torsdag, november 11, 2010

En analys som bara DN kan göra

Efter gårdagens besked från Mona Sahlin att hela partitoppen inom Socialdemokraterna ställer sina platser till förfogande så avlöser analyserna i media varandra, en del mer genomtänkta än andra. I DN kan vi läsa om "operation utrensning" och vad som talar mot att Mona Sahlin skulle behålla greppet inom partiet. Enligt DN så är det följande som skulle fälla hennes förtroende inom partiet.

1. Det katastrofala valresultatet.
Att Mona Sahlin har ansvaret för partiet är sant, men hon är inte ensam om det. När Mona Sahlin tog över så påbörjades ett politiskt förnyelsearbete som Socialdemokraterna inte har sett på överskådlig tid. Tyvärr så klarade vi Socialdemokrater inte att genomföra detta arbete samtidigt som det rödgröna samarbetet lanserades, för att sedan bli det rödgrön-röda samarbetet. Tiden blev knapp och förnyelsen kom av sig, de Socialdemokrater som anser att det var Mona Sahlins fel att vi inte vann valet har troligtvis inte själv analyserat sin egen insats helt klart.

2. Det rödgröna samarbetet är hennes stora politiska projekt, och det underkänns nu. Hade Mona Sahlins rödgröna samarbete fått bestå så hade det varit med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Hennes visionära samarbete med Miljöpartiet underkändes av personer inom Socialdemokratins kärna och hon tvingades att bjuda in Lars Ohly och Vänsterpartiet i samarbetet. Något som jag, och dessutom en hel del andra tror är en del av förklaringen till valförlusten. Alltså någon som knappast Mona Sahlin bär hela ansvaret för.

3. Partiet har förlorat rollen som största parti. Socialdemokraternas interna opinionsmätningar indikerar dessutom att partiet riskerar att ligga kvar under 30 procent det närmaste året. Socialdemokraterna har varit uträknade som statsbärande parti tidigare, speciellt 1991 när Ingvar Carlsson förlorad striden mot Carl Bildt och Socialdemokraterna tappade 5,5 procent av väljarstödet. Ingvar Carlsson tog revansch redan 1994 mot bakgrund av moraset med den illa skötta ekonomin. En historia som jag själv hade hoppats på skulle upprepas nu 2010 men uteblev helt. Att Mona Sahlin efter fyra år skall lastas för att Socialdemokraterna nu är på väg att mista guldmedaljen i politik är en analys som bara DN kan göra.

Gammelmedia på Socialdemokraterna:
DN / SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
HBT-Sossen / Mejern / Rasmus Lenefors / Peter Högberg / Robert Noord / Jinge / Mats Engström / Thomas Böhlmark / Kilden & Åsman /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: