förra veckans marginal med 114 poäng.

Veckans klättrare är Ilse-Marie med bloggen Ett hjärta RÖTT som kliver tre platser upp på listan. Raset för denna vecka är Marika Lindgren Åsbrink på Storstad som tappar två platser. Ett stort grattis till Roger Jönsson och Jonas Sjöstedt som båda, efter gediget bloggande nu visar sig på topp 50-listan för första gången, välkomna och fortsätt så. Övriga NetRoots-bloggare på listan enligt nedan:

1. Alliansfritt Sverige (oför)
3. Peter Andersson (oför)
9. Mitt i steget (oför)
12. Peter Högberg (+1)
15. Röda Berget (oför)
16. Kulturbloggen (+2)
17. Martin Moberg (oför)
18. Storstad (-2)
20. In Your Face (oför)
24. HBT-Sossen (+2)
25. Svensson (+2)
27. S-buzz (+2)
33. Jinges Web&Fotoblogg (+1)
37. Magnihasa (oför)
39. Claes Krantz (+2)
47. Ett Hjärta RÖTT (+3)
48. Roger Jönsson (NY)
49. Jonas Sjöstedt (NY)

Krassman / In Your Face

torsdag, oktober 21, 2010

Ett slag i luften?

Att kommunala skolor och de fristående alternativen inte konkurrerar på lika villkor är klart och tydligt, detta trots att de båda betalas med våra skattemedel. De kommunala måste ta ansvaret och garantera att skolplikten skall kunna efterlevas, de privata har inte den skyldigheten och detta är bara ett av de exempel på de skilda förutsättningar och skyldigheter som skolorna har i dag.

För att de fristående skolor skall ha legitimitet i framtiden så måste konkurrens ske på lika villkor, detta har även den borgerliga alliansen förstått som även den nu talar om att kunna beskära friskolors vinstuttag. Jag har två synpunkter på detta och den första och främsta är frågan om detta över huvudtaget kommer att fungera. Det förslag som nu diskuteras handlar om att friskolor som fått anmärkningar av Skolinspektionen – som sedan inte åtgärdats – ska kunna förbjudas att ta ut vinst.

Det innebära att det blir Skolinspektionen som får ett ökat ansvar i frågan och att deras uppföljning blir den helt avgörande. Om detta nu är det bästa sättet att få friskolor som inte håller måttet att bättra sig är jag inte helt övertygad om. Dessutom så kommer man inte åt själva grundproblemet som i min mening är att privata bolag tar ut vinster på skattebetalarnas pengar. Runt om i Europa så finns det länder som har begränsningar på hur stora vinster som får tas ut av offentligt finansierad verksamhet i privat regi, vilket är den modell som jag skulle vilja se.

Min andra synpunkt är att denna debatt återigen begränsar sig till att bara beröra just friskolorna och deras arbetsformer. Vill man uppnå jämställd konkurrens mellan dessa två driftsformer så måste även den kommunala skolan ges möjligheter att syra och utveckla sin verksamhet mer som de fristående alternativen kan idag. Det finns till exempel alla möjligheter i världen att låta kommunala friskolor behålla sin "vinst" istället för att ta ett eventuellt överskott tillbaka till kommunkassan. Konkurrens på lika villkor behöver inte betyda att de privata alternativen skall rätta sig efter de offentliga.

Debatten handlar nu om den en sidan av myntet men skall vi ha en offentligt finansierad skola med olika driftsformer så måste båda sidor av myntet inkluderas. Sedan kan man ju verkligen fundera över om det går att helt kontrollera vart pengarna i ett bolag tar vägen. Det skall bli intressant att se om det är skolverket som skall sitta och undersöka årsredovisningar och transaktioner mellan olika bolag för att fatta beslut om att vinstutdelning skall förbjudas.

Förslaget känns enögt och rubrikerna som DN ger förslaget ger det inte någon som helst rättvisa. Detta kan vara bra om det fungerar men jag tror tyvärr att detta blir ett slag i luften, men vem vet, det kanske är meningen. Kvalitén skall säkras oavsett skolform, men om det är uttaget av vinst som kommer att lösa det tror jag inte, och förslaget adresserar absolut inte grundproblemet med att privatpersoner stoppar fickorna fulla med våra skattepengar.

Gammelmedia på detta:
DN /SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / Martin Moberg / Johan Westerholm / Peter Högberg /


Krassman / In Your Face

tisdag, oktober 19, 2010

Många hörs, vem skall man lyssna på?

Aftonbladet har låtit Sifo fråga 1000 svenskar om de tycker att Sverige ska ta hem de svenska trupperna från Afghanistan eller ska de vara kvar? 47 procent svarade ja och 36 procent svarade nej på den frågan, och jag tror att den trenden vi ser i opponionen kommer att stärkas. Afghanistan är en fråga som berör och därför är ingångarna och slutsatserna man kan dra lika många. Den stora frågan blir då vilka man skall låta sig lyssna på, låt mig ta tre olika alternativ.

Fredrik Malm (FP)
Hade igår en artikel publicerad i Aftonbladet. Han konstaterar, så som jag uppfattar det, att eftersom Iran, Kina, Pakistan och tidigare Sojet inte skapat trygghet och säkerhet i Afghanistan och inte ens tar tag i sina egna problem så skall svanska trupperna vara kvar utan att ett datum för exit fastställs. Malm menar att truppernas närvaro inte får ställas mot de humanitära insatserna som till exempel Svenska Afghanistankommitténs. Malm skriver dessutom att vissa kräver att Sverige ska lämna Afghanistan, oavsett konsekvenser. Om han vill att svenska trupper skall stanna , oavsett konsekvenser framgår dock ej.

Hans Linde (V)
Linde hade förra veckan en artikel i Aftonbladet, men drar inte samma slutsats som Malm. Han menar att utvecklingen i Afghanistan går åt fel håll och att de militära insatserna är fel väg att gå. Under de nio år som Sverige har trupp i Afghanistan har aldrig så många civila dödats. Talibanerna har flyttat fram sina positioner och kan genomföra attacker i allt större delar av Afghanistan trots att antalet utländska soldater samtidigt kraftigt ökat i antal. Linde menar att det är hög tid att detta faktum får konsekvenser och att omvärlden byter strategi för Afghanistan.

Sedan har vi försvarsminister Sten Tolgfors (M). Han uppger till media att de som spekulerar i den svenska närvaron i Afghanistan riskerar att öka Talibanernas attacker mot våra trupper. Ett uttalande som verkligen får mig att fundera. USA har meddelat att de påbörjar sitt tillbakadragande av trupper 2011 och skall vara ute 2014, Danmark lika så. Samtliga av G8-länderna har deklarerat sin exit och fler länder är på väg att göra det.

Bilden jag fått av det rådande läget är att våra truppers ursprungliga uppdrag att skapa stabilitet och fokucera på uppbyggnaden av området misslyckats. Något som jag anser Tolgfors glömmer när han talar om debatten i Sverige kan medföra ökade risker för våra trupper. Det försämrade läget vi ser nu i Afghanistan har en rad orsaker som knappast svenska politiker och svenska trupper ligger bakom. Att i nuläget komma med den här typen av uttalanden får mig att fundera en del över hans motiv. Vill han rädda våra trupper eller sitt eget arsel är en av funderingarna.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / DN / DN2 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Aftonbladet5 /

Nymedia på detta:
Josefin Strömberg / Jinge / Lasses blogg / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

söndag, oktober 17, 2010

Se filmen "Armadillo"

I dag rapporteras att de Danska trupperna utanför Gereshk, känt från filmen Armadillo, överges av de danska Afghanistanstyrkorna. Uppdraget som de Danska och brittiska styrkorna hade kan inte jämföras med den nu svenska insatsen som pågår. Basen var en framskjuten position mot det som kan uppfattas som fronten mot Talibanerna.



För tre år sedan började man upprätta baser i floddalen utanför Gereshk, i provinsen Helmand i södra Afghanistan. Området skulle säkras och återuppbyggas, med skolor, hälsovård och kvinnoprojekt. Området har enligt militärexperten och lektorn Peter Viggo Jakobsen från Köpenhamns Universitet kostat blod, svett och tårar och soldaters liv. Så här säger han om tillbakadragandet av trupperna (fritt översatt från danska utan skyddsnät)

"Det är ett område, som har kostat blod, svett, tårar och soldaters liv, och då vill man ju gärna hålla kvar det område. Men det är inte meningsfullt att offra soldater på något, som ändå inte kan lyckas, och det har de inte klarat under lång tid. Trots att det är djupt olyckligt för civilbefolkningen, så kan jag inte se, att det fanns någon annan väg att gå. Skall vi lyckas med detta, är vi tvungna till att koncentrera oss på de tätast befolkade områdena"

I detta enskilda fall är inte Danmarks sak vår, och just detta fall visar att man haft en strategi och ambition som inte varit anpassad till den rådande verkligheten. Tillbakadragande är ett svårt nederlag för de Danska trupperna och det Afghanistanska folket. Jag hoppas sannerligen att detta resultat inte kommer att vara det rådande för hela operation Enduring Freedom i Afghanistan, men jag är inte övertygad om motsatsen.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Politiken.dk / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på Afghanistan:
Röda Berget / Ulf Bjereld / Kent Persson / Lasses blogg / Jinge / Tour d´Afrique / Rasmus Lenefors /


Krassman / In Your Face

Knuffen för vecka 41

Söndag och dags att ta en titt på NetRoots-bloggarna på Knuff listan. Vi kan med glädje konstatera att de sedan länge jagande Alliansfritt Sverige petat ner Kent Persson till en andra plats på listan. Alliansfritt visar att det finns ett tydligt ökat intresse för bloggen och distanserar den tidigare ettan med hela 114 poäng.

Den största klättringen sedan listan sist presenterades gör Johan Westerholm som efter idogt bloggande nu placerar sig på ensiffrigt på listan, detta på en hedrande plats 9. Största raset sedan sist gör Ilse-Marie på bloggen Ett hjärta RÖTT som tappar tre platser och lägger sig på plats 50 på listan. Övriga NetRoots-bloggare enligt listan nedan.

1. Alliansfritt Sverige (+2)
3. Peter Andersson (-1)
9. Mitt i steget (+3)
13. Peter Högberg (oför)
15. Röda Berget (+1)
16. Storstad (-1)
17. Martin Moberg (oför)
18. Kulturbloggen (oför)
20. In Your Face (+2)
26. HBT-Sossen (+1)
27. Svensson (-2)
29. S-buzz (oför)
34. Jinges Web&Fotoblogg (+2)
37. Magnihasa (+2)
41. Claes Krantz (-1)
50. Ett Hjärta RÖTT (-3)

Krassman / In Your Face

lördag, oktober 16, 2010

Ännu en svensk har stupat i Afghanistan

Så har det hänt, återigen. Ännu en svensk soldat har dödats under tjänstgöringen i Afghanistan. Enligt uppgift så var det var det en IED (improvised explosive device) som sprängde det pansarterrängfordon han färdades i. Ytterligare två soldater har skadats och en första bedömning är att deras skador inte är livshotande, uppger Försvarsmakten på sin hemsida.


Frågan om exit för våra svenska trupper i Afghanistan har diskuteras tidigare och det rödgröna överenskommelsen som presenterades under valrörelsen visar tydligt på skillnaden mellan blocken som finns i frågan. Dagens tragiska händelse kommer återigen sätta fokus på frågan och det skall bli intressant och se hur den borgerliga alliansen nu kommer att agera i frågan. USA påbörjar sitt tillbakadragande nästa år och G8-länderna har alla deklarerat sitt.

Skall Sverige vara det sista landet som tar ett beslut i frågan och vilka risker betyder ett saktfärdigt beslut om tillbakadragande för våra svenska trupper. Många frågor kommer återigen att väckas i samband med denna tråkiga händelse och frågan är om detta kommer att vara den sista svenska soldaten som stupar i Afghanistan eller om det kommer att bli fler.

Det parlamentariska läget i riksdagen med SD som vågmästare skapar huvudvärk för den borgerliga alliansens och statsminister Fredrik Reinfeldt, så även i denna fråga. Det är planerat med en förstärkning av trupperna och beslut om detta kommer att tas inom kort. Om dagens händelse påverkar detta vet jag inte, men att det påverkar frågan är för mig uppenbart.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Fredriks blogg / Sten Tolgfors / Chefsingenjören / Jinge / What´s the color om money / Kulturbloggen / Tokmoderaten / Johan Westerholm / Röda Malmö / Thomas Böhlmark /


Krassman / In Your Face

Förpackningen främst

Det har talats om att det råder dålig stämning inom KD på kanslierna i riksdagen, och nu ser vi det även i media. Göran Hägglund har med politiken för verklighetens folk gjort ett sämre val än 2006 och grupperingen med de mest konservativa värderingarna inom KD har efter valet fått ett starkare fotfäste och inflytande.


Vi kommer att få se ett KD som tar ytterligare kliv ut på högerskalan där den kristna högerns värderingar kring abortfrågan, HBT-frågor och familjevurmande är dominerande. Sett mot denna bakgrund är det inte konstigt att det nu talas om namnbyte IGEN inom Kristdemokraterna. Förpackningen främst, innehållet kan vänta.

Lennart Sacrédeus som vill att betänketiden vid skilsmässa skall förlängas säger följande om partinamnet: – Utanför de kristna leden tror jag att partinamnet är ett hinder för hur man ser på vilka förslag vi lägger fram. De alliansväljare som vill värna om familjen, men inte är liberaler eller marknadsorienterade, behöver ett parti de kan identifiera sig med, säger Sacrédeus.

Med företrädare som Lennart Sacrédeus, Annelie Enochson och Tuve Skånberg kommer Hägglund och andra Kristdemokrater som ändå kan uppfattas som något progressiva ha ett rent helvete. Dessa personer som förkroppsligar den kristna högern kommer inte förneka sig själva och deras värdekonservativa politik kan inget namnbyte i världen dölja. Om Kristdemokraterna vill attrahera väljare, ja då föreslår jag att man presenterar en politik som går i samklang med omvärlden och inte med dåtiden där alla människors lika värde är gällande.

Gammelmedia på detta:

SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Patriarkatet i blodet
/ Alltid rött alltid rätt / Johan Westerholm / Svensson / Mina politi(s)ka åsikter / Tianmi / Camilla Grepe / Peter Andersson / Tokmoderaten
/

Krassman / In Your Face

onsdag, oktober 13, 2010

Några större förändringar är inte att vänta...

Det var frågan om den borgerliga sjukförsäkringen som vände valdebatten den sista veckan i valrörelsen 2010, om detta råder det i alla fall hos mig inga tvivel om. Alla de enskilda fallen som Fredrik Reinfeldt och alliansens försökte krumbukta sig undan skadade den prydliga fasaden och blottade en kall och cynisk politik, genomförd för att hitta utrymme för sänka skatterna för dem som redan har ett jobb.


Det är ett faktum att den tidigare regeringen nu är en försvagad minoritetsregering och orsaken till detta kan mer eller mindre tillskrivas den tidigare socialministern Christina Husmark Pehrsson och den borgerliga sjukförsäkringen. I dag så meddelar hennes ersättare, Ulf Kristersson att inga större förändringar är att vänta.

Genom media träffas vi av de enskilda fallen som drabbas av den borgerliga sjukförsäkringen. Vi ser ett system som enögt lyder rådande lagstiftning, ett system som ser till att den enskildes unika situation INTE skall vara avgörande för Försäkringskassans bedömningar. Kristersson meddelar att han är beredd att till och med med förstoringsglas och leta fel och brister, men att är det inte på något vis en förändring av den grundläggande reformen man genomfört.

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, frågan om sjukförsäkringen kommer att vara med under valrörelsen 2014 och då kanske det kommer vara Reinfeldts tidigare trätobroder Kristersson som offras som statsråd. I dag är det 1436 dagar kvar till valet, och jag kommer återkomma till frågan om den borgerliga sjukförsäkringen, och som det ser ut på Kristerssons hållning så kommer det bli många gånger.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face

tisdag, oktober 12, 2010

Borgerlig lip service

Oppositionen kritik mot den borgerliga budgeten som Anders Borg presenterat låter inte vänta på sig. Förutom de uttalanden som nu kommer från Thmas Östros (S), Ulla Andersson (V) och Mikaela Valtersson (Mp) så läser jag via Clas Krantz om Sture Nordhs träffsäkra analys av Borgs försiktighetsprincip som nu förs in absurdum, så här säger Nordh:

- Regeringen Reinfelt lever i samma tro som regeringen Persson 2006, att den ekonomiska återhämtningen ska radera ut långtidsarbetslösheten. När ska vi få en insikt om att kampen mot utanförskapet är mycket dyrt, men att alternativet är ännu dyrare?

Anders Borg vill som alltid hålla hårt i plånboken och visa på ansvarstagande, när offentliga satsningar står mot skattesäkningar. Men frågan är om denna försiktighet att hålla hårt i plånboken och att inte vilja driva en aktiv jobbpolitik har övergått helt i snålhet. De åtgärder som föreslås räcker ju inte ens enligt Borgs egna kalkyler för att ens komma i närheten av fullsysselsättning. Att då hänvisa till att detta är målet förblir inget annat än borgerliga lip service, som vi hört så många gånger tidigare.

Även Wanja Lundby-Wedin är tydlig i sin kritik. - Regeringen satsar 13 miljarder under 2011, men statsfinanserna ger utrymme för en dubbelt så stor satsning. Resursutnyttjandet i svensk ekonomi är lågt såväl 2011 som 2012. Enligt regeringens prognos uppgår arbetslösheten till hela 8,0 % år 2011, och sjunker endast med cirka en halv procentenhet mellan 2011 och till 2012 (7,4 %). Regeringen pressar ut arbetsutbudet men vårdar det inte så att fler kan matchas till jobb, säger hon i ett pressmeddelande.

Gammelmedia på detta:
DN / Expressen / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Claes Krantz / Alliansfritt Sverige / Veronica Palm / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

Åtta förlorade år för jobben

Anders Borg står i dag mitt i manegen och drar sitt senaste nummer med namnet "Från kris till full sysselsättning". Den borgerliga alliansen vann valet 2006 på frågan om jobben, 2010 vann de valet på mer av samma, där skattesänkningar var löningen på arbetslösheten i alla lägen. Den borgerliga arbetsmarknadspolitiken har legat nere sedan Sven-Otto Littorin avgick och det som presenteras i dag på ämnet kan inte se som något annat än ett halmstrå.

Den tidigare jobbpolitiken har inte levererat trots att lejonparten av alla Littorins insatser omarbetats, att det skulle bli någon förändring med de nu lagda förslagen är föhga troligt. Enligt Borg så kommer arbetslösheten räknat som andel av arbetskraften i åldrarna 15 till 74 år blir 8,4 procent i år och faller till 8,0 procent nästa år. Arbetslösheten faller sedan successivt ned till 6,0 procent 2014. Facit blir att dessa åtta år av borgerlig jobbpolitik är åtta förlorade år, arbetslösheten var i september 2006 5,7 procent av arbetskraften.

