torsdag, mars 31, 2011

Trött Borg vs Hungrig Waidelich

Finansminister Anders Borg ser fram emot att trappa ner och göra annat än politiken. Det var hans besked som han lämnade mitt under Socialdemokraternas pågående extrakongress. - För mig skulle den dagen jag slutar som finansminister vara en av de bästa i mitt liv. Det skulle vara väldigt skönt att få återgå till att vara en vanlig människa med ett vanligt jobb och få gå på Ica, meddelade Borg i Efter tio på Tv4. Om nu detta var ett planerat utspel för att ta media utrymme från den pågående S-kongressen så var detta utspel ett av det dyraste och mest oplanerade jag sett i modern tid.


För att försöka minimera skadan från att nu planerat en kommande valförlust så repade Borg mod. Men istället för att ge sig på vinstuttag och fallskärmar så gav han sig på kommunerna och deras sätt som man förhandla löner på. Borg menar att höga ingångslöner i kommunerna kan bidra till den höga arbetslösheten. Ett resonemang som ytterligare visar att Borgs prioritet är att hålla nere ingångslönerna och på så sätt hålla tillbaka löneutvecklingen. Hålla tillbaka löneutveckligen för de som tjänar lägst, vill säga.

Skillnaden i politiken kunde inte just nu vara större. Sveriges blivande finansminister och ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, Tommy Waidelich beskriver idag tillsmammans med Håkan Juholt politikens ansvar för att rusta Sverige med det överskott som nu skapas i statsfinanserna. Det handlar om att göra det mer lönsamt att arbeta, investera i Sveriges konkurrenskraft, stärka kvaliteten i utbildningssystemet, införa nolltolerans mot arbetslöshet och bryta utanförskapet. Målsättningar som Anders Borg bara kunat leverera i tom och innehållslös retorik.

Tommy Waidelich och Håkan Juholt spänner i dag bågen, medan Anders Borg och Reinfeldt sträng slaknar mer för varje dag som går. Den borgerliga retoriken handlar i dagsläget om att försvara systemen och nöjt luta sig tillbaka och se på det man skapat. Ökade klyftor mellan fattiga och rika, mellan sjuka och friska, mellan arbetslösa och arbetandet. Ansvaret som väljarna givit till borgerligheten för att stärka vårt samhälle har lämnat till marknaden att sköta medan Moderaterna är vanan trogen, att se till att den som redan har får ännu mycket mer.


Gammelmedia på detta:


Nymedia på detta:Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Göra det mer lönsamt att arbeta? Vad menar du då?

Stuntman Bob sa...

Fortsätt intala dig att denna rånarduo kommer rädda Sverige, de nickar nöjt åt dagens finanser så då kan ju Alliansen knappast skött det så dåligt som ni rödingar påstår.

PeO sa...

Att Borg säger så visar väl på hans verklighetsförankring och den avgörande skillnaden gentemot vissa av betonghäckarna inom S. Många inom S ser det som ett livstidsuppdrag. Många inon ex vis M ser det som en sak man gör under en period av sitt liv - sen gör man något annat.

Krassman sa...

@PeO
Precis, en sittande finansminister som sex månader efter valet talar om lyckan att få göra annat är ett tecken på verklighetsförankring. Du brukar ha en poäng i dina kommentarer PeO, men den här gången blir det poänglöst.

Att många sedan ser politiken som ett livsuppdrag är inte avhängt på vilket parti man tillhör, det handlar om den enskilldes inställning. Det finns gott om folk som skulle slutat för länge sedan, inom alla partier.

PeO sa...

Tja, Krassman, inte så lätt att hetsa upp sig och blir kreativ över två farbröder som förment skall "rädda" Socialdemokratin. Ser ut som två meckar från Bussiga Berras Begagnade Bilar i Alingsås inför en helkväll på Statt. Går säkert hem en storm på SoFo...