söndag, februari 13, 2011

Den talande tystnaden

I dag skriver SvD om den massiva kritik som SSU, S-studenter och S-kvinnor levererat mot den talande tystnaden gällande valet av Socialdemokraternas nya partiordförande. Det finns inom partiet ett kompakt motstånd mot att kandidater öppet deklarera sin kandidatur och vilken politik man vill se framtidens Socialdemokrati driva. Frågan är värd ett bättre öde och denna kultur inom Socialdemokraterna måste nå vägs ände, här har vi aktiva Socialdemokrater ett ansvar att axla.


Detta förfarande är inte förenbart med framtiden och är knappast ett smickarande karraktärsdrag för ett parti som aspirera på att bli Sveriges mest öppna parti. Visst så skall partiets framtida politik skapas på kommande kongresser med delaktighet från medlammarna, men det faktum att det ledarskap vi väljer är avgörande för den kommande politiken kan inte negligeras.

Kriskommissionen har meddelat att man tycker att partiet skall genomföra en extrakongress i höst där politiken för den nya partiledningen läggas fast. Den ingången talar för att partiet den här gången verkligen kan lära sin läxa och att detta förslag tas på allvar. Jag hoppas att vi får se denna kongress och att vi där beslutar om en nyordning och ett modernt förfarande när det gäller att välja våra företrädare. För att en nyordning skall komma till stånd så krävs det att kommande kongresser befolkas med ombud som tänker nytt, tänker öppet och tänker långsiktigt.

Vi behöver ombud som är jantelagsantagonister om vi skall lyckas.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / DN2 /

Nymedia på detta:
HBT-Sossen / Peter Andersson / Annika Högberg / Calle Fridén / Essbeck / Sandro Wennberg / Roger Jönsson / Tokmoderaten / Röda Malmö / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Följer med intresse denna process som du kanske förstått. Detta är ju samtidhistoria som skapas medans jag skiver detta inlägg!

Jag ser framför mig en supertanker, märkt med ett stort S. Som gått med samma kurs länge, länge. Kaptens ora är lag och styrman göra som kapten säger. Men nu har några i besättningen kommit med förslag till nu kurs. Hur skall kapten och styrman nu göra? Som alla gånger tidigare eller nåt annat, nytt, oprövat?