Det var under Almedalen på Gotland den 3/7-2009 som finansminster Anders Borg för första gången uttryckte att fokus nu låg på att arbetslösheten inte skall bita sig fast. Samma sak är det i dag 466 dagar senare när budgeten presenteras. Att de insatser som gjorts för att förhindra detta är mot bakgrund av Anders Borgs resonemang pekar på detta misslyckade. Att dessutom de nu lagda förslagen skulle ge en högre arbetslöshet 2014 än 2006 kan inte se som något annat än att den borgerliga jobbpolitikens misslyckanden fortsätter.

Gammelmedia på detta:

Nyamedia på detta:

Krassman / In Your Face

söndag, oktober 10, 2010

Mer inspiration från SD månne?

Jan Björklund kör över Skolverket i frågan om religionskunskapen. I våras kom Skolverket med ett förslag på att religionskunskapen i grundskolan skulle förändras. Kristendomen tonades ner och de fem världsreligionerna jämställdes, något som fick Jan Björklund att surna till ordentligt.


I torsdags klubbade regeringen kursplanen i religionskunskap och den skiljer sig markant från det förslaget som Skolverket lagt fram. Kristendomen lyfts fram och ges nu en särställning. Björklund vet som vanligt bättre än professionen och använder kristendomens historiska inflytande för att nu möta framtiden. Konservativt så det förslår och det doftar nationalromantik lång väg. Kan det vara så att SD inspirerat Folkpartiet i ännu en fråga?

Jag har full förståelse och acceptans för Skolverkets förslag till kursplan. Kopplingen mellan stat och kyrka har kontinuerligt försvagats och att det är den enskildes val att att välja kyrka i det sekulariserade Sverige skall vara det tongivande. Att med nostalgi som drivkraft framhäva kristendomens rätt till särställning jämfört med andra religioner kan knappast ses som liberalt, men å andra sidan så är väl inte Folkpartiet liberalt i den meningen heller.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / Dagen /

Nymedia på detta:
apg29 / Farmor Gun / Tänkvärt! Eller inte? / Karin Långström / Alliansfritt Sverige / Tysta tankar / Vonkis / Röda Malmö / Adam Cwejman / Rasmus / Peter Högberg / Gester...med ord / Dagens pratisar /


Krassman / In Your Face

fredag, oktober 08, 2010

Vad jag tror och tycker?

Jo det skall jag berätta, dagens utnämning av Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen känns spännande och spänstigt. Det har lyfts fem namn som nya gruppledare som under den senaste mandatperioden inte haft så framträdande roller, men nu har det äntligen skett.

Det är Morgan Johansson som blir gruppledare i justitieutskottet. Mikael Damberg blir gruppledare i utbildningsutskottet. Peter Hultqvist i konstitutionsutskottet, Maryam Yazdanfar i civilutskottet, Matilda Ernkrans i miljöutskottet och Håkan Juholt tar över gruppledarskapet i försvarsutskottet.

Ingen av dessa är nybörjare inom Socialdemokraterna, de är väl kända profiler för oss inom Socialdemokraterna men med något undantag kända utanför partiet. Maryam Yazdanfar är min absoluta favorit och en av mina politiska idoler. Jag har arbetat med henne och Mikael Damberg under min tid i styrelsen för SSU i Stockholms län och deras hårda politiska arbete och vilja till förnyelse inom politiken har fostrat mig väl.

Det glädjer mig enormt att en av vår mest efterfrågade profiler nu får en framflytta position i Mona Sahlins laguppställning. Håkan Juholt tycker jag passar alldeles utmärkt som gruppledare i försvarsutskottet och det skall bli kul och se om Juholt blir Tokmoderatens kandidat till försvarsminister istället för Tolgfors, för omöjligt är det inte.

