lördag, mars 12, 2011

Denna strålande kärnkraft

Jag har idag tänkt på det som säkert de flesta tänkt på, som tagit del av nyheterna, Jag har tänkt på kärnkrftsolyckan i Tjernobyl. Den skedde den 26:e april 1986 och dess inverkan på kärnkraftsdebatten går väl närmast att likna vid en jordbävning med en magnitud på 8,9 på Richterskalan. Frågan är ju om vi står inför en liknande situation vid det nu Tsunami drabbade kärnkraftverken Fukushima 1 och 2. Nyss skedde en kraftig explosion på Fukushima 1.


Även vid anläggningen Fukushima 2 – har kylsystemet upphört att fungera på tre av de fyra reaktorerna, enligt en talesman för Japans kärnkraftsmyndighet. Temperaturen har stigit så kraftigt att kylvattnet kokat bort. I morse bekräftade Japans strålskyddsmyndighet att man befarade en härdsmälta i atomkraftverket. Kraftbolaget Tepco (Tokyo Electric Power Company) har tidigare förnekat att läget skulle vara så allvarligt, men nu verkar det dock vara mer osäkert.

I går kom uppgifter om att strålningen i ett kontrollrum i anläggningen Fukushima 1 är 1000 gånger högre än normalt men just nu så vet man alltså inte närmare hur läget är vid anläggningen. Expolisionen som nyligen skett har skadat ett antal arbetare och nya uppgifter är att vänta. Japans kärnkraftvärk anses som att vara det säkratse i värden, just med tanke på jordbävningar, men uppenbart så har det inte fungerat fullt ut. I juli 2007 skadades kärnkraftverket Kashiwazaki-Kriwa i Japan av en jordbävning.

Verket stängdes ned i nästan två år för reparationer. FN:s atomenergiorgan IAEA krävde en fullständig utredning av olyckan när det stod klart att läckorna av radioaktivitet var värre än vad som först uppgavs. Nu är inte Sverige som Japan men de politiker och ivriga förespråkare för denna strålande kraftkälla har precis fått ett antal ny frågor att hantera, här på hemmaplan. Sverige är inte Japan och Svenska reaktorer är inte som de Japanska, men övertron till denna strålande energikälla och människans tillkortakommanden verkar vara exakt den samma.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, har också tänkt på kärnkraften som energikälla nu när det återigen har kommit fram att mänskligheten kan inte hantera denna energikälla.

Desto viktigare att S nu formar en energipolitik där det gröna folkhemmet blir tydligt.
Om man bara satsar på alternativ energi så finns det massor av forskning och möjligheter.

Lena Sommestad är perfekt till att bygga upp S nya energipolitik (om hon inte blir som jag hoppas S nya finanspolitiska talesperson)
Gydvan

Krassman sa...

@Gydvan
Det verkar konstant finnas en övertro till människans inställning att hantera kärnkraften. Se bara på IAEA:s rapporter rom gång efter gång tar upp den bristande säkerhetskulturen på våra Svenska kärnkraftverk.

Det är inte energin i sig som jag ser som det stora problemet, det är vår inställning till den och vår övertro till tekniken som är det. Din tanke om Lena Sommestad tangerar min, låt oss hoppas på detta blir verklighet.

Den nuvarande energipolitiken som vi tog på Jobbkongressen 2009 behöver konritiseras och vi måste hitta ett sätta att få den borgerliga alliansen till förhandlingsbordet. Vi kan inte ha en energipolitik som har en hållbarhet på fyra år, det duger helt enkelt inte.

Energijättarna har meddelat att de inte tänker bygga nya reaktorer för att energipolitiken har så lågt stöd. Varkjakten har ju ett starkare stöd i riksdagen är utbyggnaden av kärnkraften för tusan.

Anonym sa...

Vägen framåt är "personalized energy" (googla gärna). Det finns inget säkrare, renare eller mer hållbart. Vi måste bli kvitt beroendet av kärnkraft, olja och andra förlegade energiformer snarast.