lördag, mars 05, 2011

En bra början Sverker

TV4 plockade fram "nya experter" som mer eller mindre påvisade att Johan Palmlöv, Gunnar Andersson och Mohammad Shabab Ayoulay dödades av svenska skott. Peter Eriksson från Miljöpartiet krävde korten på bordet, och han fick medhåll från flera politiker. Min ingång i frågeställningen har varit att de som nu dragit i gång måste avslutas. För att förtroendet för Sveriges politik i Afghanistan frågan inte skall försvagas ytterligare hos de anhöriga, trupperna på plats, myndigheter, beslutsfattare, och svenska folket.


I dag så tar i alla fall ÖB Sverker Eriksson ett första steg i rätt riktning för att hantera den nu uppkommna situationen. Han anser nämligen att de anhöriga skall få se utredningen om de svenska soldaternas död. Han passar samtidigt på att meddela att uppgifterna om att offren skulle ha dödats av svenska kulor är felaktiga. - De allra bästa experter vi har i detta land kommer fram till att det inte går att med säkerhet fastställa vilken kaliber som dödade våra soldater, säger han. Frågan är dock inte för honom att avgöra utan utredningen som är sekretessbelagd ligger hos åklagare. Vid lunchtid på lördagen hade dock försvaret inte kunna nå honom för att ställa frågan.

Om detta kommer att få Peter Eriksson (Mp) och övriga politiker att släppa frågan om en oberoende utredning tror jag inte. Detta första steg, om nu åklagaren går försvarsmakten till mötes, mildrar i alla fall den aspekt som starkats driver på oppinionen i detta läge. Nämligen de anhörigas situation. Men oavsett detta så behöver alla de som berörs av denna fråga känna att informationen och hanteringen gällande dödade och skadade från våra internationella insatser hanteras på ett korrekt sätt, oavsett. Jag minns debatten som var gällande svenskar som skadats i Afghanistan och som inte fick någon sjukpenning. Även det en fråga med många bottnar, dels försvarsmaktens som arbetsgivare och dels den borgerliga sjukförsäkringen.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD /

Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

För första gången på länge har en svensk myndighetsperson vägrat göra en pudel och istället stått upp emot de påhittiga journalisterna. All heder till ÖB för detta. Skall bli mycket intressant och se om TV4 nu kommer göra en pudel och be om ursäkt - jag är skeptisk, mer sannolikt kommer de dikta ihop någon ny fantasieggande historia om detta eller något annat ämne i syfte att sälja reklamtid.

En som tappat allt förtroende för privat media.