Peter Hultqvist, som tidigare var mitt tips till ny partisekreterare har god inblick i KU:s arbete, att han kommer att göra ett bra jobb där råder det inga tvivel om. Matilda Ernkrans är den av de nya gruppledarna som jag haft minst kontakt med, men det ansvar som hon nu får bäddar för leverans. Efter toppmötet i Köpenhamn dog klimatfrågan och att den kommer ha en mer betydande roll under mandatperioden är jag helt övertygad om.

Morgan Johansson är en ideologisk slitvarg och det glädjer mig enormt att hans enorma engagemang nu ges en tydligare plattform. Grattis Beatrice Ask, du kommer få ett helvete! Arbetet i riksdagen håller precis på att utformas och vid rodret sitter en skadeskjuten borgerlig minoritetsregering. Den kommande mandatperioden kommer bjuda på mycket överraskningar, och idag är det 1443 dagar kvar till valet.

Gammelmedia på detta:
Expressen / Aftonbladet / SvD / DN /

Nymedia på detta:
Johanna Graf / Lars Mejern Larsson / Johan Westerholm / Tokmoderaten / Martin Moberg / Veronica Palm /


Krassman / In Your Face

Dagen då pånyttfödelsen började

Denna fredag är en av Socialdemokratin i Sveriges viktigaste dagar och jag hoppas att vi i framtiden kommer att minnas denna dag som dagen då pånyttfödelsen började. Likt en födsel så innehåller även denna dag smärta, glädje och hårt arbete. Ny organisation skall beslutas, krisgrupper skall bemannas, nya gruppledare i riksdagen skall utses och frågan om extrakongress skall adresseras.


Jag har ännu inte gjort min egen valanalys men med tanke på mitt egna arbete under de senaste valrörelserna så finns det läxor att lära, och läxor att lära ut. Vi Socialdemokrater har 100 000 medlemmar vilket ger oss en enorm styrka, men det ger oss även en stor utmaning. Vi måste ta beslut som gör att vårt stora parti blir en modern folkrörelse som hänger med i det snabba tempo som omvärlden och politiken har i dag.

Det är för mig ett faktum att trots alla knackade dörrar och telefonsamtal som ringdes så var det ett blogginlägg som vände valvinden till vår fördel de sista dagarna av valrörelse. Vi må vara 100 000 medlemmar men att tro att klubbar, S-föreningar, arbetarekommuner och partidistrikt kan kommunicera i samma hastighet som bruset av politiska ställningstaganden, rapporter och uppgörelser skapas är inte med sanningen överensstämmande. En modern folkrörelse kan det, men det kunde inte våran.

Organisation, politik och företrädare är alla delar av denna stundande pånyttfödelse. En politik som vågar utmana, företrädare som vågar utmanas och en hållbar partiorganisation som hänger med i tempot av en politik som rör sig allt snabbare. Socialdemokraterna kommer återigen bli tongivande inom den svenska politiken men det kommer ske under förutsättning att vi lyckas med uppdraget att fylla förpackningen "en moderna folkrörelse" med ett innehåll värt namnet, och värt väljarnas förtroende. Vi skall vinna valet på egna meriter och inte på andras misslyckanden, för det krävs det förändring och förnyelse, för det krävs det pånyttfödelse.

Gammelmedia på detta:


Krassman / In Your Face

torsdag, oktober 07, 2010

Kommer den avgöra valet 2014?

Christina Husmark Pehrsson har fått respass som Socialminister av Fredrik Reinfeldt. Hon uppger nu att hon lämnat posten frivilligt och att Reinfeldt varit nöjd med hennes arbete. Detta kanske är en sanning som Husmark Pehrsson måste intala sig själv och sin omgivning men det faktum att den tidigare borgerliga regeringen nu mer är en försvagad minoritetsregering kan mer eller mindre tillskrivas Christina Husmark Pehrsson och den borgerliga sjukförsäkringen.
Du är nöjd Husmark, men fråga gärna dom sjuka.....

