fredag, november 26, 2010

Först då är the botten nådd

Jag har tidigare skrivit att jag hoppas det blir värre innan det blir bättre när det gäller Socialdemokraternas opinionssiffror, och jag verkar ha fått rätt i detta. Den förra mätningen som publicerades visade att vårt fall hade upphört, men dagens mätning från Synovate visar på att fortsatt negativ trend. Min oro ligger i att förbättrade siffror under denna period skulle göra att den självrannsakan och förändringsprocess som partiet så väl behöver skulle tappa tempo. Att sjukdomsinsikten skulle nonchaleras inom partiet i ännu högre utsträckning än det jag ser i dag.

Efter valet 2006 så tog opinionen för Socialdemokraterna fart ordentligt, nådde sin peak i början på 2008, för att sedan börja fallet mot valnederlaget i september samma år. Visst hade vi en positiv trend även under 2009 och delar under 2010 men ställt mot den kurvan som uppvisas efter valet 2006 och som höll sig till slutet av september 2008 är den en klen tröst.

Hade vi upplevt en liknande trend nu så är jag övertygad om att skygglapparna hade suttit kvar på måna Socialdemokrater. Många hade sett namnet på vår partiledare som den enda frågan som intresserar väljarna och Mona Sahlins avgång hade resulterat i en krusning på ytan inom partiet, måtte detta aldrig ske. Vi som bildar det Socialdemokratiska arbetarpartiet äger frågan om vår framtid och vår överlevnad och jag hoppas att vi tillsammans vågar fatta de beslut som krävs för att förtjäna väljarna förtroende återigen.

Vi skall vinna val på egna meriter, och det gäller från minsta kommun till en majoritet i riksdagen. Det är genom ett självförtroende för den egna politiken som vi kommer kunna vända den negativa trenden vi nu ser men då måste vi göra läxan, först då kommer the botten vara nådd. Det är när vi har självförtroende vi slutar att hoppas på Mp eller Vänsterpartiets siffror och att KD åker ut riksdagen som underlag för en ny regering i Sverige. Något som det fanns gott om under årets valrörelse inom Socialdemokraterna.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Maria sa...

De flesta av oss vill fortfarande ha en stark välfärd och ett gott samhälle utan fattigdom och hög kriminalitet, vi vill ha bra vård, att våra äldre ska ha gott om personal och resurser, likaså skolor och dagis. De flesta av oss tycker inte att en hög arbetslöshet med den extrema konkurrens hos arbetssökande vi har nu är bra, då lönerna kan dumpas och tryggheten försämras rejält eftersom folk inte vågar säga ifrån när man ska vara tacksam om man inte är arbetslös och utfattig, ständigt på jakt, ständigt frustrerad och deprimerad. MEN anledningen till att S tappar är att de själva gått ifrån den politiken som de flesta vill ha! De började prata om "utsatta grupper" istället för rättvisa och välfärd för alla. S är fullt av karriärsugna yrkespolitiker som svänger sig med fina ord men bara vill ha hög lön och status inom partiet. Om S åter blev det parti de en gång var skulle inte Sverigedemokraterna finnas och de arbetare som idag röstade på Moderaterna skulle kanske börja känna lite av solidaritet och framtidstro för Sverige igen.

PeO sa...

Maria. Bra skrivet men fel tänkt. Du säger "Om S åter blev det parti de en gång var" men detta är ju grundproblemet. S måste väl bli ett NYTT parti i samklang med tiden och samhället. Allt annat leder tillbaka och ingenstans. Historien (sic) har visat att bakåtsträvande aldrig leder framåt. Jag tror att det är just här den stora problematiken med S ligger. Den grundläggande politiken och dess innehåll är inte längre relevant i det samhälle vi har idag. Detta verkar många inom och utom S inte riktigt vilja förstå. Ordet är förnyelse och det från grunden. Kämpa på.

Mr M sa...

Det största misstaget S gjorde var att de så fort de fick en chans undrade hur alliansen skulle hantera SD om de fick vågmästarrollen. Samtidigt gick det till val med V. Ett parti som hyllat diktatur och brott mot mänskliga rättigheter. Samt ett ungdomsförbund som tar till våld mot politiska motståndare. De gav också efter på mycket som V krävde; Tex Afgahnistan, RUT och förmögenhetsskatt. I gårdagens DN inser i alla fall MP att de var korkat att ta med V på tåget.

Spiff sa...

Vad var det jag sa...
Vi var många som påpekade det för, av kurvorna, segerrusiga sossar efter förra valet. Men ni hade redan satt på er skygglappar och skrädde era gamla dogmer omkring er.
"Rättvisa" och "solidaritet" fungerar inte om man inte ser verkligheten för vad den är.
Som Maria här ovan pratar om att "dumpa lönerna", vilket i verkligheten kanske egentligen är en "anpassning" till rådande omständigheter. Visst är det skrämmande, men om alternativet är att jobben försvinner ut ur landet och massarbetslösheten sprider sig, kanske det var bättre att anpassa sig än att gå under.
Evolution, anpassning och verklighet är ord som ni sossar kanske borde börja titta närmre på istället för höjda skatter, bidrag och "mål" som inte kan förverkligas hur gärna man än vill...