fredag, mars 04, 2011

Nej, hur svårt kan det vara

Om 20 dagar så kommer Socialdemokraterna få sin nya partiordförande, vem det blir kommer väl om några dagar att läckts, så sannolikheten att det kommer bli en överraskning för svenska folket är väl lika med noll. Oavsett vem det blir så kommer den vår blivande partiordförande få bråda dagar. Trots alla debatter som pågår på olika nivåer inom politiken så verkar den allmänna uppfattningen vara att det inte förs någon politik, och speciellt att inte från Socialdemokraterna.

Trots att ett aktivt arbete görs i riksdagens alla utskott och den borgerliga regeringen håller en stadig kurs mot att få stryk i kommande omröstningar så är den mediabilden den att Socialdemokratiuska politiken är mer eller mindre obefintlig. En bild som inte stämmer med det faktiska läget utan syftar bara till att ge sken av att partiet står helt handfallet nu när partiordförande frågan inte är löst. Visst så snickras det inte på de storslagna samhällsbyggandet som skall levereras för väljarna för att avgöra kommande val, men allvarigt talat. Vilket parti jobbar med det just nu?

Jag tycker att Ola Pettersson ger en bra fingervisning på vad som Socialdemokraternas nya partiordförande skall fokucera på efter extrakongressen. Nog för att nyvalen i Örebo och Västra Götaland stundar men Socialdemokraternas utforming av den framtida politiken skall ägnas åt att syna Borgs bluff och satsa på sysselsättnings-, tillväxt- och fördelningspolitiken. Så här skriver Ola i sin artikel i Expressen:

"Samtidigt som Borg i går höll presskonferens för att presentera sin nya prognos för svensk ekonomi kom, ironiskt nog, statistik som visar att de ekonomiska klyftorna i Sverige växer oförminskat. Om vi lägger åt sidan kapitalvinsterna, som naturligt nog sjönk till följd av finanskrisen, så har inkomstskillnaderna ökat i Sverige varje år som den borgerliga regeringen har suttit vid makten. Det är ett dystert facit för en regering som gick till val på att hålla ihop Sverige och bekämpa utanförskapet."

Anders Borg talar om en svensk tigerekonomi och öppnar för nya skattesäkningar, samtidig som klyftorna mellan fattiga och rika ökar snabbare än någonsin. Fullsysselsättning är den borgerliga politikens mål, men hur den sysselsättningen skall se ut är det få borgerliga politiker som talar om. Är det fler anställningar inom The Phone House och MC Donalds som är den borgerliga målsättningen och det som skall stärka Sveriges konkurenskraft. Eller är det fler anställda inom försäkringskassan och välfärdenskärna som den borgerliga politiken prioriterar.

Den borgerliga jobblinjen lyser allt jämt med en tydlig arbetsmarknadspolitik samtidigt som förvaringen inom Fas3 tilltar. Att syna den politiken kommer bli avgörande för Sveriges framtid.

Gammelmedia på detta:
Expressen / DN / SvD / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Jinge / P-O Moström / Rasmus Lenefors / GP / Thomas Böhlmark / Roger Jönsson / Monica Green / Kent Persson / Vi har räknat på det här /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Jadu, man kan inte nog vänta till vi får vår nye partiledare på plats. Under tiden kan den som vill vara med och stoppa slakten av försäkringskassan gå med i påskupproret (eller egentligen påskuppropet) via facebook. Bäst vore om socialdem partiet vilja stödja den kampanjen. /gt