Nu kan vi återigen ta del av de enskilda fallen som rapporteras i media kring den borgerliga sjukförsäkringen. Återigen så ser vi ett system som ser till rådande lagstiftning och bedömningar som ser till gällande paragrafer, paragrafer som ser till att den enskildes unika situation inte skall vara avgörande för Försäkringskassans bedömningar. Reinfeldt vet att frågan mycket väl kunde avgjort valet, annars hade han aldrig nämnt sjukförsäkringen i den bräckliga regeringsförklaringen.

Sjukförsäkringen är inget annat än ett misslyckande, ett misslyckande signerat av statsminister Fredrik Reinfeldt. Nu är det nytt statsråd som fått frågan i sitt knä, Reinfeldts gamla trätobroder Ulf Kristersson. Grunden till den borgerliga sjukförsäkringen var att hitta finansiering av skattesänkningar för de som har ett jobb. Hur "mänsklig" den nu kommer att bli under Kristerssons försorg törs jag knappt tänka på och jag tvivlar inte en sekund på att sjukförsäkringen kommer vara med under valrörelsen 2014.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Kulturbloggen / Alliansfritt Sverige / Progressiv blogg om solidaritet / Johan Westerholm / Livet mellan två evigheter / Röda Malmö / Ett hjärta RÖTT / Kultur och Kritik / Ann-Sofie Vågström / Martin Moberg2 /

Krassman / In Your Face

tisdag, oktober 05, 2010

Bra gjort Jimmie

I dag är riksdagens högtidliga öppnande och dagen till ära så hade Jimmie Åkesson klätt sig i folkdräkt. Enligt honom själv var det för att han skulle träffa kungen och ville genom att bära folkdräkt visa respekt. Han måste enligt sin egen logik varit den enda som visade kungen respekt under dagen men jag kan notera att hela den medverkande SD-klanen som drog ett löjets skimmer över sig.

Lättstött rasistisk hattsmugglare i byxa från svunnen tid....

Under ceremonin i Storkyrkan i Stockholm så inledde biskop Eva Brunne med att tala om att tusentals människor protesterade runt om i landet mot rasism. När Brunne nämnde att det inte är värdigt en troende människa att göra skillnad på människor bara för att de kommer från olika länder reste sig samtliga Sverigedemokrater upp ur bänkarna och lämnade kyrkan.

Åkesson meddelar att talet var "en tydligt en attack mot oss" eftersom demonstrationerna på Sergels torg nämndes i talet. Jag tycker det är bra att Åkersork bekänner färg och visar vilken typ av mentalitet och jargong som råder inom de främsta företrädarna för Sverigedemokraterna. Att det skulle vara en nyhet att även kyrkan känner till att Sverigedemokraternas politik syftar till att peka ut och göra skillnad på människor kan väl knappast komma som en chock, ens för Åkesson.

Sverigedemokraternas politik är uppenbart okänd för många runt om i landet Falukorv. Vi har ju till och med kunnat läsa om avhopp från partiet, efter det att en förtroendevald för partiet läste deras partiprogram. Deras närvaro i riksdagen kommer betyda att SD nu kommer att synas i sömmarna och vi kan tveklöst räkna med fler pinsamheter och klavertramp från denna illustra skara främlingsfientliga och homofoba riksdagsledamöter.

Gammelmedia på detta:
DN
/ DN2 / SvD / Aftonbladet / Expressen / Expressen2 /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Meeri Wasberg / Rasmus / Lizzie´s / Fria Tider / Magnus orerar / Mikael Andersson / Tokmoderaten / Viktor Tullgren / Signerat Kjellberg / Martin Moberg /


Krassman / In Your Face