torsdag, februari 03, 2011

Kryssa en jantelagsantagonist

I gårdagens Aftonbladet skriver Erik Norelius, som varit organiserad Socialdemokrat i 68 år, att det var kongressombuden på Socialdemokraternas förra kongress som är orsaken till partiets elände. Det är en mörk bild av vårt parti som Erik målar upp, men det är i vissa delar en bild jag delar. Så här skriver Erik om Socialdemokraternas kommande kongress:

”Vid den kommande kongressen blir det i stort sett samma ombud som vid de senaste kongresserna. Om det inte sker ett omtänkande”. Jag hoppas verkligen att alla medlemmar som nu väljer vilka ombud till kongressen gör som Erik och gör som kvinnan jag talade med i dag på telefon. Hon var från norra Sverige och hon hade ringt upp varje ombud som fanns på listan över nominerade, innan hon satte sina fem kryss.

Det finns märkliga inslag som kan härledas till partikultur inom de politiska partierna. Inom Socialdemokraterna så finns det en jantelag som motverkar vårt partis syften på ett mycket effektivt sätt. Jag brukar ibland likna det vid att vi inte har några politiska motståndare egentligen, vi har bara oss själva. Varje gång jag ser att denna jantelag inom partiet utmanas så tar vi ett litet kliv till att göra rätt, och kunna bli det parti som vi egentligen vill vara.

Ett lysande exempel på detta är Charlie Hanssons öppna besked att han är villig att axla Socialdemokraternas ledarskap. Ett annat är Johan Westerholms träffsäkra blogginlägg där han för fram sin syn på partiets ledarskap och där han uppmanar andra att rösta på honom som kongressombud.

Jag förutsätter att Socialdemokraternas valberedning gör ett bra arbete, och att de gör rätt i sin nominering av ny partiordförande. Men det är kongressombuden som avgör frågan, och dessa ombud utgör så att säga the last line of defense när det gäller att besegla en viktig del i det som kan beskrivas som framtiden för partiet.

Vi Socialdemokrater har alla möjligheter att göra rätt val på kongressen i slutet av mars. Detta trots alla stalltips, spelteorier, dolda agendor och borgerliga ledarskribenter. Men då krävs det att jantelagsantagonister som bland annat Johan Westerholm, Alexandra och Åsa Einerstam och undertecknad kan ta ställning och påverka utfallet från den kommande kongressen. Det omtänkande som Norelius eftersöker är möjligt, och det avgörs av er som nu skall välja ombud. Tveka inte att kontakta mig om du vill veta hur jag som kandidat resonerar inför den kommande kongressen, innan du sätter dina kryss.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD / DN /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / HBT-Sossen / Sandro Wennberg / Röda Malmö / Peter Högberg / Ring Broman för protokoll / Ericas tillhåll / Aurora Gullberg / Johanna Graf /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: