torsdag, november 25, 2010

Kungen avgår!

Äntligen, jag blev helt paff när jag började läsa rubriken i SvD. "Kungen lämna makten....på Tonga", besvikelsen blev total. Jag som trodde att boken "Den ofrivillige Monarken" hade fått kungen på fall och att hans skrytsamma bjudmiddag för riksdagsledamöterna nu hade urartat och nått samma nivåer som hans tidigare påstådda "fester". Men nej då....det är alltså kungen på Tonga som nu lämnar över makten till folket.


Världen har förändrats sedan stillahavsöarna enades 1845, säger den nuvarande kungen George Tupou V. Det är därför en lämplig tidpunkt att förändra sättet vi styrs på. Jag överför min verkställande makt till regeringen och parlamentet. Skönt att se att det finns kungar som inser att monarki inte tillhör framtiden. Nu är det allt skillnad på monarkin i Sverige och den på Tonga men första steget att införa republik i Sverige bör faktiskt vår egna lilla kung vara mogen att ta.

Gammelmedia på detta:

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Kungen överlämnar sin exekutiva makt men förblir statschef. Det är alltså fråga om att genomföra en makttransition, inte om att införa en fördärvlig republik.

Daniel sa...

Nåja, nu är det ju faktiskt så att monarken på Tonga överlämnar endast den lagstiftande makten (till ett folkvalt parlament) och den verkställande makten (till regeringen). Utnämningsrätten till domstolarna, och därmed indirekt den dömande makten, behåller kungen. Han avgår dessutom definitivt inte. Kungen på Tonga får således ungefär samma roll som de konstitutionella europeiska monarkerna (Storbritannien, Spanien, Norge etc.).

Krassman sa...

@Anonym/Daniel
Ja ni har ju helt rätt båda två. Men det går i alla fall åt rätt håll. Monarkin tillhör inte framtiden så låt oss omfamna varje litet steg som detta förlegade statsskick tar mot dess upphörande.