måndag, februari 28, 2011

Hamburgarna och arbetslinjen

Dokument inifrån har i senaste två avsnitten burit vittnesmål för den arbetsmarknad som våra unga möts av. I Sverige så har man under lång tid haft en hög ungdomsarbetslöshet, men förklaringsmodellerna från politiker, arbetsgivare och fack skiljer sig markant åt. Det är LAS som är orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten säger borgerliga småpartier och Svenskt Näringsliv. Det är ungdomarna som är slöa och inte är villiga att ta vilket jobb som helst, de har "curlats" för mycket, säger vissa. Arbetsvillkoren och anställningstryggheten är för dålig och de unga utnyttjas säger facket. Vilket mer eller mindre avvisas av de ansvariga när frågan ställs.


I valet 2010 så var ungdomsarbetslösheten en viktig fråga, men kanske inte tillräckligt viktig. Hade vi fått fler vittnesmål som de vi nu sett från Dokument inifrån, som vi fick gällande sjukförsäkringen så kanske debatten hade blivit en annan. Den borgerliga alliansen försökta klistra bilden på de rödgröna att man ville införa en "ungdomsskatt" eftersom vi ville ta bort den skattesubvention som alliansens givit alla under 26 år som har en anställning. En Subvention som gav Mc Donalds 36 miljoner i subventioner för 2009, samma år anställde företaget 89 stycken heltidstjänster vilket betyder att varje nytt jobb på Mc Donalds kostade skattebetalarna 400 000 kronor.

Dokument inifrån hävdar att förslaget från Alliansen och de rödgröna för att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten liknar varandra, men det är inte riktigt i linje med sanningen, men jag förstår att det blir bättre TV med den ingången. Jag misstänker även att det kan finnas andra vinklingar i programmet som man kan analysera lite djupare. Oavsett det så är det i alla fall en markant skillnad på att slopa arbetsgivaravgiften för en ung arbetslös som får ett jobb, än som i detta fall subventionera företag som har unga som är anställda.

Mc Donalds siffror levererade av företaget själva så där finns det inte mycket att ifrågasätta. Det publicerades under valet otaliga debattartiklar från olika företagare som vittnade om vilket problem det skulle betyda om de rödgröna vann valet när det gällde ungdomsarbetslösheten. Nu väntar ytterligare försämringar av anställningstryggheten i form av utökad provanställning vilket säkert kommer att omskrivas på samma sätt i kommande valrörelser.

Frågan blir slutligen på vems uppdrag och för vilka dessa subventioner och förändringar nu genomförs av den borgerliga regeringen. Är det för företagen själva, eller är det för att arbetslösa ungdomar skall få jobb. Det är nämligen uppenbart att det inte är samma sak. Den borgerliga regeringen lyfter ofta att man skall jaga fuskare skoningslöst när det gäller A-kassa och sjukförsäkring. Företag som utnyttjar FAS3, jobbcoacher och statliga subventioner som används till vinster talas det inte fullt så mycket om. Men så är det tydligen med staten och kapitalet, eller hamburgarna och arbetslinjen som det nu mer heter.

Gammelmedia på detta:
Ledarbloggen Aftonbladet / Aftonbladet / DN /

Nymedia på detta:
Roger Jönsson / De tystas röst / Kaj Raving / Kommunisternas blogg / Fredriks blogg / Löntagarbloggen /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: