söndag, november 07, 2010

Skygglappar och favoritförklaringar måste ge vika

I dag så levererar en av Socialdemokratins tungviktare, Ylva Johansson, en debattartikel som tar ut riktning. Tar ut riktning för en ny Socialdemokrati. Det har varit sparsamt med artiklar sedan det usla valet i september från ledande företrädare, men nu tar äntligen Ylva som sitter i partiets verkställande utskott bladet från munnen.

Ylva och undertecknad i slutet av valrörelsen 2010.

"Vårt budskap var inte tillräckligt genomarbetat och ideologiskt tydligt. Vårt parti kunde uppfattas som en hagelsvärm av politiska förslag utan tydlig framtidsinriktning och ideologisk kompass. Vi reducerades till ett budgetalternativ som saknade relevans och färdriktning för många människor" skriver Ylva Johansson i dagens DN.

Ylvas lyfter ett antal frågor som hon vill skicka med till den utvärderingen som skall göras av Socialdemokraternas fyra år i opposition, fyra år som bidrog till minst fyra år till i opposition. Under de fyra åren som gått har vi fått acceptera att alliansens hållit i agendan och styrt dagordningen och jag kan enkelt konstatera att vårt sätt att reagera och förhålla oss till detta lämnar en hel del mer att önska.

Nu handlar det om att ta grepp över en slagen arbetarrörelse och den rastlöshet jag känner över den business as usuall-inställning som jag ser inom Socialdemokraterna, även är något som Ylva Johansson lagt märke till. Så här skriver hon avslutningsvis i sin artikel. "Det handlar om att låta socialdemokratiska värderingar och ideologi ta gestalt i vår tid: arbete, solidaritet och rättvisa som språngbräda för att förverkliga drömmar och låta människor växa. Det handlar om ett nödvändigt identitetsarbete och det måste börja nu."

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:
Lakes Lakonismer / Motpol / Lena Sommestad / Min politiska sida / Peter Högberg / Peter Andersson / Ohälsan själv / Martin Moberg / Kulturbloggen / Kent Persson / Jonssons funderingar / Hans Åberg / Mats Berglund
/

Krassman /In Your Face

Inga kommentarer: